Αγροτοκτηνοτροφικός  Σύλλογος  Ανατολικής Θεσσαλονίκης: Προς τον  Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Επιστολή έστειλε στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο Αγροτοκτηνοτροφικός  Σύλλογος  Ανατολικής Θεσσαλονίκης με τα προβλήματα που απασχολούν τους αγρότες της περιοχής και ειδικότερα όσους καλλιεργούν κηπευτικά.

Την επιστολή συνυπογράφουν και οι :    ΑΣ Βασιλικών – ΑΣ Επανομής – Ένωση Αγροτών Βιοκαλλιεργητών Βόρειας Ελλάδας

“Με την παρούσα επιστολή θέλουμε να αναδείξουμε τα ιδιαίτερα έντονα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί κηπευτικών της περιοχής μας. Στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Θεσσαλονίκης καλλιεργούνται δεκάδες χιλιάδες στρέμματα κηπευτικών. Θερμοκηπιακέςκαλλιέργειες με τομάτα, σαλάτα, αγγουράκια,κολοκυθάκι κλπ.Συστηματικές καλλιέργειες με σπανάκι, μαϊντανό, άνηθο και νωπό κρεμμυδάκι. Υπαίθριες καλοκαιρινές καλλιέργειες με τομάτα, πιπεριά, μελιτζάνακαι κολοκυθάκι.Ανοιξιάτικη και φθινοπωρινή σαλάτα. Χειμωνιάτικες καλλιέργειες με λάχανο, μπρόκολο, κουνουπίδι, πράσο και σέλινοαλλά και πολλές ακόμη.         

Οι συνέπειες των περιοριστικών μέτρωνδιαχείρισηςτης πανδημίας καιη οικονομική κρίση που εξελίσσεται,ήταν άμεσες στη διάθεση των προϊόντων αυτών. Το κλείσιμο της εστίασης και η ανύπαρκτη τουριστική περίοδος επηρέασαν σε τεράστιο βαθμό την αγορά των νωπών κηπευτικών. Στην Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης χιλιάδες τόνοι κηπευτικών, σε καθημερινή βάση, μένουν αδιάθετοι και πετιούνται. Ενώ ένα μέρος τους που τελικά διατίθεται, πουλιέται σε τιμές εξευτελιστικές και πολύ κάτω του κόστους παραγωγής.

Οι παραγωγοί κηπευτικών αποκλείστηκαν όπως όλοι οι αγρότες από το επίδομα ειδικού σκοπού, ενώ το πρόγραμμα της επιστρεπτέας προκαταβολής αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό για τις συσσωρευμένες υποχρεώσεις και δεν μπορεί να προσφέρει ουσιαστική ανακούφιση στους περισσότερους από εμάς.

Οι όποιες ενισχύσεις διατέθηκαν στον αγροτικό κλάδο αν και πολύ κάτω των αναγκών,  όπως σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες στην Κρήτη ή στους παραγωγούς στην Μεσσηνία με πολλούς αποκλεισμούς αν και δεν κάλυψαν τις απώλειες εισοδήματος, δημιούργησαν προσδοκίες και στους αγρότες κηπευτικών της περιοχής μας 

Τονίζουμε οτι έτσι και αλλιώς τα κηπευτικά σε αντίθεση με άλλα προϊόνταλαμβάνουν ελάχιστες έως και καθόλου κρατικές ενισχύσεις, ενώ ταυτόχρονα έχουν αδιάλειπτα έξοδα.

Ακόμη και στις λαϊκές αγορές που παραδοσιακά αποτελούν ένα στήριγμα για τους παραγωγούς κηπευτικών, ιδιαίτερα για τους μικρούς και μεσαίους, η κατάσταση είναι πλέον απελπιστική. Η συνεχώς εδώ και πολλά χρόνια μειούμενη αγοραστική δύναμη των λαϊκών στρωμάτων, που αποτελούν τους καταναλωτές των λαϊκών αγορών έχει οδηγήσει στην κατάρρευση των τιμών. Τον τελευταίο χρόνο λόγω των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, οι παραγωγοί προσέρχονται στις λαϊκές τις μισές μέρες, με αποτέλεσμα την περαιτέρω μείωση του εισοδήματός τους. Ενώ, τις τελευταίες βδομάδες, δημοσιεύθηκε ένα προσχέδιο νόμου για το υπαίθριο εμπόριο, μετο οποίο καταργούνταν η έννοια της άδειας πωλητή λαϊκών αγορών, επέτρεπε σε εταιρείες να στήνουν πάγκους, έβγαιναν οι θέσεις μας σε πλειστηριασμό κάθε τρία χρόνια και άνοιγε ο δρόμος για τη λειτουργία φορέων διαχείρισης με ΣΔΙΤ και πλήρη ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια που σήμαινε αύξηση του κόστους συμμετοχής μας στις λαϊκές, αυστηροποιούσε το πλαίσιο λειτουργίας. Ένα νομοσχέδιο που κάτω από την πίεση παραγωγών και μικροπωλητών μπορεί να αποσύρθηκε, αποκάλυψε όμως τις διαθέσεις για το μέλλον των λαϊκών αγορών.Είτε με ΣΔΙΤ είτε με ΝΠΙΔ η κατεύθυνση είναι αρνητική για τα συμφέροντα των παραγωγών. 

Οι επιπτώσεις των περιοριστικών μέτρων από την πλευρά του κράτους για την πανδημία προστίθενται στην ήδη διαμορφωμένη κατάσταση των συσσωρευμένων διαχρονικά οικονομικών προβλημάτων μας, που επιδεινώνονται εν μέσω της εξελισσόμενης οικονομικής κρίσης.            

Σε αυτές τις συνθήκες Χιλιάδες παραγωγοί βλέπουν το εισόδημά τους να εκμηδενίζεται αφού την ίδια στιγμή τα έξοδα που καλούνται να πληρώσουν για να συνεχίσουν την καλλιεργητική δραστηριότητα εκτινάσσονται.

Παράλληλα με τα παραπάνω ένας σημαντικός αριθμός συναδέλφων μας που συνεχώς διευρύνεται ζει με τον εφιάλτη της συσσώρευσης χρεών προς τις τράπεζες την εφορία τον ΕΦΚΑ τους δήμους κλπ  που οι επιπτώσεις τους γίνεται φανερό ότι θα προκαλέσουν εκρηκτικά προβλήματα μόλις πάψουν οι αναστολές πληρωμών.

Ως άμεση συνέπεια όλων αυτών είναι, οι αγρότες, μέλη στο σύνολό τους των συνεταιρισμών της περιοχής αλλά και του Αγροτικού ΣυλλόγουΑνατολικής Θεσσαλονίκης, να αντιμετωπίζουμε σοβαρά ζητήματα επιβίωσης κάτω από το βάρος των παραπάνω προβλημάτων, που δυσχεραίνουν αβάσταχτα την συνέχιση της επαγγελματική μας δραστηριότητας.             

Η Ανατολική Θεσσαλονίκη είναι παραδοσιακά μια αγροτική περιοχή με τεράστια προσφορά στην ελληνική γεωργία. Η διακοπή της παραγωγικής διαδικασίας θα έχει ολέθρια αποτελέσματα όχι μόνο για τους παραγωγούς αγρότες, αλλά και για την τοπική κοινωνία και την ελληνική οικονομία ευρύτερα.               

Ζώντας με τις ανάγκες και τα προβλήματα των χιλιάδων συναδέλφων μας στην περιοχή θεωρούμε επιτακτική ανάγκη την άμεση στήριξη του ιδιαίτερου αυτού κλάδου της γεωργίας.

Αναζητώντας λύσεις, στα συνεχώς αυξανόμενα προβλήματα, όπως έχουν αναφερθεί παραπάνω, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο πέραν της επαγγελματικής μας δραστηριότητας και την ίδια μας την διαβίωση καλούμε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να πάρει τα μέτρα που χρειάζεται προκειμένου να αναπληρωθεί το χαμένο εισόδημα των αγροτών όπως αυτό έχει προκύψει α) από τις κάτω του κόστους τιμές  β) από τις συνέπειες των μέτρων για την πανδημία και την εξελισσόμενη κρίση γ) από την υπολειτουργία των λαϊκών αγορών.

Διεκδικούμε

Α.    Για όλους τους συναδέλφους με εισόδημα ως 12000€ το χρόνο προσαυξημένο με 3000€ για κάθε προστατευόμενο μέλος

-Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος με χορήγηση επιδόματος  ύψους 1000€  το μήνα αφορολόγητο και ακατάσχετο για όσο διάστημα διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα ειδικά μετά τον Οκτώβρη και για όσο διάστημα διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα.

-Διαγραφή τόκων και ανατοκισμών για τα χρέη προς τράπεζες την εφορία τον ΕΦΚΑ τους δήμους κλπ 

-Διαγραφή χρεών προς τις τράπεζες 30% για δάνεια ως 300.000 €

-Σταμάτημα των πλειστηριασμών

-Κατάργηση του τέλους επιτιδεύματος

-Να μην επιστραφεί κανένα μέρος από τα ποσά που χορηγήθηκαν στο πλαίσιο της επιστρεπτέας προκαταβολής

Β. Να παρθούν τώρα μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής για τους αγρότες

-Μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 50%.

-Καμιά διακοπή αγροτικού ρεύματος και ρεύματος κατοικιών αγροτών.

-Αφορολόγητο πετρέλαιο.

-Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροεφόδια.

Γ.   Άμεσα μέτρα στήριξης των βιοκαλλιεργητών.     

Δ.   Κάλυψη των ασφαλιστικών μας εισφορών στον ΕΦΚΑ από το κράτος για όσο διάστημα διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα, διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων για χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία,  και κατάργηση της εισφοράς του κλάδου υγείας.

Ε. Απαιτούμε ελάχιστες εγγυημένες τιμές με ευθύνη του κράτους για τα προϊόντα μας, που να διασφαλίζουν την επιβίωσή μας με αξιοπρεπές εισόδημα παίρνοντας υπόψη το πραγματικό κόστος.

Ζ.  Μέτρα για τη διάθεση της παραγωγής μας που παραμένει αδιάθετη ή πουλιέται και κάτω του κόστους από το κράτος

Η. Καμία σκέψη για ιδιωτικοποίηση των Διευθύνσεων Λαϊκών Αγορών. Δραστική μείωση του ημερήσιου τέλους. Να παρθούν όλα τα μέτρα για την καθημερινή λειτουργία τους με όλους τους όρους υγειονομικής ασφάλειας.

Στα δίκαια αυτά αιτήματα περιμένουμε την άμεση ανταπόκριση τουΥπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.”

Με εκτίμηση

Σχετικά Άρθρα