Ψεκάζουν σήμερα για τα κουνούπια στη Μηχανιώνα

Επίγειες ακμαιοκτονίες (κωνωποκτονίες) με εκνέφωση θα πραγματοποιηθούν σήμερα Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010 στους οικισμούς Αγίας Τριάδας Δήμου Θερμαϊκού και στο Δήμο Μηχανιώνας, από τις 10 το βράδυ έως τις 5:00′ το πρωί, έπειτα από απόφαση των συναρμόδιων υπουργείων Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών για την αντιμετώπιση του ιού του Δυτικού Νείλου στο νομό Θεσσαλονίκης.
Από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης γίνεται γνωστό στους κατοίκους ότι:

– Οι ψεκασμοί θα αρχίσουν από την περίμετρο των οικισμών και θα γίνουν παρουσία ειδικών. Για το σκοπό αυτό, απόψε τη νύχτα, μετά τις 10 το βράδυ και έως τις 5:00′ το πρωί θα περάσει από τους δρόμους ειδικό ψεκαστικό όχημα.
– Κατά το διάστημα αυτό και για μία ώρα μετά τον ψεκασμό απαγορεύεται να κυκλοφορούν άνθρωποι, ενώ ανάλογη μέριμνα πρέπει να ληφθεί και για τα ζώα. Η ενέργεια αυτή είναι έκτακτη, γίνεται για λόγους πρόληψης και είναι συμπληρωματική των συμβατικών μεθόδων που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί. Η μέθοδος δεν εγκυμονεί κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία, εάν ληφθούν τα ακόλουθα μέτρα προστασίας:
1. Κλείστε τις πόρτες και τα παράθυρα που βλέπουν στο δρόμο απ’ όπου θα περάσει το ψεκαστικό όχημα και αφήστε τα κλειστά, για μία ώρα μετά τον ψεκασμό.
2. Παραμείνετε στα σπίτια σας όσο διαρκεί ο ψεκασμός.
3. Μαζέψτε τη μπουγάδα, τα παιχνίδια των παιδιών και τα τρόφιμα πριν την ώρα που περνά το ψεκαστικό και για μία ώρα μετά.
4. Απομακρύνετε ή σταβλίστε τα ζώα και προφυλάξτε τα μικρά τους κατά τη διέλευση του ψεκαστικού.
Σε περίπτωση έκθεσης στην ουσία μπορεί ενδεχομένως να προκληθεί παροδικός ερεθισμός του δέρματος ή παροδικός ερεθισμός του αναπνευστικού συστήματος, ειδικά στα ευαίσθητα ή αλλεργικά άτομα. Στην περίπτωση αυτή συμβουλευτείτε το γιατρό σας ή τηλεφωνήστε στο 210 5212054 και 210 5212000.
Εξτρα κονδύλια
Στο μεταξύ, την εξασφάλιση δυο επιπλέον κονδυλίων, συνολικού ύψους 350.000 ευρώ, ένα από το υπουργείο Οικονομικών και ένα δεύτερο από το ΚΕΕΛΠΝΟ, για την ενίσχυση των ψεκασμών κατά των κουνουπιών στο πλαίσιο της καταπολέμησης του ιού του Δυτικού Νείλου, γνωστοποίησε χθες από τη Θεσσαλονίκη η υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.
Συγκεκριμένα, από το υπουργείο Οικονομικών εξασφαλίστηκε επιπλέον κονδύλιο 250.000 ευρώ για αεροψεκασμούς και 100.000 ευρώ από το ΚΕΕΛΠΝΟ για ψεκασμούς σε περιοχές-στόχους στις οποίες κρίνεται απαραίτητο.
Επιπλέον, όπως ανέφερε η υπουργός, από την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιούνται τακτικές συσκέψεις με όλους τους αρμόδιους φορείς υπό τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας, Αντώνη Δημόπουλο, για την καλύτερη ενημέρωση του υπουργείου και τον αμεσότερο σχεδιασμό για την αντιμετώπιση του ιού.
Εξάλλου, όπως ανέφερε η γ.γ. της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ), Μαρία Λιονή, στο πρόγραμμα της Περιφέρειας για την καταπολέμηση των κουνουπιών φέτος διατέθηκαν 1.948.000 ευρώ (έναντι 1.910.000 πέρσι), ενώ την περασμένη εβδομάδα είχε διατεθεί από το υπουργείο Οικονομικών ένα επιπλέον ποσό 300.000 ευρώ, για την προνυμφοκτονία.
 Συγκεκριμένα, η κατανομή του ανωτέρω ποσού ανά νομό έχει ως εξής: για το νομό Θεσσαλονίκης 1.030.000 ευρώ, για το νομό Πιερίας 130.000, για το νομό Ημαθίας 60.000, για το νομό Πέλλας 80.000, για το νομό Κιλκίς 18.000, για το νομό Χαλκιδικής 140.000 και για το νομό Σερρών 480.000.
Παράλληλα, όπως αναφέρθηκε κατά τη συνέντευξη Τύπου, έχει ολοκληρωθεί στο Κέντρο Μοριακού Ελέγχου του ΑΧΕΠΑ ο έλεγχος των δεσμευμένων μονάδων αίματος που είχαν θεωρηθεί ως ύποπτες. Από τον έλεγχο των 2.000 μονάδων αίματος μόνο μία βρέθηκε ότι περιέχει αίμα μολυσμένο από τον ιό του Δυτικού Νείλου, ενώ οι υπόλοιπες (εκτός εκείνων των οποίων η απαιτούμενη ημερομηνία για χρήση έληξε) θα χρησιμοποιηθούν κανονικά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά Άρθρα