Σκάνδαλο σε γηροκομείο της Περαίας

Μεγάλο σκάνδαλο ξέσπασε σύμφωνα με την εφημερίδα «τα ΝΕΑ» (Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010) μετά την αποκάλυψη ότι μέλη της διοίκησης του γηροκομείου « Ο Καλός Σαμαρείτης» τα οποία αγόραζαν εξοπλισμό και εισέπρατταν από το ΙΚΑ το αντίτιμο στο όνομα ηλικιωμένων, οι οποίοι δεν γνώριζαν το παραμικρό!

Η εφημερίδα γράφει στο σχετικό ρεπορτάζ:

ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΑΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Χρέωνε το ΙΚΑ στο όνομα των τροφίμων

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:
Κώστας Κουκουνιάκας

ΑΠΑΤΗ ΕΙΣ βάρος του ΙΚΑ με αγορές πανάκριβων φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού ερευνά η Εισαγγελία Θεσσαλονίκης, μετά την αποκάλυψη ότι γηροκομείο στην Περαία αγόραζε εξοπλισμό και εισέπραττε από το ΙΚΑ το αντίτιμο του στο όνομα ηλικιωμένων, που δεν γνώριζαν το παραμικρό.
Ενδεικτικά, για λογαριασμό ηλικιωμένης που έπασχε από Αλτσχάιμερ αγοράστηκε ειδικό αερόστρωμα, όμως η ίδια κοιμόταν σε ξύλινο κρεβάτι. Επίσης, τρόφιμος που εμφανιζόταν να πάσχει από άνοια δήλωσε με διαύγεια στους ελεγκτές του ΙΚΑ ότι ουδέποτε χρειάστηκε αναπηρικό αμαξίδιο, παρά το γεγονός ότι ένα τέτοιο αγοράστηκε από το γηροκομείο δήθεν για εκείνον.
Οπως καταγγέλλεται σε μηνυτήρια αναφορά του ΙΚΑ, μέλος της διοίκησης του γηροκομείου παλαιοημερολογιτών «Ο Καλός Σαμαρείτης», που λειτουργεί στην Περαία, εισέπραττε κάθε μήνα τις παροχές έκτακτης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης από το υποκατάστημα Νέας Μηχανιώνας. Μαζί με τα τιμολόγια προσκόμιζε δήθεν πληρεξούσια συνταξιούχων του ιδρύματος πού είχαν συνταχθεί από την ίδια συμβολαιογράφο, καθώς επίσης γνωματεύσεις γιατρού που υπηρετεί στο ΙΚΑ Αγίας Τριάδας και βεβαίωνε ότι τρόφιμοι του γηροκομείου είχαν ανάγκη τον πανάκριβο ιατρικό εξοπλισμό.

100.000 ευρώ
Σύμφωνα με το πόρισμα του ΙΚΑ, το γηροκομείο εισέπραξε από την αρχή του έτους για ιατρικό υλικό ποσά άνω των 100.000 ευρώ, στο όνομα τουλάχιστον δέκα συνταξιούχων.
«Η μητέρα μου ζούσε στο γηροκομείο της Περσίας έως τον περασμένο Ιούλιο που απεβίωσε σε ηλικία 90 ετών. Μετά τον θάνατο της πήγαμε με την αδερφή μου στο υποκατάστημα του ΙΚΑ 25ης Μαρτίου, προκειμένου να εισπράξουμε τα έξοδα της κηδείας. Πληροφορηθήκαμε ότι στη μητέρα μας είχαν χορηγηθεί ακριβά φάρμακα και ιατρικός εξοπλισμός, το αντίτιμο των οποίων εισέπραξε το γηροκομείο. Φυσικά, δηλώσαμε ότι ουδέποτε η μητέρα μας είχε ανάγκη αυτό το υλικό», δήλωσε στα «ΝΕΑ» η Μ.Π., κόρη πρώην τροφίμου του γηροκομείου. Οπως και άλλοι συγγενείς συνταξιούχων, η ίδια δεν γνώριζε τίπο¬τα για τα πληρεξούσια που φαίνεται να υπέγραψαν οι ηλικιωμένοι.

Η έρευνα
Ακολούθησε έρευνα του ΙΚΑ και όπως αναφέρεται στη μηνυτήρια ανα¬φορά, ο διευθυντής του ιδρύματος παραδέχτηκε προφορικά στους ελεγκτές ότι τα υλικά που αγοράστηκαν για ασφαλισμένους του ΙΚΑ χρησιμοποιήθηκαν από τροφίμους άλλων ασφαλιστικών ταμείων και αυτό διότι το γηροκομείο δεν είχε πόρους για αυτόν τον εξοπλισμό. Ωστόσο, οι ελεγκτές έκαναν αυτοψία στο γη¬ροκομείο και όπως σημειώνεται, δεν βρέθηκαν παρά ελάχιστα είδη πρό¬σθετης περίθαλψης. Μεταξύ άλλων, διαπίστωσαν ότι συνταξιούχος του Δημοσίου κοιμόταν σε νοσοκομειακό κρεβάτι που είχε αγοραστεί με βιβλιάριο ασφαλισμένου του ΙΚΑ, ενώ άλλος τρόφιμος για τον οποίο είχε αγοραστεί πανάκριβο υλικό, δεν ήταν καταχωρισμένος στα βιβλία του γηροκομείου. Τα «ΝΕΑ» προσπάθησαν χθες να επικοινωνήσουν με τον διευ¬θυντή του ιδρύματος, ωστόσο ώς αρ¬γά αυτό δεν κατέστη δυνατό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά Άρθρα