Θεσσαλονίκη: Παρέμβαση εισαγγελέα για το δεύτερο κύμα της πανδημίας

Προκαταρκτική εξέταση έτσι ώστε να διαπιστωθεί αν προκύπτουν ποινικές ευθύνες για το δεύτερο κύμα πανδημίας που χτύπησε τη Θεσσαλονίκη, με τα γνωστά, τραγικά αποτελέσματα, διενεργείται από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η έρευνα ξεκίνησε ύστερα από όσα κατήγγειλε, σε ΜΜΕ, ο διευθυντής της Β΄ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος, ο οποίος μάλιστα έχει ήδη καταθέσει ενόρκως σε εισαγγελέα. Ο πνευμονολόγος και διευθυντής της Β ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» έχει επιρρίψει ευθύνες για την τραγωδία στην πόλη, τονίζοντας πως δεν προβλέφθηκε η σφοδρότητα του δεύτερου κύματος με αποτέλεσμα το συστημα υγείας να καταρρεύσει και η Θεσσαλονίκη να γίνει η πόλη με τα περισσότερα θύματα. 

Η δικογραφία έχει πλέον διαβιβαστεί στην Αθήνα, όπου βρίσκεται η έδρα της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, ώστε να κληθούν να καταθέσουν τα μέλη της. Αυτό που εξετάζεται είναι αν προκύπτουν ποινικές ευθύνες για τους λοιμωξιολόγους από τη μη έγκαιρη εισήγηση για λήψη προστατευτικών μέτρων. 

Η  υπόθεση ενδεχομένως να λάβει και νέες διαστάσεις μετά και τις τελευταίες εξελίξεις. Στα νεα δεδομένα που δημιουργούνται είναι από τη μία οι δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος ανέφερε πως η κυβέρνηση παρά τις εισηγήσεις λοιμωξιολόγων για λήψη αυστηρότερων μέτρων πριν τον εορτασμό του Αγ. Δημητρίου αποφάσισε να μην προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση «σεβόμενη την παράδοση της πόλης και την Ορθοδοξία» με αποτέλεσμα, όπως είπε, να υπάρξει «διασπορά του ιού και η Θεσσαλονίκη να γίνει η πόλη που θρήνησε τα περισσότερα θύματα». 

 Από την άλλη υπάρχουν και οι αποκαλύψεις για το παράλληλο σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων που  είχε ως αποτέλεσμα να παραδίδονται ελλιπή ή καθυστερημένα στοιχεία στην Επιτροπή και άρα να υπάρχει πρόβλημα στην επιδημιολογική παρατήρηση. 

Σχετικά Άρθρα