Τρένο στον Ποταμό: μία ιδέα που μπορεί να σώσει την παρτίδα!

Στις αρχές του καλοκαιριού η παραλία του Ποταμού στην Επανομή απώλεσε τη Γαλάζια Σημαία, γεγονός που προκάλεσε αναστάτωση στους κατοίκους, τους επαγγελματίες και τη δημοτική αρχή. Το θετικό είναι ότι η απώλεια της Γαλάζιας Σημαίας δεν συνδέεται με την ποιότητα των υδάτων, τα οποία παραμένουν σε άριστη ποιότητα, ούτε και με τις προδιαγραφές ασφάλειας, όπως η ύπαρξη ναυαγοσώστη, ή την παροχή υποδομών όπως οι ντουζιέρες και οι τουαλέτες.

Η απώλεια της Γαλάζιας Σημαίας προήλθε από το γεγονός ότι δεν τηρούνται οι όροι που αφορούν την περιβαλλοντική προστασία της περιοχής, η οποία ως γνωστόν, είναι προστατευόμενο οικοσύστημα που ανήκει στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000. Κάθε καλοκαίρι, εισέρχονται σε αυτό χιλιάδες επισκέπτες με τα οχήματά τους προκαλώντας καταστροφές στις αμμοθίνες με την πολύτιμη βλάστηση και όχληση στα πουλιά και τα ζώα, τα οποία μάλιστα από τέλος Απριλίου έως και τον Ιούλιο βρίσκονται σε περίοδο αναπαραγωγής.

Μπορεί να μην αντιλαμβανόμαστε τη ζημία που προκαλείται και να παραγνωρίζουμε τη σημασία της, ωστόσο οι επιστήμονες επιμένουν ότι η άναρχη παρουσία του ανθρώπου και κυρίως των οχημάτων προκαλεί σημαντικά προβλήματα σε ένα οικοσύστημα που φαίνεται να μην έχει ιδιαίτερη σημασία, αλλά στην πραγματικότητα επιτελεί σημαντικότατες λειτουργίες, για παράδειγμα παγιδεύει την άμμο και προστατεύει τις ακτές από τη διάβρωση, προστατεύει την ενδοχώρα από τις πλημμύρες, φιλτράρει και καθαρίζει το θαλασσινό νερό και φυσικά φιλοξενεί σπάνια και απειλούμενα είδη ζωής.

Περιβάλλον ή άνθρωπος;

Οπότε αβίαστα προκύπτει το ερώτημα: προστατεύουμε το περιβάλλον ή υπηρετούμε τις ανάγκες του ανθρώπου; Η παραλία της Επανομής είναι μία παραλία κοντά στη Θεσσαλονίκη που δίνει διέξοδο για αναψυχή χωρίς μεγάλο κόστος στους ανθρώπους της πόλης και σαφώς δεν μπορεί κανείς να υποστηρίξει ότι μπορούμε να τη στερήσουμε από τον άνθρωπο. Από την άλλη πλευρά η λογική «τα πάντα για τον άνθρωπο» δεν μπορεί να μας πάει μακριά, γιατί στο τέλος η φύση εκδικείται τους καταπατητές της και αυτό είναι ήδη παραπάνω από ορατό αν λάβει κανείς υπόψιν του τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης που ήδη βιώνουμε.

Η απάντηση είναι ότι πρέπει να βρεθούν τρόποι ώστε και οι άνθρωποι να απολαμβάνουν την ομορφιά των παραλιών –και της φύσης γενικότερα- αλλά με σεβασμό και τηρώντας κάποιους κανόνες. Τα οχήματα πρέπει να σταθμεύουν σε συγκεκριμένους χώρους που να έχουν προβλεφθεί για το σκοπό και από εκεί και πέρα η πρόσβαση στην παραλία θα γίνεται με τα πόδια. Ήδη η δημοτική αρχή, κατόπιν συνεργασίας με το Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου –που έχει την αρμοδιότητα της προστασίας- έκανε την αρχή. Καθάρισε μία έκταση στην είσοδο του Ποταμού, προκειμένου να εξυπηρετήσει ως χώρος στάθμευσης, ο οποίος πλέον απορροφά έναν σημαντικό αριθμό οχημάτων.Βεβαίως, ο κόσμος δεν μπορεί να χωρέσει στα πρώτα μέτρα της παραλίας και υπάρχει ανάγκη για μετακίνηση σε αρκετά μεγάλο μήκος (από τα beachbarως το Φανάρι η απόσταση ξεπερνάει τα 2,5 χλμ).

 Ένα τρένο για την Επανομή!

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Τοπικός Ορίζοντας θέτει στο τραπέζι την ιδέα να εγκατασταθεί ένα μέσο σταθερής τροχιάς, ένα μίνι τρένο που θα εξυπηρετεί τους λουόμενους. Θα κινείται σε συγκεκριμένη διαδρομή και έτσι δεν θα προκαλεί καταστροφή στο οικοσύστημα. Η ιδέα αυτή φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά που κατατίθεται, αλλά ήδη βρίσκεται σε εφαρμογή σε άλλες περιοχές του κόσμου.

Για παράδειγμα, στην Πορτογαλία, πολύ κοντά στην πρωτεύουσα Λισαβόνα, και συγκεκριμένα στην παραλία CostadaCaparica, δίνεται η δυνατότητα στον επισκέπτη να μεταβεί στο σημείο που τον ενδιαφέρει κατά μήκος δέκα χιλιομέτρων με το μίνι τρένο. Το τρένο αναχωρεί κάθε μισή ώρα και έχει εισιτήριο από 5 ως 8 ευρώ μετ’ επιστροφής, ανάλογα με τη ζώνη.

Παροτρύνουμε τους αρμόδιους να εξετάσουν τη δυνατότητα αυτή, καθώς παράλληλα με την προστασία του οικοσυστήματα, θα δημιουργηθούν επιπλέον έσοδα για τον επιχειρηματία που θα αναλάβει τη λειτουργία του και φυσικά και για το Δήμο.

Το πολύτιμο οικοσύστημα της Επανομής

Το παράκτιο οικοσύστημα της Επανομής που ανήκει στο δίκτυο Natura 2000, περιλαμβάνει τη Λιμνοθάλασσα Επανομής, μία παράκτια ζώνη μήκους περίπου 6,5 χλμ., όπου αναπτύσσονται αμμοθίνες, καθώς και το ακρωτήριο Μύτικας-μία «αμμόγλωσσα» μέσα στη θάλασσα. Επίσης, περιλαμβάνει και ένα θαλάσσιο τμήμα με εκτεταμένα λιβάδια ποσειδωνίας, προστατευόμενα οικοσυστήματα τεράστιας σημασίας για τη θαλάσσια ζωή.

Στη λιμνοθάλασσα και στην ευρύτερη προστατευόμενη περιοχή, έχουν καταγραφεί 217 είδη πουλιών, μεταξύ των οποίων το φοινικόπτερο, το νεροχελίδονο, ο καλαμοκανάς, η βαρβάρα και η πετροτουρλίδα. Επίσης, η περιοχή φιλοξενεί είδη αμφιβίων, ερπετών και θηλαστικών. Οι δε αμμοθίνες, οι οποίες δίνουν την εντύπωση ότι δεν υπάρχει ζωή εκεί, στην πραγματικότητα φιλοξενούν σημαντική βιοποικιλότητα: ανθεκτικά φυτά και ζώα με υψηλή προσαρμοστικότητα στις δυσμενείς περιβαλλοντικές συνθήκες – τη δύναμη του κύματος και του ανέμου και την μεγάλη αλατότητα.

Σχετικά Άρθρα