Η δράση της Εναλεία στον Θερμαϊκό Κόλπο

Η Εναλεία είναι μια αστική μη κερδοσκοπική κοινωνική επιχείρηση που αντιμετωπίζει δύο άμεσα σχετιζόμενα προβλήματα για το θαλάσσιο περιβάλλον:   Αυτό της μείωσης των αποθεμάτων ψαριών και της πλαστικής θαλάσσιας ρύπανσης.

Διδάσκει  πρακτικές αλιείας που προστατεύουν τους τοπικούς πληθυσμούς ψαριών και αφαιρεί  τα πλαστικά που μολύνουν τις θάλασσες, προσαρμόζοντας την αλιευτική βιομηχανία σε ένα πράσινο μέλλον. 

Προσπάθειά της είναι, με την συνεργασία των αλιέων  να γίνει  βιώσιμο το θαλάσσιο οικοσύστημα  με την αντιμετώπιση τόσο της υπεραλίευσης όσο και της πλαστικής ρύπανσης.

Η Εναλεία και η δράση της “Mediterranean CleanUp” συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης του Θερμαϊκού Κόλπου με τον καθαρισμό περισσότερων από 25.000 κιλών θαλάσσιων πλαστικών στην περιοχή από τον Οκτώβριο του 2020, το οποίο ισοδυναμεί με περίπου 1.250.000 πλαστικά μπουκάλια, και την ένταξη του 50% αυτών στην κυκλική οικονομία.

Η Εναλεία ξεκίνησε το 2016 ως η πρώτη σχολή επαγγελματικής αλιείας στην Ελλάδα, όμως σύντομα παρατηρήσαμε πως οι αλιείς συλλέγουν μέσα στα δίχτυα τους εκτός από ψάρια και μεγάλες ποσότητες πλαστικών. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα της δράσης Mediterranean Clean Up, η οποία έχει ως στόχο να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της πλαστικής ρύπανσης και της υπεραλίευσης στη Μεσόγειο.

Πρόσφατα, για την δράση αυτή, ο Λευτέρης Αραπάκης, συνιδρυτής και διευθυντής της Εναλεία, αναδείχθηκε από το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών ως “Young Champion of the Earth” για το 2020.

Η δράση αφορά στην συλλογή θαλάσσιων πλαστικών και χρησιμοποιημένου αλιευτικού εξοπλισμού και την ένταξη μέρους αυτών των ποσοτήτων στην κυκλική οικονομία. Για την επίτευξη της αποστολής της, η Εναλεία συνεργάζεται με επαγγελματίες αλιείς, οργανισμούς της ΚτΠ, κρατικούς φορείς, εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και πιστοποιημένες εταιρείες ανακύκλωσης. Μέχρι σήμερα η Εναλεία έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 150.000 Κιλά θαλάσσιου πλαστικού από 21 λιμάνια σε Ελλάδα και Ιταλία, σε συνεργασία με περισσότερους από 1.000 αλιείς και περισσότερα από 230 αλιευτικά σκάφη.

Σε ότι αφορά στην δραστηριότητα της Εναλεία στον Θερμαϊκό κόλπο, οι δράσεις της

πραγματοποιούνται με την συνεργασία 45 αλιευτικών σκαφών στα λιμάνια της Νέας Μηχανιώνας, Νέων Μουδανιών του Πόρτο Κουφό και της Αμμουλιανή, έχοντας συλλέξει περισσότερα από 25.000  Κιλά θαλάσσιου πλαστικού από τον Οκτώβριο του 2020 έως και σήμερα.

Η δράση Mediterranean Clean Up στον Θερμαϊκό κόλπο χρηματοδοτείται από τον πανελλαδικό δωρητή Ίδρυμα Κώστας Μ. Λεμός και από την Nescafé στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της «Με Σεβασμό για το Μέλλον».

Τέλος, η δράση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Σχετικά Άρθρα