Φυσική Δραστηριότητα στη προσχολική και σχολική ηλικία

Γράφει ο Κενανίδης Θάνος

Υποψήφιος Διδάκτωρ Τ.Ε.Φ.Α.Α. Θεσσαλονίκης  –  Μεταπτυχιακό: ‘ Άσκηση και Υγεία ‘  –  Μεταπτυχιακό: ‘Διοίκηση Αθλητισμού, Αναψυχής και Αθλητικού Τουρισμού ‘   A.C.S.M. Certified

Οι μειωμένες ώρες φυσικής αγωγής στα σχολεία, ο λιγοστός ελεύθερος χρόνος για παιχνίδι αλλά και η απουσία χώρων ασφαλούς άσκησης για τα παιδιά, μας οδηγούν συνεχώς σε όλο και χαμηλότερα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας στις αναπτυξιακές ηλικίες.
Σήμερα μετά από το μεγάλο αυτό διάστημα αναστολής λειτουργίας των σχολικών μονάδων αλλά και των υπόλοιπων αθλητικών δραστηριοτήτων για παιδιά, το φαινόμενο του ‘κινητικού αναλφαβητισμού’ είναι μπροστά μας, όπως επίσης και πολλά άλλα προβλήματα που αποφέρει η αποχή από τη φυσική δραστηριότητα στα παιδιά.
Η αναπτυξιακή φυσική αγωγή είναι το πρόγραμμα που εφαρμόζεται στα σχολεία από τους καθηγητές φυσικής αγωγής και αναφέρεται στην ανάπτυξη και στην κινητική εξέλιξη των παιδιών αναγνωρίζοντας τα βασικά σημεία της μοναδικότητας του κάθε παιδιού ως προς τη κινητική, γνωστική και συναισθηματική του ανάπτυξη.
Βασικότεροι στόχοι της Α.Φ.Α.( Αναπτυξιακής Φυσικής Αγωγής) είναι :
– Η Εκμάθηση ποικιλίας κινητικών δεξιοτήτων
– Η Ανάπτυξη προσωπικού fitness και αύξηση επιπέδου δραστηριοποίησης
– Η παροχή απαραίτητων γνώσεων που σχετίζονται με την εκτέλεση κινητικών δεξιοτήτων και τη διατήρηση του fitness.
Σίγουρα στις ηλικίες αυτές δεν αναζητούμε τον καλύτερο αθλητή, ούτε απαιτούμε από τα παιδιά την προπόνηση σε μεγάλες εντάσεις, είναι χρέος μας όμως να τα βοηθήσουμε να πετύχουν τα επίπεδα εκείνα του fitness που τους είναι απαραίτητα όσο μεγαλώνουν για να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες της καθημερινότητας.
Όταν αναφερόμαστε στο Fitness στις ηλικίες αυτές, συγκεκριμένα διαχωρίζουμε δύο βασικές κατηγορίες:
Α. Fitness που σχετίζεται με την Υγεία Β. Fitness που σχετίζεται με τις δεξιότητες
1. Κάρδιο αναπνευστικό
2. Σύσταση σώματος
3. Ευκαμψία
4. Μυϊκή δύναμη
5. Αντοχή 1. Επιδεξιότητα
2. Ισορροπία
3. Συντονισμός
4. Ισχύς
5. ταχύτητα

ΠΡΟΣΟΧΗ
Εμπιστευόμαστε τα παιδιά μας μόνο σε Καθηγητές Φυσικής Αγωγής ( Πτυχιούχους του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού ).

Σχετικά Άρθρα