Υπόθεση Νικηφορίδη  του  Σπύρου  Κουζινόπουλου

 «Η εκτέλεση της Ειρήνης» του Σπύρου Κουζινόπουλου .

Πρόκειται για ένα, επίκαιρο όσο ποτέ, βιβλίο-ντοκουμέντο για τη ζωή και τη δράση του Νίκου Νικηφορίδη, 70 χρόνια μετά την εκτέλεση του πρωτομάρτυρα της ειρήνης στις 5-3-1951.

Προσφορά της «Εφημερίδας των Συντακτών-Σαββατοκύριακο» για τους αναγνώστες, στις 27 Φεβρουαρίου, με την έκδοση των 3,90 ευρώ.

Ένα μοναδικό έργο μέσα από ένα πλήθος ντοκουμέντων, φωτογραφιών, επιστολών, μαρτυριών, επίσημων εγγράφων και δικαστικών αποφάσεων που αποκαλύπτουν το στημένο πολιτικό, αστυνομικό και δικαστικό έγκλημα το οποίο οδήγησε στο “συνήθη τόπο εκτελέσεων” του Γεντί Κουλέ έναν από τους πιό αγνούς αγωνιστές για την υπεράσπιση της παγκόσμιας ειρήνης.  Και συγκεκριμένα:

-Η σύλληψη του 15χρονου μαθητή Νικηφορίδη στο Βύρωνα επειδή μοίραζε προκηρύξεις της ΕΠΟΝ.

– Ο εγκλεισμός του στο κάτεργο της Μακρονήσου και ο φρικτός βασανισμός του στη “χαράδρα των τρελλών” από τον τότε λοχαγό της ΕΣΑ και μετέπειτα δικτάτορα Δημήτριο Ιωαννίδη.

-Η αποφυλάκιση και η ένταξή του στην Ελληνική Επιτροπή Ειρήνης με πρόεδρο τον ποιητή Κώστα Βάρναλη

-Το Παγκόσμιο Συνέδριο Ειρήνης της Στοκχόλμης και η έκκληση των πιο σημαντικών ανθρώπων των γραμμάτων και της επιστήμης για την αποτροπή ενός πυρηνικού ολέθρου.

-Η μετάβαση Νικηφορίδη στη Θεσσαλονίκη για τη συγκέντρωση, μαζί με ομάδα μαθητών, υπογραφών κάτω από την Έκκληση της Στοκχόλμης.

-Η σύλληψή τους, τα μεσαιωνικά βασανιστήρια στην Ασφάλεια για να ομολογήσουν συμμετοχή σε “κατασκοπευτικό δίκτυο” και το μοναδικό ενοχοποιητικό στοιχείο των αρχών, ένα κανονικό ραδιόφωνο που παρουσιάζεται ως…πομπός ασυρμάτου.

– Η καταδίκη σε θάνατο του Νικηφορίδη και η εκτέλεσή του στο Γεντί Κουλέ στις 5 Μαρτίου 1951

Μη χάσετε το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου την «Εφημερίδας των Συντακτών-Σαββατοκύριακο» με το μοναδικό αυτό βιβλίο.

Σχετικά Άρθρα