Φωτιά οι τιμές στις αντλίες καυσίμων –   Η Ελλάδα 4η ακριβότερη στην ΕΕ

Από τις αρχές του χρόνου οι τιμές στα πρατήρια υγρών καυσίμων στη χώρα μας τραβούν την… ανηφόρα, ενώ τις τελευταίες ημέρες έχουν εκτοξευθεί ακόμα και στα 1,68 ευρώ/λίτρο

Οι τιμές του «μαύρου χρυσού» αυξήθηκαν πάνω από 45% μέσα στους πρώτους έξι μήνες του 2021 κάνοντας ράλι προς τα 80 δολάρια ανά βαρέλι για πρώτη φορά εδώ και πάνω από 2,5 χρόνια.

Η μείωση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ  θα αυξήσει ακόμη περισσότερο και τις τιμές των τελικών προϊόντων διύλισης δηλαδή των υγρών καυσίμων.

Στη χώρα μας, οι τιμές των υγρών καυσίμων στο α’ εξάμηνο του έτους μπήκαν σε ανοδική τροχιά.

 Από πέρυσι τον Ιούνιο, η αύξηση της μέσης τιμής λιανικής πώλησης της βενζίνης στη χώρα μας ανέρχεται στο 18%, οπότε και το συγκεκριμένο προϊόν πωλούταν προς 1,367 ευρώ ανά λίτρο.

Στα νησιά είναι ακόμα πιο δύσκολη η κατάσταση  (λόγω του κόστους μεταφοράς).   Ενδεικτικά στο Ηράκλειο της Κρήτης η τιμή της αμόλυβδης διαμορφώνεται στα 1,67 και  1,68 ευρώ, και το πετρέλαιο κίνησης στα 1,39 με 1,40 ευρώ, ενώ μόλις μέσα σε δύο εβδομάδες σε βενζινάδικο στο Ηράκλειο η τιμή της αμόλυβδης αυξήθηκε κατά 15 λεπτά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων από την αρχή του χρόνου η αμόλυβδη βενζίνη έχει ακριβύνει περίπου 12% έχοντας ανέβει στα 1,612 ευρώ το λίτρο έναντι 1,437 ευρώ που ήταν τον περασμένο Ιανουάριο.

Στις 28 Ιουνίου, η μέση τιμή της αμόλυβδης 95 οκτανίων στην Ελλάδα ανερχόταν στο1,659 ευρώ/λίτροκαθιστώντας την την 4η ακριβότερη χώρα στην ΕΕ, πίσω από τητην Ολλανδία, όπου η τιμή κινήθηκε στα 1,811 ευρώ/λίτρο, τη Νορβηγία, (1,742 ευρώ) και την Πορτογαλία (1,662 ευρώ).

Σχετικά Άρθρα