ΑΛΛΟΥ ΤΑ ΚΑΚΑΡΙΣΜΑΤΑ;….

Τις τελευταίες ημέρες γίνεται λόγος για την εγκατάσταση ΜΕΒΑ (Μονάδα Επεξεργασίας Βιο-αποβλήτων) στα όρια του δήμου Θερμαϊκού. Η τοποθεσία της εγκατάστασης δεν έχει αποφασιστεί, με ασφάλεια , ακόμα . Τελευταία τοποθεσία που δίδεται , τρίτη στη σειρά, είναι το Νιοχώρι του Δήμου Επανομής, «περιοχή Τσάνταλη». Μέχρι να αρχίσουν οι μπουλντόζες να σκάβουν τα θεμέλια και να ισιώνουν τον περίγυρο, για μια ακόμα φορά θα δίδονται μάχες για το ποιος είναι ο “Mr right” και ποιος δε θα ‘χει παράπλευρες απώλειες από τέτοιες εξελίξεις . Η ενημέρωση των «παροικούντων», περισσεύει.
Tι είναι ΜΕΒΑ (Μονάδα Επεξεργασίας ΒιοΑποβλήτων); Στο thermie.gr (Τρίτη 16 Απριλίου 2019), διαβάζουμε ότι «Εκεί θα οδηγούνται τα βιο-απόβλητα (απόβλητα κουζίνας και απόβλητα κλαδέματος κήπων και πάρκων) τα οποία θα καταλήγουν στους καφέ κάδους που θα εγκατασταθούν στους Δήμους». Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ως αρμόδιος, ο φορέας ΦοΔΣΑ (Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) ΠΚΜ (Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας) . Πρόεδρος του ΦοΔΣΑ , ο κ. Μιχάλης Γεράνης , πρόεδρος επίσης του Δημοτικού Συμβουλίου, του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη, όπως αναγράφεται στο site του ίδιου φορέα.
Στον ηλεκτρονικό τόπο του ΦοΔΣΑ, διαβάζουμε στα έργα σε εξέλιξη (ανάγνωση σημερινή , Παρασκευή 9 Απριλίου 2021, https://fodsakm.gr/erga-se-exelixi/), τα εξής :
“ Υλοποίηση Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων
Ανατολικού Τομέα Π.Κ.Μ.
Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων , δυναμικότητας 128.000 tn/έτος, που θα επεξεργάζεται το 36% των παραγόμενων σύμμεικτων αποριμμάτων των Δήμων Καλαμαριάς, Πυλαίας-Χορτιάτη, ΘερμαΪκού, Θέρμης και 40% του Δήμου Θεσσαλονίκης, τα σύμμεικτα απορρίμματα της Π.Ε. Χαλκιδικής, τα υπολείμματα των ΚΔΑΥ Π.Ε. Χαλκιδικής και Ανατολικής Θεσσαλονίκης (15%, έκαστο) και τα υπολείμματα μονάδας επεξεργασίας βιο-αποβλήτων των Π.Ε. Χαλκιδικής και Ανατολικής Θεσσαλονίκης(10%, έκαστο). Με την ολοκλήρωση του έργου, θα αλλάξει η λειτουργία του ΧΥΤΑ, καθώς εκεί θα καταλήγει το υπόλειμμα των αποβλήτων και όχι το σύνολο των απορριμμάτων , αποφορτίζοντας περιβαλλοντικά την περιοχή αλλά και παράγοντας ενέργεια .Η λειτουργία του θα έχει σημαντικά οφέλη για όλη την Περιφέρεια, αφού θα μειώσει σημαντικά τον όγκο αλλά και την επικινδυνότητα των προς διάθεση αποβλήτων. Θα περιορίσει την πιθανότητα ρύπανσης των υδροφόρων οριζόντων και θα εξαλείψει τις ανάγκες διαρκούς αναζήτησης νέων εκτάσεων για υγειονομική ταφή και τις συνδεόμενες μ’ αυτό το θέμα , κοινωνικές αντιδράσεις».
Με άλλα λόγια, εκτός από βιο-απόβλητα , στην συγκεκριμένη ανάρτηση του αρμόδιου φορέα, γίνεται λόγος και για σύμμεικτα απορρίμματα!
Στον δικτυακό τόπο του ΦοΔΣΑ , επίσης , βλέπουμε , στο «Έργα σε λειτουργία», την Μονάδα Επεξεργασίας Αποριμμάτων Σερρών, και παίρνουμε μια ιδέα για την εικόνα μιας εγκατάστασης που σχετίζεται με την επεξεργασία αποριμμάτων.
Αναμένονται με ενδιαφέρον οι εξελίξεις προς ενημέρωση των πολιτών και προς υλοποίηση του έργου!
Καλή ευκολία!
Λευτέρης Γ.Μαυρογιαννάκης

Σχετικά Άρθρα