Μαζί πάμε πιο μακριά – Η ΑΡΣΙΣ πιστεύει ότι οι νέοι μπορούν να νικήσουν τις συνθήκες που τους οδηγούν στην απομόνωση

Η ΑΡΣΙΣ είναι κοινωνική μη κυβερνητική οργάνωση που δραστηριοποιείται από το 1992 για την υποστήριξη των παιδιών και των νέων και την προάσπιση των δικαιωμάτων τους. Λειτουργεί με κέντρα στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, το Βόλο, την Κοζάνη και την Αλεξανδρούπολη, ενώ έχει αναπτύξει δραστηριότητες και σε πολλές άλλες πόλεις.
Το όραμα της ΑΡΣΙΣ είναι μία κοινωνία με ίσες ευκαιρίες για όλους τους νέους και σεβασμό στα δικαιώματα τους, όπως αυτά αναφέρονται στην ελληνική και διεθνή νομοθεσία, ιδίως τη Διεθνή Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού.
Η ΑΡΣΙΣ αναπτύσσει υπηρεσίες για την υποστήριξη παιδιών και εφήβων, που βιώνουν συνθήκες ζωής επιβαρυντικές για την ομαλή προσωπική τους ανάπτυξη και την πρόσβαση τους στα κοινωνικά αγαθά.
Μεταξύ των διαφόρων προγραμμάτων που υλοποιούνται από την ΑΡΣΙΣ για την υποστήριξη των νέων, είναι και το πρόγραμμα «ΜΕΤΟΙΚΟΣ», στο οποίο εντάσσονται οι δομές Ασυνόδευτων ανηλίκων και τα εποπτευόμενα διαμερίσματα ημι-αυτόνομης διαβίωσης, σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας ( Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Μακρινίτσα, Αλεξανδρούπολη, Ιωάννινα, Κοζάνη).
Μια εξ αυτών είναι η Δομή Ασυνόδευτων Ανηλίκων της ΑΡΣΙΣ στην Περαία. Ο ξενώνας από το 2017 λειτουργούσε στην Πυλαία και μετεγκαταστάθηκε στην Περαία τον Απρίλιο του 2022.
Στην Δομή φιλοξενούνται αγόρια από 12 ως και 18 ετών, από διάφορες εθνικότητες. Οι εργαζόμενοι είναι ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, κοινωνικοί φροντιστές, διερμηνείς κ.α. και εργάζονται σε βάρδιες που καλύπτουν όλο το 24ωρο. Οι παρεχόμενες υπηρεσίες στους ανήλικους φιλοξενούμενους, έχουν μεταξύ άλλων, τους παρακάτω στόχους:

• Διασφάλιση των βασικών αναγκών στέγασης και σίτισης των ασυνόδευτων ανηλίκων.
• Προστασία και φροντίδα των φιλοξενουμένων.
• Παροχή των αναγκαίων ειδών για αξιοπρεπή διαβίωση και ανάπτυξη του ανηλίκου
• Υποστήριξη των ασυνόδευτων ανήλικων, μέσω υπηρεσιών συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης, για την ενδυνάμωση της προσωπικότητας των ανήλικων και την ενίσχυση του αισθήματος του «ανήκειν».
• Νομική υποστήριξη
• Διασφάλιση των δικαιωμάτων και της ανθρώπινης μεταχείρισης των ανήλικων αιτούντων διεθνούς προστασίας σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες και τους εθνικούς νόμους.
• Προώθηση της ένταξης των ασυνόδευτων ανηλίκων στο εκπαιδευτικό σύστημα
• Προώθηση της κοινωνικής ένταξης των ασυνόδευτων ανήλικων.
• Η διατήρηση της υγείας των ασυνόδευτων ανήλικων.
• Εργασιακή συμβουλευτική
• Εκμάθηση της ελληνικής και αγγλικής γλώσσας, καθώς και άλλων ευρωπαϊκών γλωσσών.
Η Δομή Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων στην Περαία , λειτουργεί στα πλαίσια της δράσης «Επιχορήγηση Ν.Π. ΑΡΣΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΝΕΩΝ για την υλοποίηση του έργου “ΜΕΤΟΙΚΟΣ», στο πλαίσιο του Ταμειακού Προγράμματος Ανάπτυξης του Υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου, του ΕΠΑ 2021-2025.

Αναίτια επίθεση στον ξενώνα

Στις 19 Μάϊου ο ξενώνας της ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων στην Περαία, όπου φιλοξενούνται 25 ασυνόδευτοι πρόσφυγες, δέχτηκε επίθεση από ομάδα περίπου 30 – 40 νεαρών που είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους με κουκούλες.
Αρχικά, οι δράστες έπιασαν και χτύπησαν στο κεφάλι με καδρόνι ένα 16χρονο παιδί από το Πακιστάν και στη συνέχεια το γρονθοκόπησαν στο πρόσωπο και του έκλεψαν το κινητό τηλέφωνο. Το παιδί γλίτωσε χάρη στην παρέμβαση δύο διερχόμενων αντρών.
Ακολούθως συγκεντρώθηκαν περίπου 30 με 40 νεαροί και έφτασαν έξω από τον ξενώνα με επιθετικές διαθέσεις, πετώντας πέτρες, τσιμεντόλιθους και καδρόνια. Οι εργαζόμενοι της ΑΡΣΙΣ ασφάλισαν τη δομή για να προστατέψουν τα παιδιά που ήταν μέσα. Η επίθεση έληξε με την παρέμβαση των γειτόνων που βγήκαν στα μπαλκόνια φωνάζοντας στους επιτιθέμενους να σταματήσουν.

Σχετικά Άρθρα