Συνεδρίαση για την πορεία του Ε.Σ.Π.Α

Άρχισε σήμερα το πρωί η 3η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΕΣΠΑ Μακεδονίας – Θράκης 2007-2013, στη Θεσσαλονίκη, υπό την προεδρία της Γενικής Γραμματέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μαρίας Λιονή.
Οι υφυπουργοί κ. Μπόλαρης και κ. Τζάκρη επισήμαναν την κυβερνητική βούληση να επιταχυνθούν οι διαδικασίες υλοποίησης του ΕΣΠΑ, ειδικά στη Μακεδονία και τη Θράκη, με διαφάνεια και αποφασιστικότητα, καθώς το Πρόγραμμα αποτελεί κρίσιμο παράγοντα εξόδου από την κρίση και ενίσχυσης της αναπτυξιακής διαδικασίας.

Οι Γενικοί Γραμματείς των τριών Περιφερειών (Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης) ανακοίνωσαν τα στοιχεία για την πορεία υλοποίησης των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων ευθύνης τους, ενώ η κ. Λιονή, ως πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης ανακοίνωσε και τα στοιχεία της πορείας υλοποίησης του ΕΣΠΑ Μακεδονίας – Θράκης 2007-2013.
Όπως υπογράμμισε η κ. Λιονή, «συνολικά για το ΕΣΠΑ και στις τρεις Περιφέρειες, σήμερα έχουν δημοσιευτεί προσκλήσεις ύψους 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ (95% της συνολικής συγχρηματοδοτούμενης Δημόσιας Δαπάνης), έχουν ενταχθεί έργα προϋπολογισμού 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ (46% της συγχρηματοδοτούμενης Δημόσιας Δαπάνης), έχουν υπογραφεί συμβάσεις ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ (31% της συγχρηματοδοτούμενης Δημόσιας Δαπάνης), ενώ οι πληρωμές ανέρχονται σε 379 εκατομμύρια ευρώ (απορρόφηση 11,6%)».

Αντιστοίχως για την πορεία του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2007 – 2013, η κ. Λιονή τόνισε ότι «τα στοιχεία υλοποίησης του Προγράμματος είναι σαφώς βελτιωμένα σε σχέση με εκείνα που παραλάβαμε. Οι δημοσιευμένες προσκλήσεις είναι στο 111,4% της εκχωρημένης δημόσιας δαπάνης του Προγράμματος, δηλαδή στα 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι εντάξεις των έργων έφτασαν στο 51,4% (1,1 δισ. ευρώ), οι υπογεγραμμένες συμβάσεις είναι στο 35,6% (0,8 δισ. ευρώ) και η απορρόφηση έφτασε από το 3% στο 11% (0,2 δισ. ευρώ). Είναι αλήθεια ότι είμαστε πίσω ακόμη σε σχέση με τους στόχους μας. Ωστόσο, πιστεύω πως με το σύνολο των ανοιχτών προσκλήσεων που έχουμε και των προσκλήσεων που ανοίγουν διαρκώς θα πετύχουμε φέτος να κλείσουμε στο τέλος του έτους με απορρόφηση στο 15%, όπως άλλωστε έχει στοχοποιηθεί κι από την Κυβέρνηση».

Η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Θεοδώρα Κόκλα, για το αντίστοιχο ΠΕΠ επισήμανε ότι «το συνολικό Πρόγραμμα είναι ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ (450 από το ΕΤΠΑ και 120 εθνική συμμετοχή). Είχαν εκχωρηθεί 399 εκ. ευρώ, αλλά με την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ εκχωρήθηκαν επιπροσθέτως άλλα 177,3 εκ. ευρώ, με αποτέλεσμα το ποσοστό να έχει ανέλθει στο 96,1%. Ενεργοποιούνται σήμερα σημαντικές προσκλήσεις και ήδη έχουμε 40 σε εξέλιξη ύψους 444,3 εκ. ευρώ, ενώ εντάχθηκαν 115 πράξεις ύψους 242,7 εκ. ευρώ και συμβασιοποιήθηκαν πράξεις ύψους 121,2 εκ. ευρώ. Η απορρόφηση των κονδυλίων ανήλθε στα 75,9 εκ. ευρώ και μέχρι το τέλος του 2010 επιχειρούμε να καταχωρηθούν αθροιστικά δαπάνες 100 εκ. ευρώ».

Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κίρκος, υπογράμμισε ότι «ο προϋπολογισμός της δημόσιας δαπάνης για το Πρόγραμμα της Δυτικής Μακεδονίας είναι ύψους 526,5 εκ. ευρώ (από τα οποία η κοινοτική συμμετοχή είναι 421 εκ. ευρώ). Εκδόθηκαν 67 προσκλήσεις ύψους 275 εκ. ευρώ (52%) και είναι ανοιχτές προσκλήσεις ύψους 131 εκ. ευρώ. Εντάχθηκαν ήδη 54 έρα συνολικού προϋπολογισμού 140 εκ. ευρώ, οι νομικές δεσμεύσεις έφτασαν στα 93 εκ. ευρώ και οι πληρωμές είναι 54 εκ. ευρώ (11%)».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά Άρθρα