Το Κτήμα Γεροβασιλείου και οι πολιτιστικές του δράσειςΤο Κτήμα Γεροβασιλείου δραστηριοποιείται στο χώρο του αμπελιού και του κρασιού από το 1981. Στις πλαγιές της Επανομής, ο ιδιαίτερα φροντισμένος αμπελώνας 720 στρεμμάτων περιβάλλει το σύγχρονο οινοποιείο, όπου παράγονται τα γνωστά κρασιά του Κτήματος.


Στο Κτήμα Γεροβασιλείου η καλλιέργεια του αμπελώνα γίνεται με ιδιαίτερη φροντίδα και με συνεχείς πειραματισμούς στη μελέτη ελληνικών και διεθνών γνωστών και άγνωστων ποικιλιών. Η εξέλιξη της τεχνολογίας συνοδοιπορεί με την παράδοση σε όλη τη διάρκεια της αμπελοκαλλιέργειας και της οινοποίησης. Ο στόχος είναι η παραγωγή ποιοτικών κρασιών –από τον ιδιόκτητο αμπελώνα- με τα τυπικά χαρακτηριστικά του μικροκλίματος (terroir) της Επανομής.


Στην καρδιά του οινοποιείου, το Μουσείο Οίνου Γεροβασιλείου παρουσιάζει όψεις της παγκόσμιας αμπελοοινικήςιστορίας. Η δημιουργία του μουσείου και η πραγματοποίηση διαφόρων δραστηριοτήτων -επισκέψεις, γευστικές δοκιμές, εκπαιδευτικά προγράμματα, σεμινάρια, εκδόσεις- συμβάλλουν από κοινού στη μετάδοση του αμπελοοινικού πολιτισμού.

 Μία σειρά εκδηλώσεων πραγματοποιούνται στη διάρκεια της αμπελοοινικής χρονιάς:

·        με άξονα το κρασί

Κάθε ξενάγηση ολοκληρώνεται με τη γευστική δοκιμή κρασιών. Επίσης, μέσα στο χρόνο πραγματοποιούνται σεμινάρια γευστικής δοκιμής σε κλειστό κύκλο από τους οινολόγους του Κτήματος, με διάφορες θεματικές. Ενδεικτικά: σεμινάριο για αρχάριους, για το ποτήρι και τη συμμετοχή του στην απόλαυση του κρασιού, για το συνδυασμό κρασιού-φαγητού, κ.α. (μόνο με δηλώσεις συμμετοχής και σειρά προτεραιότητας)

 

Το Κτήμα κάθε χρόνο συμμετέχει στη γιορτή της Ευρωπαϊκής Ημέρας Οινοτουρισμού, ενώ η μεγαλύτερη ετήσια γιορτή για το κρασί είναι οι Ανοιχτές Πόρτες, ένα Σαββατοκύριακο μέσα στο Μάιο, ανοιχτό στο κοινό, με εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους, με ελεύθερη είσοδο.

·        με άξονα το μουσείο

Καλεσμένοι ομιλητές από διάφορους χώρους έρχονται στο μουσείο και μιλάνε για θέματα που συχνά δεν έχουν σχέση με το κρασί, αλλά το θέατρο, την ιστορία, την ποίηση, τις επιστήμες και άλλα πολλά. Ανάμεσα σε άλλους, έχουν φιλοξενηθεί οι: Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, Στάθης Καλύβας, Γιάννης Σειραδάκης, Θεοδόσιος Τάσιος, Στέλιος Ράμφος, Χρήστος Γιανναράς, Γιώργος Γραμματικάκης, Αλέξης Παπαχελάς, Σταύρος Θεοδωράκης, Νίκος Μέρτζος, Αντώνης Καφετζόπουλος, Ξένια Καλογεροπούλου, Ντίνος Χριστιανόπουλος, Διονύσης Σαββόπουλος, Κώστας Βαρώτσος Κώστας Τσόκλης και άλλοι πολλοί.

Επίσης, το μουσείο συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, στις 18 Μαΐου. Περιστασιακά, έχουν φιλοξενηθεί περιοδικές εκθέσεις φωτογραφίας και μουσικών οργάνων, προβολές, μουσικές και θεατρικές παραστάσεις. Όλες οι εκδηλώσεις του μουσείου έχουν ελεύθερη είσοδο.

Παράλληλα, το Κτήμα στηρίζει και πραγματοποιεί εκδόσεις, με κύριο στόχο να συμμετέχει στη συγκέντρωση, διαφύλαξη και διάδοση πληροφορίων και εικόνων της αμπελoοινικής ιστορίας, παράδοσης και τέχνης. Αξίζει να αναφερθεί η  σειρά εκδόσεων του Κτήματος σε ετήσια βάση αφιερωμένη στην Επανομή, «Από στόμα σε στόμα». Κάθε χρόνο η έκδοση παρουσιάζεται στις Ανοιχτές Πόρτες. Κυκλοφορούν:

1.      Επανομίτικα Μαγειρέματα (η τοπική γαστρονομία της Επανομής),

2.      Αμπελοτραπεζώματα (τα προϊόντα του αμπελιού που συναντάει κανείς στην κουζίνα της Επανομής),

3.      Το τσίπουρο αφηγείται (η ιστορία του επανομίτικου τσίπουρου),

4.      Γύρω-γύρω όλοι (η πολυπολιτισμική κουζίνα της Επανομής),

5.      Οι Μουσαφίρηδες (η κουζίνα από νύφες και γαμπρούς της Επανομής),

6.      Επανομή, η δική τους Ιθάκη (ιστορίες ανθρώπων που επέλεξαν την Επανομή ως τόπο μόνιμης κατοικίας)

7.      Τραγουδιστά (μία πρώτη προσπάθεια γνωριμίας με τη μουσική παράδοση της Επανομής)

Κλείνοντας, οι σχολικές επισκέψεις έχουν εμπλουτιστεί με την έκδοση του παραμυθιού και την αντίστοιχη ταινία κινουμένων σχεδίων «Τα Μουστοκούλουρα του Αγησίλαγου», του μουσικού και συγγραφέα Δημήτρη Μπασλάμ (εικονογράφηση: Βίκτωρ Μοσχόπουλος, σκηνοθεσία ταινίας: Γιώργος Νικόπουλος).

Η ενημέρωση του κοινού για όλες τις εκδηλώσεις του κτήματος και του μουσείου γίνεται μέσα από την αποστολή του ηλεκτρονικού ενημερωτικού δελτίου τύπου, του ιστότοπου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Το κανάλι του Κτήματος στο YouTube έχει διαθέσιμες τις διαλέξεις που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί.

ΚΤΗΜΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

57500 ΕΠΑΝΟΜΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Τ: 2392044567

www.gerovassiliou.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά Άρθρα