«Στον τοίχο» ο Δήμος Μηχανιώνας από πρόστιμα στην Πολεοδομία

Πρόστιμα ύψους 2,6 εκατ. ευρώ καλείται να καταβάλει τώρα στην Πολεοδομία ο Δήμος Νέας Μηχανιώνας, προς χάριν των προεκλογικών δεσμεύσεων του νυν δημάρχου

Σε μεγάλες περιπέτειες έχει μπει ο δήμος Μηχανιώνας, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με πρόστιμα 2,6 εκατ. ευρώ προς την Πολεοδομία. Αιτία του κακού; Οι παράνομες κατασκευές – επεκτάσεις των παραλιακών καταστημάτων εστίασης επί του κοινόχρηστου δημοτικού χώρου, στις οποίες προχώρησαν οι καταστηματάρχες από το 2002 έως και το 2007, στην οδό Ναυάρχου Βότση και κυρίως στην παραλιακή οδό Πολυτεχνείου.

Η αντιπολίτευση στο Δήμο Μηχανιώνας, αλλά και οι επαγγελματίες, κάνουν λόγο για το καταστροφικό αποτέλεσμα της ψηφοθηρικής πολιτικής του νυν δημάρχου κατά την προεκλογική περίοδο, καθώς όπως τονίζουν, ο δήμαρχος, κ. Γιάννης Μαυρομάτης, ήταν αυτός που προέτρεψε τους καταστηματάρχες να προχωρήσουν στις επεκτάσεις, διαβεβαιώνοντάς τους ότι θα γίνει δυνατή η νομιμοποίησή τους. Η νομιμοποίηση ωστόσο δεν κατέστη εφικτή με αποτέλεσμα το 2005 η πολεοδομία να επιβάλει πρόστιμα στους επαγγελματίες που φτάνουν στο δυσθεώρητο ύψος των 2 εκατ., στα οποία έχουν προστεθεί στα χρόνια που μεσολάβησαν προσαυξήσεις της τάξης των 600.000 ευρώ.

Το ιστορικό
Το 2000 επί δημαρχίας κ. Κ. Κούτουκα ολοκληρώθηκε το έργο της διαμόρφωσης ξύλινων κατασκευών με πέργκολες επί της οδού Πολυτεχνείου. Το έργο αυτό έγινε νόμιμα, με την επίβλεψη της Τεχνικής Υπηρεσίας (ΤΥΔΚ) και είχε στόχο την αισθητική αναβάθμιση του χώρου. Βεβαίως οι επαγγελματίες έκαναν και μόνιμες κατασκευές και το 2005 η Πολεοδομία επέβαλε τα πρόστιμα.
Ο Σύλλογος των Επαγγελματιών έκανε αίτηση θεραπείας στην Πολεοδομία, με αποτέλεσμα τα πρόστιμα να περάσουν στο Δήμο, ο οποίος είναι ο ιδιοκτήτης του χώρου και ο κύριος του έργου της ανάπλασης. Έτσι, το κόστος των παράνομων επεκτάσεων καλούνται να πληρώσουν τώρα όλοι οι δημότες της Νέας Μηχανιώνας.

Τον περασμένο Απρίλιο ήρθαν και οι μπουλντόζες και κατεδάφισαν τις παράνομες κατασκευές, μαζί και τις πέργκολες, οι οποίες είχαν τοποθετηθεί με πρόγραμμα επιδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση… Όσον αφορά τους καταστηματάρχες, παρότι απελευθερώθηκαν από τη μέγγενη των τεράστιων προστίμων, παραμένουν σε απόγνωση, καθώς για τις επεκτάσεις είχαν επενδύσει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ -έως και 300.000 σε κάποιες περιπτώσεις. «Για μας τώρα αρχίζουν τα δύσκολα, που το χειμώνα με το κρύο δεν θα μπορούμε να δουλέψουμε, δεν θα μπορεί να σταθεί κανείς στα μαγαζιά μας», λέει ο πρόεδρος των Επαγγελματιών, κ. Μαργαρίτης. Ο ίδιος θεωρεί ότι θα μπορούσε να είχε προκριθεί η πρόταση του Συλλόγου, για αξιοποίηση του κάτω χώρου –στο πρανές- λύση η οποία θα επέτρεπε στους επαγγελματίες να δουλέψουν χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα.

Η είσπραξη
Την άνοιξη ήρθαν και τα πρώτα «μπιλιετάκια» από την Εφορία προς τους επιχειρηματίες που μισθώνουν ακίνητα του Δήμου (πχ. ψαράδικα, αποθήκες, ταβέρνες), να καταβάλλουν τα μισθώματά τους στην Εφορία για την αποπληρωμή των προστίμων, στερώντας έτσι τα ταμεία του Δήμου από σημαντικά έσοδα. Επιπλέον, το θέμα πιθανότατα δεν θα σταματήσει εδώ, καθώς, όπως ανέφερε στον Ορίζοντα η προϊσταμένη Δικαστικού της ΔΟΥ, θα γίνει ό,τι είναι απαραίτητο ( δηλαδή θα παρακρατηθούν ακόμα και τα τακτικά έσοδα του δήμου) προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του Δημοσίου.
«Το έργο ανάπλασης με τις πέργκολες, οι οποίες δεν χρειάζονται πολεοδομική άδεια, έγινε με την επίβλεψη της ΤΥΔΚ. Οι επαγγελματίες ζητούσαν την έγκριση να κλείσουν τις πέργκολες και δεν την δώσαμε, ωστόσο, στη συνέχεια, από το 2002 και μετά, προχώρησαν με τις ευχές του κ. Μαυρομάτη», αναφέρει η δημοτικός σύμβουλος κ. Κούλα Παπακώστα, η οποία μέχρι το 2002 ήταν στη διοίκηση του δήμου με την παράταξη του κ. Κούτουκα.
Από την πλευρά του, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης σήμερα στο Δήμο, κ., Στεφανίδης αναφέρει: «Εμείς προεκλογικά είχαμε πει ότι αυτές οι αυθαίρετες κατασκευές δεν πρόκειται να νομιμοποιηθούν και είχαμε καταθέσει σχέδιο ολοκληρωμένης ανάπλασης της περιοχής. Ο κ. Μαυρομάτης όμως ξεγέλασε τους ανθρώπους αυτούς και το αποτέλεσμα ήταν να βρεθούμε σήμερα σε αυτό το αδιέξοδο», προσθέτοντας ότι: «στο δημοτικό συμβούλιο που έγινε συμφωνήσαμε ως αντιπολίτευση να αναλάβει τα πρόστιμα ο δήμος, αρκεί να ευοδωθεί η προσπάθεια να σβηστούν και να μην χρειαστεί να καταβληθούν, επιβαρύνοντας το σύνολο των δημοτών. Είχαμε τονίσει ότι σε περίπτωση που αυτή η προσπάθεια αποτύχει, το κόστος θα πρέπει να το αναλάβει ο ίδιος ο δήμαρχος, καθώς αυτά είναι τα αποτελέσματα της δικής του ψηφοθηρικής πολιτικής».

Η συνέχεια επί του δικαστηρίου
Στην απαλλαγή από τα πρόστιμα ευελπιστεί τώρα ο Δήμος Μηχανιώνας, καθώς, όπως είπε στον Ορίζοντα ο δήμαρχος, κ. Μαυρομάτης, στις 21 Οκτωβρίου, δηλαδή μερικές μέρες πριν τις εκλογές, θα εκδικαστεί η υπόθεση. «Περιμένουμε το δικαστήριο που θα γίνει για την εξάλειψη των προστίμων», λέει ο κ. Μαυρομάτης, ο οποίος αναφέρθηκε στις μακροχρόνιες προσπάθειες της δημοτικής αρχής να νομιμοποιηθούν οι παράνομες κατασκευές, αλλά και οι πέργκολες, καθώς, όπως υποστηρίζει, έγιναν και αυτές παράνομα. Ο κ. Μαυρομάτης διευκρίνισε ακόμη ότι ο Δήμος δεν υπέγραψε για την ανάληψη των προστίμων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά Άρθρα