Στο αυτόφωρο για μη τήρηση του πλαφόν στη βενζίνη

Στο αυτόφωρο θα οδηγούνται όσοι πρατηριούχοι υγρών καυσίμων δεν τηρούν το πλαφόν που επέβαλε η κυβέρνηση στην τιμή πώλησης της βενζίνης.
Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες διαβίβασε σε όλους τους διευθύνοντες τις Εισαγγελείς εφετών του κράτους, τις ανώτατες τιμές πετρελαιοειδών προϊόντων, όπως αυτές καθορίστηκαν από τους αρμόδιους υπουργούς. Νωρίτερα σήμερα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας -μετά από σχετικό αίτημα της κυβέρνησης- αποφάσισε το ύψος της ανώτατης τιμής πώλησης στα καύσιμα. Η τιμή πλαφόν για τη βενζίνη των 95 οκτανίων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη είναι 1,473 ευρώ το λίτρο, ενώ για τη βενζίνη των 100 οκτανίων είναι 1,701 ευρώ το λίτρο.

Το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας σε συνεργασία με τα υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος αποφάσισαν να προχωρήσουν στην επιβολή πλαφόν στην τιμή διάθεσης των καυσίμων σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν κρούσματα αισχροκέρδειας που εμφανίσθηκαν το Σαββατοκύριακο, μετά την ανακοίνωση των επιταγμένων οδηγών φορτηγών δημοσίας χρήσεως και των βυτιοφορέων πως θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις.

Έτσι, το πρωί της Δευτέρας συγκλήθηκε εκτάκτως η ολομέλεια της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και καθόρισε την ανώτατη τιμή πώλησης για τη βενζίνη των 95 οκτανίων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη στα 1,473 ευρώ το λίτρο, ενώ για τη βενζίνη των 100 οκτανίων στα 1,701 ευρώ το λίτρο. Η ανώτατη τιμή θα ισχύσει για 7 ημέρες, οπότε θα επενεξεταστεί η σκοπιμότητα παράτασης των ανώτατων τιμών. Για τα λοιπά καύσιμα οι ανώτατες τιμές είναι: βενζίνη LRP 1,561 και πετρέλαιο κίνησης 1,282 ευρώ το λίτρο. Το πλαφόν διαμορφώθηκε με βάση τη μέση τιμή πώλησης της αμόλυβδης στην Αττική, προσαυξημένη κατά ορισμένα λεπτά για τα έξοδα μεταφοράς για τα νησιά και τους απομακρυσμένους νομούς.

Πέραν από την απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχή Ενέργειας το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας θα διενεργεί εντατικούς ελέγχους στην αγορά για τον εντοπισμό πρατηριούχων που αισχροκερδούν. Σύμφωνα με το υπουργείο οι έλεγχοι των υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου σε συνεργασία με τις αρμόδιες διευθύνσεις εμπορίου των Νομαρχιών θα είναι εντατικοί, σε καθημερινή βάση και σε όλη τη χώρα, ενώ στους παραβάτες θα επιβάλλονται επί τόπου οι προβλεπόμενες από το νόμο κυρώσεις.

Τι λένε οι πρατηριούχοι
Την επιβολή πλαφόν στις χονδρικές τιμές πώλησης καυσίμων ζητεί από την Κυβέρνηση η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ).

Σχολιάζοντας την απόφαση των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομικών, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος να προχωρήσουν στην επιβολή πλαφόν στις τιμές των καυσίμων, η ΠΟΠΕΚ σε ανακοίνωσή της υπογραμμίζει ότι το πλαφόν δεν μπορεί να αφορά μόνο στις λιανικές τιμές, αλλά και στις τιμές χονδρικής. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία των πρατηριούχων η επιβολή πλαφόν σε όλους τους εμπλεκόμενους στη διακίνηση των καυσίμων δεν υπαγορεύεται μόνο από τη δικαιοσύνη, αλλά και από την κοινή λογική.

Σύμφωνα με τους πρατηριούχους, η κυβέρνηση θα πρέπει να διασφαλίσει ότι θα συμμορφωθούν όλοι οι παράγοντες της αγοράς και το βάρος δεν θα πέσει μόνο στους βενζινοπώλες, που είναι ο τελευταίος κρίκος της αλυσίδας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά Άρθρα