Από την Καλλικράτεια στη κορυφή της Ευρώπης

Η 19χρονη Ελίνα Τζένγκο, κατέκτησε το χρυσό στον τελικό του ακοντισμού, με βολή στα 65,81 μέτρα. Πρόκειται για ατομικό ρεκόρ της, ενώ έγινε η τρίτη αθλήτρια της χώρας που στέφεται πρωταθλήτρια Ευρώπης στον ακοντισμό.

Ο πατέρας της είναι οικοδόμος και η μητέρα της καθαρίστρια. Είχαν έρθει στην Ελλάδα από την Αλβανία και ζουν στην Καλλικράτεια Χαλκιδικής.

 «Μπορεί, ως παιδιά, να μην είχαμε πολλά υλικά αγαθά, είχαμε, όμως, τα βασικά: Αγάπη, χαρά, στοργή, κατανόηση», λέει  η ίδια, ενώ πέρα από το οικονομικό, πρόβλημα συνιστούσε και το ζήτημα με την υπηκοότητα, όπως και για πολλά παιδιά που έχουν γονείς από την Αλβανία αλλά έχουν γεννηθεί εδώ.

Τόσο η ίδια όσο και οι δύο αδερφές της ταλαιπωρήθηκαν, «κυρίως ψυχολογικά», μέχρι να πάρουν τα χαρτιά. Μάλιστα, η μεγάλη της αδερφή, αθλήτρια σφαιροβολίας, παράτησε τελικά τον αθλητισμό, καθώς δεν μπορούσε να αγωνιστεί σε καμία διοργάνωση εκτός Ελλάδας.

Κάτι παρόμοιο είχε βιώσει και η ίδια, όταν έχοντας κάνει πανελλήνια ρεκόρ, αδυνατούσε να αγωνιστεί εκτός συνόρων, μέχρι το 2018, όταν και πήρε τελικά την υπηκοότητα.

«Τότε, δεν υπήρχε χειρότερο συναίσθημα από αυτό που ένιωθα. Να γεννιέσαι στην Ελλάδα, να μεγαλώνεις σ’ αυτήν και να αισθάνεσαι ξένος», είναι τα δικά της λόγια.   Πόσα ακόμη παιδιά μεταναστών να νιώθουν άραγε έτσι;

Την ελληνική υπηκοότητα την πήρε στις 22 Ιουνίου 2018.    Την επόμενη μέρα, έκανε πανελλήνιο ρεκόρ!

Όσο για τις «παροχές», όπως έχει αποκαλύψει η ίδια, οι προπονήσεις της διεξάγονται σε ένα μέρος όπου αριστερά υπάρχει κτίριο, αλλά δεξιά γκρεμός. Αν μια βολή δηλαδή «ξεφύγει», μάλλον θα πρέπει να ξεκινήσει ένα «κυνήγι θησαυρού» για να τη βρουν. Έτσι, αναγκάζεται να κάνει τις ρίψεις στα χορτάρια και στο τσιμέντο, με αποτέλεσμα τα ακόντια να αχρηστεύονται.

Αυτά… κ. Λίνα Μεδώνη!   (Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού)

Σχετικά Άρθρα