Υποχρεωτική η “σήμανση” των τροφίμων και με τη συμβολή του Κρ. Αρσένη

Υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η κεντρικής σημασίας για τη διαφάνεια στην υγιεινή των τροφίμων έκθεση για τη “Σήμανση των Τροφίμων”. Επίσης, εγκρίθηκε σημαντική για την υγεία και το περιβάλλον τροπολογία, που κατατέθηκε από τον Κρίτωνα Αρσένη μαζί με άλλους 39 ευρωβουλευτές και καθιστά υποχρεωτική την αναγραφή ύπαρξης φοινικέλαιου στα τρόφιμα που καταναλώνουν οι Ευρωπαίοι πολίτες.

Συγκεκριμένα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε την υποχρεωτική, ευδιάκριτη και σαφή αναγραφή πληροφοριών για την υγιεινή και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των τροφίμων στις συσκευασίες τους. Με την απόφαση του Κοινοβουλίου καθίσταται υποχρεωτική η διατροφική επισήμανση στην ετικέτα των τροφίμων στοιχείων όπως οι ποσότητες λιπαρών, κορεσμένων λιπαρών, φυσικών και τεχνιτών trans-λιπαρών, σακχάρων, αλατιούπρωτεϊνών, και υδατανθράκων. 

Οι Σοσιαλιστές πέτυχαν την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης για όλα τα είδη κρέατος και όχι μόνο για το βοδινό και το ψάρι όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, ενώ λόγω της αντίδρασης των συντηρητικών κομμάτων δεν εγκρίθηκε το λεγόμενο “traffic light system“, η ευδιάκριτη χρωματική σήμανση στα προϊόντα ανάλογα με την περιεκτικότητα κάθε επικίνδυνου συστατικού. 

Σημειώνεται ότι για την παραγωγή φοινικέλαιου καταστρέφονται κάθε ώρα εκτάσεις παρθένων τροπικών δασών ίσες με 300 γήπεδα ποδοσφαίρου. 
Μετά το τέλος της ψηφοφορίας o ευρωβουλευτής Κρίτωνας Αρσένης έκανε την ακόλουθη δήλωση: 
«To Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε σήμερα μια πολύ κρίσιμη έκθεση. Μία έκθεση που αφορά άμεσα κάθε πολίτη. Με τη σημερινή ψηφοφορία αποφασίστηκε οι πολίτες να έχουν δικαίωμα να αναλαμβάνουν τις ευθύνες των διατροφικών τους επιλογών σε ένα πλαίσιο πλήρους πληροφόρησης. Όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες θα μπορούμε να γνωρίζουμε αν τα τρόφιμα που αγοράζουμε καθημερινά κρύβουν κινδύνους για την υγεία μας ή όχι. Η σημερινή απόφαση επιχειρεί να βάλει ένα τέλος στην απόκρυψη από τους πολίτες κρίσιμων πληροφοριών για την ποιότητα των τροφίμων που καταναλώνουμε.
Με την αναγραφή της ύπαρξης φοινικέλαιου στα τρόφιμα που αγοράζουμε, αποφεύγουμε να χρηματοδοτούμε εμείς οι πολίτες χωρίς να το γνωρίζουμε και χωρίς να το θέλουμε την παγκόσμια αποδάσωση, την καταστροφή του κλίματος και της βιοποικιλότητας. Κάθε ώρα που περνά, παρθένα δάση έκτασης 300 γηπέδων ποδοσφαίρου καταστρέφονται για να φυτευτούν φοίνικες. Ο λόγος είναι η παραγωγή φοινικέλαιου, που χρησιμοποιείται κατά 70% για την παραγωγή των τροφίμων που βρίσκουμε στα ράφια μας. Αυτή όμως η πληροφορία έως σήμερα αποκρύπτονταν από τους πολίτες».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά Άρθρα