22 εκ. ευρώ για επενδύσεις στις περιφέρειες

Την κατάθεση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου συγκεκριμένων στοιχείων στο υπουργείο ώστε να αξιοποιηθούν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ ζήτησε από τους περιφερειάρχες ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μ. Χρυσοχοΐδης, τονίζοντας ότι «δεν έχουμε ούτε ένα ευρώ για χάσιμο, ούτε ένα λεπτό για χάσιμο»…
«Έχουμε στα χέρια μας 22 δισ. ευρώ και με αυτά θα κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το μέλλον…
ενώ η δημόσια δαπάνη για το 2011 σε κάθε επιχειρησιακό πρόγραμμα ανάλογα με το ποσοστό συμμετοχής τους στο ΕΣΠΑ θα είναι 5,5 δισ ευρώ», σημείωσε ο υπουργός και ζήτησε από τους περιφερειάρχες άμεση προώθηση των ώριμων επενδυτικών έργων που έχουν στην δικαιοδοσία τους για ένταξη στα νέα προγράμματα.
«Δεν τρέφουμε αυταπάτες» πρόσθεσε ο υπουργός. «Παρά τους λίγους πόρους μπορεί να υπάρξει αποτελεσματικότητα στη στόχευσή μας για πολιτικές με την αξιοποίηση του νέου επενδυτικού νόμου – που απόψε ψηφίζεται από τη Βουλή στο σύνολό του – και το ΕΣΠΑ. Είναι τα κουμπιά που θα πατήσουμε για την ανάπτυξη» τόνισε ο υπουργός. Όπως είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης, η προσαρμογή του ΕΣΠΑ στις ανάγκες του σήμερα θα ολοκληρωθεί το συντομότερο αφού συμφωνηθεί με τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ, ενώ υπενθύμισε ότι συνολικός στόχος της δημόσιας δαπάνης είναι τα 5,5 δισ. ευρώ σε κάθε επιχειρησιακό πρόγραμμα ανάλογα με το ποσοστό συμμετοχής τους στο ΕΣΠΑ.
Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοϊδη, μέχρι τέλος Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχουν κατατεθεί από τους περιφερειάρχες στο υπουργείο σχέδια για ιδιωτικές επενδύσεις, σχέδια περιφερειακής συνοχής, προτάσεις για δίκτυα επιχειρήσεων με εξωστρεφή προσανατολισμό, θεσμικά μέτρα βελτίωσης της τοπικής επιχειρηματικότητας. Προγράμματα για εκπαίδευση και κατάρτιση και στατιστικά στοιχεία αναλυτικά για την κάθε περιφέρεια.

Π. Ψωμιάδης: «Νιώθω φτωχός και ξυπόλητος»
Ο περιφερειάρχης Θεσσαλονίκης Π. Ψωμιάδης ανέφερε ότι ο Καλλικράτης είναι ένας νέος θεσμός τον οποίο κρίνει ο ίδιος θετικά αλλά έχει αρκετά αδύνατα σημεία ακόμη και όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «νιώθω φτωχός, ξυπόλητος, αναστενάρης μερικές φορές προσπαθώντας να πετύχω τους στόχους της περιοχής μου» και σημείωσε ότι οι περιφέρειες δεν θα πρέπει να αιφνιδιάζονται όπως έγινε με την εμπλοκή που δημιουργήθηκε πρόσφατα με τις περιοχές Natura.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά Άρθρα