Συνέντευξη Γιάννη Αλεξανδρή «Στοχεύω στην ισομερή και δίκαιη ανάπτυξη»

Η ολοκλήρωση του αποχετευτικού δικτύου στην Επανομή, η αντιμετώπιση των προβλημάτων της αλιείας στη Μηχανιώνα, η αλλαγή των πεπαλαιωμένων αποχετευτικών δικτύων θα είναι μεταξύ των πρώτων προτεραιοτήτων του Γιάννη Αλεξανδρή, ως δημάρχου του νέου, διευρυμένου καλλικρατικού δήμου Θερμαϊκού, στον οποίο ενσωματώθηκαν οι δήμοι Θερμαϊκού, Νέας Μηχανιώνας και Επανομής.

Στην πρώτη του μετεκλογική συνέντευξη στον Τοπικό Ορίζοντα ο κ. Αλεξανδρής περιγράφει τους βασικούς άξονες της πολιτικής που θα ακολουθήσει. Το πρώτο του βήμα θα είναι η αναζήτηση των οικονομικών δεδομένων των δήμων Επανομής και Μηχανιώνας, προκειμένου να καταγραφεί πλήρως η οικονομική κατάσταση. «Στόχος μας είναι η ισομερής και δίκαιη ανάπτυξη», τονίζει.
Η προώθηση της αστικής θαλάσσιας συγκοινωνίας και η ύδρευση της περιοχής από τον Αλιάκμονα είναι μεταξύ των δύο σημαντικών στόχων που θέτει, αν και, ξεκαθαρίζει, τα δύο συγκεκριμένα έργα εμπεριέχουν πολλές δυσκολίες και θα περάσει αρκετός ακόμη καιρός μέχρι να γίνουν.

-Στις εκλογές για το Δήμο Θερμαϊκού συμμετείχαν ως υποψήφιοι οι τρεις εν ενεργεία δήμαρχοι της περιοχής. Πως κρίνετε το εκλογικό αποτέλεσμα;

Ο κόσμος επιβράβευσε το δικό μας συνδυασμό, αποτιμώντας τη δουλειά μας πάνω σε τρεις πυλώνες: το ήθος, τη διαφάνεια και την εργατικότητα. Για παράδειγμα, κατά την τρέχουσα τετραετία εντάξαμε στο πρόγραμμα Θησέας τριάντα έργα, ενώ ο δήμος Μηχανιώνας τέσσερα ή πέντε έργα και ο δήμος Επανομής ένα. Αυτό χάρη στο γεγονός ότι διαθέτουμε μία οργανωμένη τεχνική υπηρεσία. Θα ήθελα πάντως να ευχαριστήσω τους υπαλλήλους που δούλεψαν υπό πίεση για να το καταφέρουμε.
Ο δήμος Θερμαϊκού θα είναι αυτός που πρώτος μεταξύ των δήμων της περιοχής θα ολοκληρώσει το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο για την επέκταση των 7.500 στρεμμάτων, πράγμα που σημαίνει μεγάλα πλεονεκτήματα για τους ιδιοκτήτες. Θα προλάβουμε τις παλιές αντικειμενικές αξίες, ενώ παράλληλα θα είναι οι πρώτες ιδιοκτησίες που θα βγουν στην αγορά, όσο οι τιμές θα διατηρούνται ακόμη σε υψηλά επίπεδα.
Θα ήθελα να αναφέρω εδώ ότι στο τέλος Σεπτεμβρίου καταθέσαμε πρόταση για την χρηματοδότηση της ψηφιακής σύγκλισης όλου του νέου Καλλικρατικού δήμου. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό έργο που θα μας επιτρέπει να έχουμε τον πλήρη έλεγχο στους πόρους του δήμου, από το που βρίσκεται το κάθε αυτοκίνητο, μέχρι τη λάμπα που πρέπει να αλλάξει. Δεν θα πρέπει να παραλείψω να πω ότι ο δήμος Θερμαϊκού έχει πάρει τη διαχειριστική επάρκεια, ώστε να μπορεί να υλοποιεί έργα του ΕΣΠΑ.

-Ωστόσο το εκλογικό αποτέλεσμα κρίθηκε όχι μόνο από τα θετικά, αλλά και από αρνητικά θέματα που βγήκαν στη δημοσιότητα το τελευταίο διάστημα, όπως ήταν το σκάνδαλο με την κατάχρηση χρημάτων στο δήμο Μηχανιώνας…

Αυτό είναι σίγουρο, και επίσης θεωρώ λυπηρά τα όσα γίνανε στην εβδομάδα που μεσολάβησε μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων. Σε κάθε περίπτωση, για να μπορέσουμε να προωθήσουμε την ανάπτυξη του δήμου θα πρέπει να ξέρουμε που βρισκόμαστε. Γι αυτό θα αναζητήσουμε ότι στοιχεία υπάρχουν για την οικονομική κατάσταση των δήμων Νέας Μηχανιώνας και Επανομής και θα δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε το θέμα των χρεών. Όσον αφορά τις καταγγελίες που δεχτήκαμε προεκλογικά, ότι ο δήμος Θερμαϊκού είχε το μεγαλύτερο χρέος ανά δημότη, θέλω να πω ότι δεν ευσταθούν, αφού αυτός ο μέσος όρος υπολογίστηκε με βάση τον πληθυσμό της απογραφής του 2001, που ήταν 20.000 δημότες, ενώ σήμερα ο δήμος έχει 50.000 κατοίκους.

-Ποιες θα είναι οι προτεραιότητές σας με την ανάληψη των καθηκόντων σας στο νέο διευρυμένο δήμο;

Βασικός σκοπός μας είναι η ισομερής ανάπτυξη όλων των διαμερισμάτων του νέου δήμου, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζουν. Για παράδειγμα, στην Επανομή θα πρέπει να ολοκληρωθεί το αποχετευτικό δίκτυο, έργο που ταλαιπωρεί τους κατοίκους εδώ και χρόνια. Στο δήμο Θερμαϊκού το αποχετευτικό έχει ολοκληρωθεί και προχωράμε στα δίκτυα φυσικού αερίου. Στη Μηχανιώνα θα πρέπει να ρίξουμε την προσοχή μας στο θέμα της αλιείας και να δούμε τα προβλήματα των επαγγελματιών.
Για τα μεγάλα θέματα ωστόσο θα πρέπει να υπάρξει και στήριξη από την κεντρική εξουσία. Μιλάω για την ολοκλήρωση του δρόμου Θεσσαλονίκης – Μηχανιώνας, για τον οποίο θα χρειαστούν πάνω από 27 εκατ. ευρώ. Ήδη έχουμε υποβάλει στη Νομαρχία τις μελέτες για τα δύο τμήματα Περαία – Νέοι Επιβάτες και Νέοι Επιβάτες – Αγία Τριάδα, για τα οποία προκύπτει ότι δεν χρειάζεται να γίνουν πολλές απαλλοτριώσεις. Οι μελέτες υποβλήθηκαν και τα έργα είναι έτοιμα για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Το γεγονός ότι έχει προχωρήσει το ΓΠΣ είναι πολύ σημαντικό για το έργο αυτό, καθώς θα μπορέσουμε να κάνουμε ανταλλαγές από την τράπεζα γης.

-Ο κ. Μπουτάρης, ως νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ανακοίνωσε ότι θα προωθήσει την αστική θαλάσσια συγκοινωνία. Θεωρείτε αυτό το έργο εφικτό;

Αυτός ήταν ένας από τους βασικούς στόχους μου από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα τη δημαρχία. Ωστόσο, πρέπει να σας πω ότι είναι ένα έργο πολύ δύσκολο, καθώς χρειάζεται εκβάθυνση των ντόκων και πάρα πολλές αδειοδοτήσεις, ενώ θα πρέπει να υπάρξει επιδότηση του εισιτηρίου. Εμείς είχαμε προτείνει στους επαγγελματίες της Περαίας και Νέων Επιβατών να ισχύει το απόκομμα του εισιτηρίου ως εκπτωτικό κουπόνι, και το είχαν δεχτεί. Το ίδιο θα προτείνουμε και στο Εμπορικό Επιμελητήριο της Θεσσαλονίκης.

-Τι θα κάνετε για την προώθηση του τουρισμού και την αξιοποίηση των παραλιών;

Οι τρεις δήμοι μαζί διαθέτουν 52 χλμ. παραλιών. Για δεύτερη φορά είχαμε φέτος έξι γαλάζιες σημαίες, από τις οποίες οι περισσότερες στο Δήμο Θερμαϊκού. Γαλάζια σημαία σημαίνει ποιότητα νερού, οργανωμένες παραλίες με ναυαγοσώστες και πρώτες βοήθειες. Στόχος μας είναι να αποκτήσουν όλες οι παραλίες γαλάζιες σημαίες. Επίσης, θα γίνει γραφείο τουρισμού, προκειμένου να συμμετέχουμε σε εκθέσεις, ώστε να ενισχύσουμε την αναγνωρισιμότητα της περιοχής και να προσελκύσουμε επισκέπτες, ειδικά τους Βαλκάνιους που είναι και παραδοσιακά οι καλύτεροι πελάτες μας.

-Πολλά δημοτικά διαμερίσματα, όπως η Επανομή, αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα με το δίκτυο ύδρευσης.

Αυτό είναι γνωστό, και πρέπει πάση θυσία να αντικατασταθούν οι αμιαντοσωλήνες, που εν έτει 2010 συνεχίζουν να υπάρχουν σε ορισμένες περιοχές, όπως το Μεσημέρι και η Αγία Τριάδα. Το θέμα της ύδρευσης είναι επίσης πολύ σημαντικό, καθώς προς το παρόν δεν υπάρχει άλλη λύση από τις γεωτρήσεις, οι οποίες, σύμφωνα με την υδρογεωλογική μελέτη που κάναμε, τραβούν νερό από τον υδροφόρο ορίζοντα. Η πιο σωστή λύση θα ήταν να πάρουμε νερό από το Αλιάκμονα, και είμαστε σε συζητήσεις με την ΕΥΑΘ γι αυτό. Δυστυχώς όμως θα πρέπει πρώτα να βρεθούν χρήματα από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για να κατασκευαστούν οι απαιτούμενες δεξαμενές και γενικώς είναι μία διαδικασία που θα καθυστερήσει πολύ.

-Τώρα, ένα θέμα που καίει πολύ είναι τα δημοτικά τέλη. Ποια θα είναι η πολιτική σας;


Όπως σας είπα, στόχος μας είναι η ισόνομη και αντιμετώπιση όλων των δημοτών. Και σήμερα, το ύψος των δημοτικών τελών είναι διαφορετικό στους τρεις υφιστάμενους δήμους. Όλα αυτά θα προσπαθήσουμε να τα εξορθολογίσουμε, σε συνδυασμό με την οδηγία του υπουργείου Εσωτερικών, ότι τα έξοδα για την αποκομιδή των σκουπιδιών, το φωτισμό κλπ., θα πρέπει να καλύπτονται πλήρως από τα ανταποδοτικά τέλη. Επίσης, θα βρούμε τρόπο να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με τους δημότες που δηλώνουν λιγότερα μέτρα για τα οικήματά τους, αποστερώντας μας έτσι από μεγάλα ποσά δημοτικών τελών.

-Πως θα λειτουργήσει διοικητικά ο δήμος;

Η έδρα του δήμου, όπως ξέρετε, θα είναι στο δημαρχείο της Περαίας. Ως πιο μεγάλος δήμος, ο υφιστάμενος δήμος Θερμαϊκού θα μπορέσει πιο εύκολα να απορροφήσει τους μικρότερους. Θα γίνει χαρτογράφηση των χώρων και του προσωπικού και στη Μηχανιώνα και την Επανομή, προκειμένου να προχωρήσει η απαραίτητη αναδιάταξη των υπηρεσιών.
Αυτό που θα ήθελα να πω είναι ότι όλοι μπορούν να βοηθήσουν στην καλή λειτουργία του νέου δήμου, ακόμη και οι πολιτικοί αντίπαλοι. Ζητώ από τους κατοίκους να είναι ενωμένοι στην κοινό στόχο της βελτίωσης της ποιότητας ζωής μας, και να είναι επίσης σωστοί και ενημερωμένοι κριτές του έργου μας. Η καρέκλα του δημάρχου είναι μία «ηλεκτρική» καρέκλα και ο αγώνας θα είναι τεράστιος.

                                                                                                           Λία Παπαδράγκα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά Άρθρα