Όταν τα 45άρια…”καπνίζουν”

Σε δύσκολη θέση βρίσκεται ο νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης, μετά τις καταγγελίες και τις αποκαλύψεις για τα περιβόητα «45άρια». Για το θέμα έχουν υπάρξει δύο εισαγγελικές παρεμβάσεις για περαιτέρω διερεύνηση του θέματος.Πρόκειται για εκατοντάδες υποθέσεις υλοποίησης έργων από τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης, τα οποία κατατμίζονται σε υποέργα αξίας έως 45.000 ευρώ που ανατίθενται χωρίς διαγωνισμό.

Προ διμήνου υπήρξε παρέμβαση της Εισαγγελίας Θεσσαλονίκης για τις απευθείας αναθέσεις έργων της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης με τη μέθοδο της κατάτμησής τους στο ύψος των 45.000 ευρώ. Ο νέος προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Ευάγγελος Μπακέλας, παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τα παραπάνω, αφού με αυτήν την πρακτική φέρεται ότι έχει ζημιωθεί το Δημόσιο. Στα έργα αυτά δεν ακολουθούνταν η προβλεπόμενη διαδικασία της δημοπράτησης για την ανάδειξη μειοδότη, όπου οι εκπτώσεις φτάνουν μέχρι και 40-45% και προβλέπεται η ανάλογη δημοσιοποίηση. Αντίθετα επιλεγόταν η κατάτμηση και ουσιαστικά η απευθείας ανάθεση, αφού ο φερόμενος ως πρόχειρος διαγωνισμός δεν δημοσιοποιούνταν και εξασφαλίζονταν μόνο μία ή δύο άλλες προσφορές με μηδαμινές εκπτώσεις και συχνά από συνεργάτες του εργολήπτη.

Η δεύτερη εισαγγελική έρευνα
Στις αρχές Ιουνίου η εισαγγελία παρενέβη ακόμη μία φορά για το ζήτημα. Η νέα παρέμβαση της Εισαγγελίας αφορούσε δημοσίευμα της εφημερίδας «Θεσσαλονίκη» για έργο που αφορούσε τον καθαρισμό και τη διευθέτηση ρεμάτων του δήμου Βερτίσκου και περιλαμβάνεται στην κατηγορία των «μικρών» έργων της Νομαρχίας, ο συνολικός προϋπολογισμός των οποίων -για το καθένα- δεν ξεπερνά τις 45.000 ευρώ.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας, το εν λόγω έργο προϋπολογισμού 44.764,40 ευρώ αφορούσε τον καθαρισμό των ρεμάτων του δήμου Βερτίσκου από αυτοφυή βλάστηση, φερτά υλικά και απορρίμματα και είχε ως ημερομηνία περαίωσης την 6η Μαΐου. Σχεδόν ένα μήνα μετά, η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της νομαρχίας Θεσσαλονίκης βεβαίωσε πως έλεγξε το περαιωμένο έργο και έστειλε στην οικονομική υπηρεσία τα σχετικά εντάλματα για την πληρωμή του εργολάβου. Όπως προκύπτει, όμως, οι αρμόδιοι φορείς στον Δήμο Βερτίσκου δεν είδαν ποτέ εκσκαφείς, φορτηγά και συνεργεία του αναδόχου στα ρέματα των τεσσάρων δημοτικών διαμερισμάτων του δήμου, τα οποία εξακολουθούν να είναι «πνιγμένα» στη βλάστηση, στα σκουπίδια και τα μπάζα. Έπειτα από αυτά, με εντολή του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Δασών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, το Δασαρχείο Λαγκαδά πραγματοποίησε αυτοψία στην περιοχή και επιβεβαίωσε πως το έργο όντως δεν εκτελέστηκε. Πλην όμως, κινήθηκαν οι διαδικασίες πληρωμής του εργολάβου.
Κατόπιν τούτων ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Ευάγγελος Μπακέλας, έδωσε εντολή να διενεργηθεί προκαταρκτική έρευνα για να διερευνηθούν τα καταγγελλόμενα και να αποδοθούν τυχόν ποινικές ευθύνες.
Για τη συγκεκριμένη υπόθεση οι νομαρχιακοί σύμβουλοι του ΠΑΣΟΚ Νίκος Γιαννόπουλος και Παντελής Κουκουλεκίδης κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης. «Δε μπορεί ο κ.Ψωμιάδης να μας κοροϊδεύει με φθηνές δικαιολογίες. Ζητάμε έρευνα και απόδοση ευθυνών» δήλωσε, μετά την κατάθεση της μηνυτήριας αναφοράς, ο κ. Γιαννόπουλος.
O εισαγγελέας ζητά να διερευνηθεί αν έχουν τελεστεί τα αδικήματα της ψευδούς βεβαίωσης και της ηθικής αυτουργίας στην πράξη. H έρευνα έχει τη μορφή της κατεπείγουσας και με αυτή παραγγέλθηκε να καταθέσουν ως ύποπτοι ο προϊστάμενος της διεύθυνσης τεχνικών υπηρεσιών που υπογράφει την έγκριση του κονδυλίου των 45 χιλιάδων ευρώ, αλλά και ο εργολάβος που παρουσίασε το έργο ως ολοκληρωμένο. Επίσης, καλούνται να καταθέσουν ο δασάρχης Θεσσαλονίκης και ο δήμαρχος Βερτίσκου.
«Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης λειτουργεί ως τρομοκράτης», δήλωσαν οι τρεις παρατάξεις της αντιπολίτευσης στο νομαρχιακό συμβούλιο σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή την επίθεση του νομάρχη κατά του πρώην αντινομάρχη του Γιάννη Μπίκου, στα τέλη Απριλίου. Αιτία του καβγά ήταν οι κατηγορίες που εκτόξευσε ο άλλοτε στενός συνεργάτης του κ. Ψωμιάδη Γ. Μπίκος, για τις απευθείας αναθέσεις των 45.000 ευρώ που έδωσε ο Διονύσης Ψωμιάδης για αθλητικά έργα. Τα αίματα άναψαν και ο Π. Ψωμιάδης επιτέθηκε στον Γ. Μπίκο.
«Στη θητεία Ψωμιάδη έγιναν περισσότερες από 600 απευθείας αναθέσεις για τα λεγόμενα “45άρια”, δηλαδή έργα των 45 χιλιάδων ευρώ. Όταν ένα έργο ανατίθεται με διαγωνισμό έχει έκπτωση 20%. Για κάντε έναν υπολογισμό 600 έργα επί 45 χιλιάδες ευρώ, μείον την έκπτωση του 20% και θα δείτε πόσα χρήματα χάθηκαν για το ελληνικό δημόσιο από τις αναθέσεις του κ.Ψωμιάδη”, επισήμαναν οι επικεφαλής των συνδυασμών του ΠΑΣΟΚ Νίκος Γιαννόπουλος, των Οικολόγων Δήμητρα Γωγάκου και του ΣΥΡΙΖΑ Στρατής Πλωμαρίτης.

«Αν τους άκουγα δεν θα γινόταν κανένα έργο»
Από την πλευρά του ο νομάρχης αρνείται να απαντήσει στην ουσία των καταγγελιών και τα αποδίδει «στον πόλεμο λάσπης που δέχεται η διοίκηση Ψωμιάδη» και ότι η παραδοχή ότι έγιναν 500 έργα αποτελεί την απάντηση. Ισχυρίζεται ακόμη ότι αν άκουγε την αντιπολίτευση, δεν θα γινόταν ούτε ένα έργο και ότι θα έλειπαν από τη Θεσσαλονίκη εκατοντάδες σχολικές αίθουσες, εκατοντάδες αθλητικά έργα κ.λπ.
Σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου ο νομάρχης δήλωσε ότι τα τελευταία 7,5 χρόνια έγιναν 938 έργα συνολικής αξίας 430 εκατομμυρίων ευρώ. Από αυτά, 527 ήταν μικρά έργα (σαρανταπεντάρια) συνολικής αξίας 21 εκατομμυρίων ευρώ, αριθμός που αντιστοιχεί σε μόλις 5% του συνόλου των έργων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά Άρθρα