Παραδοχή-σοκ από Pfizer/Moderna: H προστασία των εμβολίων εξασθενεί με τον χρόνο

Pfizer και Moderna ανακοίνωσαν ότι η προστασία που παρέχουν τα εμβόλια που ανέπτυξαν κατά του κορωνοϊού μπορεί να εξασθενήσει με το πέρασμα του χρόνου. 

Μάλλον όχι τυχαία, η γνωστοποίηση αυτή έρχεται καθώς η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των Ηνωμένων Πολιτειών ετοιμάζεται να αποφασίσει σχετικά με την έγκριση ενός ευρύτερου προγράμματος αναμνηστικών δόσεων του εμβολίου. 

Υπενθυμίζεται ότι η συμβουλευτική επιτροπή της FDA θα συνεδριάσει την Παρασκευή για να αποφασίσει αν τελικα θα συστήσει ενισχυτικές δόσεις και σε ποιο τμήμα του πληθυσμού. 

Τόσο η Pfizer όσο και η Moderna έχουν καταθέσει αιτήματα για διενέργεια τρίτης δόσης με τα εμβόλιά τους.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer

Πιο συγκεκριμένα, η Pfizer παρουσίασε μια μελέτη του ιατρικού κέντρου Kaiser Permanente της Νότιας Καλιφόρνιας. Η εν λόγω μελέτη σύμφωνα με τους Financial Times και το Reuters δείχνει ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της τείνει να εξασθενήσει φυσικά όσο περνάει ο καιρός, «άσχετα με την παραλλαγή του κορονοϊού» και όχι ως συνέπεια της μετάλλαξης Δέλτα.

Όπως διαπιστώνεται στη συνέχεια, η ανοσιακή προστασία του εμβολίου μειώνεται έξι έως οκτώ μήνες μετά τη δεύτερη δόση. Η μείωση υπολογίστηκε σε περίπου 6% ανά δίμηνο μετά τη δεύτερη δόση, πέφτοντας έτσι από το 96,2% λίγο μετά τον εμβολιασμό, στο 83,7% τέσσερις μήνες μετά τη δεύτερη δόση.

Παράλληλα, η εταιρεία επικαλούμενη αυτή τη φορά στοιχεία ισραηλινής μελέτης ανέφερε ότι η τρίτη δόση αποκαθιστά την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στο 95%.

Τι έδειξε η έρευνα για το εμβόλιο της Moderna

Από την άλλη, όσον αφορά τη Moderna, παρουσιάστηκαν στοιχεία μεγάλης κλινικής δοκιμής της, σύμφωνα με τα οποία η προστασία του εμβολίου της εξασθενεί διαχρονικά, πράγμα που υποστηρίζει τη χρησιμότητα μιας έξτρα ενισχυτικής δόσης.

Στο πλαίσιο αυτό, η μελέτη βρήκε μεγαλύτερα ποσοστά λοιμώξεων κορωνοϊού μεταξύ όσων είχαν εμβολιαστεί πρώτοι πριν 13 μήνες, σε σύγκριση με όσους εμβολιάστηκαν πριν οκτώ μήνες.

Μια δεύτερη μελέτη, σε συνεργασία με το σύστημα υγείας Kaiser Permanente, η οποία συνέκρινε περίπου 352.000 πλήρως εμβολιασμένους με Moderna, με ανάλογο αριθμό μη εμβολιασμένων, βρήκε ότι το εμβόλιο της, ακόμη και εν μέσω εξάπλωσης της Δέλτα, παρέμεινε αποτελεσματικό κατά 87% έναντι της λοίμωξης από κορωνοϊό και 96% έναντι του κινδύνου νοσηλείας.

Τρίτη δόση: 11 φορές μεγαλύτερη η προστασία για τους άνω των 60

Στο μεταξύ, σύμφωνα με έρευνα από το Ισραήλ, μια τρίτη δόση του εμβολίου Pfizer μπορεί να μειώσει δραματικά τα ποσοστά μόλυνσης σε άτομα 60 ετών και άνω. 

Ξεκινώντας 12 ημέρες μετά την ενισχυτική δόση, τα επιβεβαιωμένα ποσοστά μόλυνσης ήταν 11 φορές χαμηλότερα στην ομάδα που είχε κάνει τρίτη δόση σε σύγκριση με αυτήν που έλαβε μόνο τις δύο δόσεις. Παράλληλα, τα ποσοστά σοβαρής νόσησης ήταν σχεδόν 20 φορές χαμηλότερα στην ομάδα που είχε χορηγηθεί η αναμνηστική δόση.

Τα αποτελέσματα αυτό προέκυψαν από έρευνα που κυκλοφόρησε χθες και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine.

Η ισραηλινή μελέτη αναμένεται να εξετασθεί στη συνάντηση των συμβούλων της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων σχετικά με το αίτημα της Pfizer για γενικευμένη χορήγηση τρίτων δόσεων του εμβολίου της. 

Πληροφορίες από  ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Με το πέρασμα, λέει, του χρόνου ο βαθμός ανοσίας του εμβολίου  εξασθενεί!  Με το μαλακό και σιγά – σιγά  μας το  σερβίρισαν.  Με τι εμπιστοσύνη θα πάμε για την τρίτη δόση;   Ετσι  θα πορευόμαστε από δω και πέρα …στο άγνωστο;

Σχετικά Άρθρα