Ρολά διαρκείας στα φαρμακεία, απέχουν οι δικηγόροι

Σε πανελλαδικές επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες προχωρούν έως και τις 28 Ιανουαρίου οι φαρμακοποιοί, τασσόμενοι κατά των ρυθμίσεων που περιλαμβάνει το ν/σχ για το άνοιγμα του επαγγέλματός, ξεκινώντας από μεθαύριο Τετάρτη. Όπως αποφάσισε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), κλειστά θα παραμείνουν τα φαρμακεία την Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή , 19, 20 και 21 Ιανουαρίου και τις ίδιες ημέρες την ερχόμενη εβδομάδα (26, 27 και 28 Ιανουαρίου).

Για το διάστημα αυτό οι ασθενείς με ιατρική συνταγή θα εξυπηρετούνται από τα φαρμακεία υπηρεσίας.
Μετά το πέρας των ανακοινωθέντων κινητοποιήσεων θα συγκληθούν έκτακτες γενικές συνελεύσεις για να καθοριστεί η περαιτέρω στάση που θα τηρήσει ο κλάδος. «Απορρίπτουμε στο σύνολό του το απαράδεκτο κυβερνητικό σχέδιο», τονίζει ο ΠΦΣ και συμπληρώνει: «Καταγγέλλουμε την προσπάθεια αφανισμού του ελληνικού φαρμακείου και την πλήρη εμπορευματοποίηση της φαρμακευτικής περίθαλψης, προς εξυπηρέτηση των μεγάλων συμφερόντων».
«Το Φαρμακείο βρίσκεται υπό διωγμό. Είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε την εξόντωση μας και την κατάρρευση του Ασφαλιστικού Συστήματος», καταλήγει σχετική ανακοίνωση.
Ο κοινωνικός διάλογος τελείωσε και το ν/σ θα κατατεθεί την Τετάρτη στη Βουλή, διεμήνυσε από την πλευρά του ο υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος, σημειώνοντας πως «τα μέτωπα διαρκείας δεν βοηθούν κανέναν, ούτε τη χώρα ούτε τους ίδιους τους φαρμακοποιούς».
«Αιτία πολέμου» για τους φαρμακοποιούς είναι τα πληθυσμιακά κριτήρια που τίθενται για να ανοίξει ένα φαρμακείο, καθώς και η απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας.
Οι ρυθμίσεις αυτές περιλαμβάνονται τελικά στο νομοσχέδιο, καθώς οι αντιρρήσεις των φαρμακοποιών δεν έγιναν δεκτές από την Τρόικα, που απέρριψε τελικά τα αιτήματά τους.
Μιλώντας εξάλλου στον ραδιοφωνικό σταθμό Flash, o υπουργός Υγείας επέμεινε στη γραμμή να ανοίγουν τα φαρμακεία προαιρετικά τα απογεύματα της Δευτέρας, της Τετάρτης και το Σάββατο.
O πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Θ. Αμπατζόγλου γνωστοποίησε την πρόθεσή του να προσβάλλει το σχετικό νομοσχέδιο στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Όπως ανέφερε, με τις προωθούμενες ρυθμίσεις, θα επέλθει μεγάλη αύξηση του αριθμού των φαρμακείων. Σημείωσε επίσης πως είναι θολό το τοπίο σε σχέση με το ιδιοκτησιακό καθεστώς και ζήτησε διασαφήνιση της ρύθμισης για κατάργηση όλων των ιδιοκτησιακών περιορισμών.
Από την πλευρά του ο κ. Λοβέρδος δεσμεύτηκε πως φαρμακεία θα μπορούν να ανοίγουν μόνο οι φαρμακοποιοί, τονίζοντας πως αυτό θα διευκρινιστεί στο σχέδιο νόμου.
Τριήμερη αποχή των δικηγόρων
Σε τριήμερη αποχή προχωρούν την Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή 19, 20, 21 Ιανουαρίου οι δικηγόροι όλης της χώρας, εκτός των Αθηνών, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για ορισμένες του νομοσχεδίου που αφορά το άνοιγμα του επαγγέλματός τους. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών θα αποφασίσει την Τετάρτη για το αν θα κατέλθουν σε απεργία ή όχι οι δικηγόροι της πρωτεύουσας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά Άρθρα