Πόλεμος εναντίον του Τοπικού Ορίζοντα γιατί τους χαλάει… τα σχέδια

Αυτές τις ημέρες κυκλοφόρησε σε blogs μια ανώνυμη – ως συνήθως- επιστολή. Για τους γνώστες, αυτή είναι μια παλιά ιστορία.
Το «γνωστό» χαλκείο έχει βαλθεί εδώ και χρόνια με συκοφαντίες και ψεύδη, σε περίοδο εκλογών, να συκοφαντεί το Γιώργο Κίρκο.
Πάντως για να τους προλάβουμε, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο Γιώργος Κίρκος δεν ευθύνεται για την προσφυγή της Ελλάδας στο …ΔΝΤ.
Την μικροπολιτική και την παραπληροφόρηση την έχουν αναγάγει σε επιστήμη.
Τώρα όμως στην τελευταία τους επιστολή έχουν βάλει στο κάδρο και τον Τοπικό Ορίζοντα.
Μας κατηγορούν ότι κάνουμε ανελέητο πόλεμο εναντίον του δημάρχου Μηχανιώνας κ. Μαυρομάτη. Εδώ να πούμε ότι όλα αυτά γίνονται ενόψει δημοτικών εκλογών; Τυχαίο;
Εμείς αντί άλλης απάντησης σας παρουσιάζουμε ορισμένα από τα κατά καιρούς δημοσιεύματα του Τ.Ο. που αφορούν το δήμαρχο Μηχανιώνας:

Φύλλο 121-Ιούνιος 2008, σελ 5
Στην τελική ευθεία το Διεθνές Πανεπιστήμιο;

Με γρήγορους ρυθμούς λέει συνεχίζονται οι διαδικασίες για την κατασκευή του Διεθνούς Πανεπιστημίου στη Ν. Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης και ήδη βρίσκεται στο τελικό στάδιο η χωροθέτησή του. Απ’ ότι μας λέει ηλεκτρονικά ο Δήμος, ο «Ορισμός χρήσεων γης των δημοσίων κτημάτων στο Δήμο Μηχανιώνας – Χωροθέτηση του Διεθνούς Πανεπιστημίου» ήταν το θέμα σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στον Οργανισμό Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης, την Πέμπτη 29 Μαΐου 2008, στην οποία συμμετείχε ο Δήμαρχος Ν. Μηχανιώνας, Γιάννης Μαυρομάτης, η Πρόεδρος του ΟΡΘΕ, Σταυρούλα Μπαϊρακτάρη και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου, Κωνσταντίνος Γκράτζιος. Στη σύσκεψη συζητήθηκαν οι τελευταίες λεπτομέρειες για τη χωροθέτηση του Διεθνούς Πανεπιστημίου, η οποία βρίσκεται στο τελικό στάδιο, καθώς στα τέλη Ιουνίου κατατίθεται στη Διυπουργική Επιτροπή το κτηματολογικό πρόγραμμα του ΔΙ.ΠΑ.Ε και επόμενο βήμα για την υλοποίηση του έργου είναι η χωροθέτηση στις Ζ.Ο.Ε εκτάσεων του Δήμου Μηχανιώνας, ενώ εντός του Ιουλίου πρόκειται να αρχίσει η διαδικασία της Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα για την επιλογή του αναδόχου για την κατασκευή του Διεθνούς Πανεπιστημίου.

Φύλλο 121- Ιούνιος 2008, σελ. 10

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιοκτητών Μέσης Αλιείας Δημήτρης Ταουλτζής καταθέτει τα προβλήματα του κλάδου…

«Η ημερίδα που πραγματοποιήθηκε σε γνωστό ξενοδοχείο της πόλης μας από την Πανελλήνια Ένωση Ιδιοκτητών Μέσης Αλιείας ήταν η αφορμή για την συνομιλία μας με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιοκτητών Μέσης Αλιείας (Π.Ε.Π.Μ.Α. που εδρεύει στη Μηχανιώνα) κ. Δημήτρη Ταουλτζή, ο οποίος πέρα από τα όσα συζητήθηκαν στην εν λόγω συνάντηση, θέτει και τα προβλήματα του κλάδου. Κατά τη διάρκεια της ημερίδας υπήρξε παρουσίαση και ενημέρωση για το ΕΠΑΛ και φυσικά συζητήθηκαν και τα προβλήματα που δημιουργεί το θέμα της αύξησης της τιμής του πετρελαίου, η πορεία του Ευρωπαϊκού κανονισμού που έχει τελειώσει και πλέον έχει ισχύ και η πορεία που έχει να κάνει με τις παρεκλήσεις που προβλέπονται και φωτογραφίζουν τη χώρα μας. Σύμφωνα με τον κ. Ταουλτζή «Ο κανονισμός προβλέπει ορισμένες παρεκλήσεις αναγνωρίζοντας βέβαια την ιδιαιτερότητα της Ελλάδας, ενώ από την άλλη έχουμε την παράκτια αλιεία της χώρας μας που θεωρεί άλλα πράγματα προς το συμφέρον της, κι είναι γνωστή η διαμάχη μεταξύ παράκτιας και μέσης αλιείας και τα προβλήματα που υπάρχουν δυστυχώς μεταφέρονται και στην Ευρώπη».
ΔΕΜΕΝΑ ΤΑ ΣΚΑΦΗ …
Να σημειωθεί ότι από τώρα και για 4 μήνες οι επαγγελματίες μέσης αλιείας είναι… παροπλισμένοι, δεν κινούνται τα σκάφη τους και κάνουνε αναγκαστικές διακοπές, προκειμένου να προστατέψουν τα ψάρια, έτσι ώστε χωρίς καμία ενόχληση να γεννήσουν τα αυγά τους, να γίνει και να μεγαλώσει ο γόνος τους και να γίνει ψάρι και μετά να ξαναβγούνε στη θάλασσα. «Παρά ταύτα πολλές φορές έχουμε κατηγορηθεί ότι δημιουργούμε πρόβλημα στους γόνους» επισημαίνει ο κ. Ταουλτζής. ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ;
Δεν ξέρουμε κατά πόσο το θέμα της μεταφοράς της Ιχθυόσκαλας έχει ξεχαστεί αφού τότε οι επαγγελματίες αντισταθήκανε σθεναρά, όμως όταν ήταν στην επικαιρότητα γινόταν λόγος για… ελλείψεις στην ιχθυαγορά της Μηχανιώνας, ενώ οι ψαράδες μιλούσαν για μεσάζοντες και χονδρέμπορους στο…κύκλωμα εμπορίας των ψαριών, ενώ όπως επισημαίνει ο κ. Ταουλτζής «Σήμερα δεν υπάρχει το ενδιάμεσο πρόσωπο. Μεσάζοντες και χονδρέμποροι σ’ όλα τα επαγγέλματα και σε όλες τις τάξεις υπάρχουν, αν και σε μεγάλο βαθμό είναι και αναγκαίο, το θέμα είναι να δουλεύουν όλοι σωστά και τίμια. Όταν κάτι στραβώσει τότε δημιουργείται το πρόβλημα. Για μένα πρόβλημα αποτελεί τα εισαγόμενα νωπά αλιεύματα, τα οποία βαφτίζονται και πωλούνται ως ελληνικά, που σημαίνει, όχι μόνο εξαπάτηση του καταναλωτή, αλλά και ζημιά στην εθνική μας οικονομία». Σε ότι αφορά τις τιμές και τη διακίνηση του προϊόντος ο Πρόεδρος επισημαίνει «Οι τιμές στην ιχθυόσκαλα διαμορφώνονται ανάλογα με την προσφορά και τη ζήτηση, όταν είναι λίγα τα ψάρια ανεβαίνουν οι τιμές κι όταν είναι πολλά κατεβαίνουν. Σε όλο τον κόσμο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση η λειτουργία της παραγωγής, διακίνησης, εμπορίας και κατανάλωσης ψαριών ακολουθούν ορισμένους κανόνες, οι οποίοι έχουν να κάνουν με το ότι: υπάρχει ένας χώρος στον οποίο γίνεται η εκφόρτωση της παραγωγής και των εμπορικών εισαγωγικών ψαριών και ο οποίος χώρος καλείται ιχθυόσκαλα. Εκεί διαμορφώνονται οι τιμές κι έχουν να κάνουν με την ποσότητα και φυσικά διαμορφώνεται και η τιμή κτίσης του λιανοπωλητή, ο οποίος και οδηγεί το προϊόν στην κατανάλωση. Εκτός από τη διαμόρφωση των τιμών στην ιχθυόσκαλα εξασφαλίζεται και ο υγειονομικός έλεγχος των προϊόντων-αλιευμάτων. Από την ιχθυόσκαλα προμηθεύεται ο λιανοπωλητής τα ψάρια, τουλάχιστον έτσι γίνεται στην Ελλάδα, σε αντίθεση μ’ αυτό που συμβαίνει στο Παρίσι και στη Μαδρίτη, όπου ο χονδρέμπορος προσφέρει το προϊόν. Η διαφορά είναι ότι εδώ μπορεί κάλλιστα ο καταναλωτής να έρθει και να ψωνίσει».
 ΔΡΟΜΟΣ ΜΗΧΑΝΙΩΝΑΣ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
Αναφορά έκανε ο Πρόεδρος κ. Ταουλτζής και στον περιβόητο πια δρόμο Θεσσαλονίκης –Μηχανιώνας, λέγοντας «Το σημαντικότερο πρόβλημα είναι ο δρόμος Θεσσαλονίκης –Μηχανιώνας απαραίτητος όχι μόνο για την λειτουργία της ιχθυόσκαλας, αλλά και από τους κατοίκους.
Είναι άλλωστε γνωστό ότι υπάρχει μεγάλη αύξηση πληθυσμού και στην Μηχανιώνα, κι ο εν λόγω δρόμος θα εξυπηρετήσει το σύνολο των κατοίκων της περιοχής και όχι μόνο. Σίγουρα όμως θα εξυπηρετήσει και τον μεγάλο όγκο των φορτηγών μικρών και μεγάλων καθώς και ΙΧ που πηγαινοέρχονται στην ιχθυόσκαλα και σίγουρα επιβαρύνουν την κυκλοφορία του δρόμου κυρίως στο κομμάτι από την Περαία στη Μηχανιώνα. Θέλω να πιστεύω ότι δεν είναι…εσκεμμένη αυτή η καθυστέρηση ολοκλήρωσης του εν λόγω δρόμου. Αναρωτιέμαι όχι μόνο ως επαγγελματίας αλλά και ως απλός πολίτης: τη στιγμή που γίνονται διάφορά έργα, γιατί δεν εντάσσεται και ο εν λόγω δρόμος που δεν είναι περισσότερο από 7-8 χιλιόμετρα στον προγραμματισμό, έτσι ώστε να υλοποιηθεί; Τελευταία έγινε ο δρόμος Μηχανιώνας –Πλαγιαρίου ο οποίος όμως θεωρώ ότι είναι ημίμετρο, πέρα από το ότι είναι… καρμανιόλα. Σίγουρα τον χρησιμοποιούν και οι κάτοικοι, αλλά και τα φορτηγά προκειμένου να αποφύγουν την κυκλοφοριακή συμφόρηση που υπάρχει στον δρόμο προς Περαία ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες».
Η ΙΧΘΥΟΣΚΑΛΑ
Το ερώτημα είναι τι γίνεται σήμερα με τις υποδομές της Ιχθυόσκαλας οι οποίες βοηθούν τους επαγγελματίες να κάνουν τη δουλειά τους. Χαρακτηριστικά για το θέμα ο Πρόεδρος κ. Ταουλτζής επισημαίνει «Η Ιχθυόσκαλα είναι ένας χώρος όπου γίνονται οι συναλλαγές και όπου μεταφέρονται και εκφορτώνονται τα προϊόντα. Οι διάφορες υποδομές με την πάροδο του χρόνου αν είναι και ασυντήρητες δημιουργούνται φθορές και υπάρχουν διάφορα προβλήματα, τα οποία όμως το τελευταίο διάστημα έχουν βελτιωθεί μετά από παρεμβάσεις δικές μας, από παρεμβάσεις της Νομαρχίας και μετά από διάφορους ελέγχους που πραγματοποιούνται, όλα διορθώνονται».
ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ
Σε ότι αφορά το λιμάνι ο κ. Ταουλτζής σημειώνει ότι «είναι μικρό για τα σκάφη μας και με την πάροδο του χρόνου έχει διαφοροποιηθεί το βάθος του, χρειάζεται επέκταση και επιπλέον προστασία από τους βόρειους ανέμους , είναι έργα που πρέπει να γίνουν και φυσικά χρειάζονται κονδύλια».
ΠΡΟΣ: ΔΗΜΑΡΧΟ ΜΗΧΑΝΙΩΝΑΣ
Το ερώτημα της εφημερίδας αφορά την διοίκηση του Δήμου Μηχανιώνας καθώς αν η μνήμη μας δεν μας απατά ο Δήμαρχος κ. Μαυρομάτης το 2004 έλεγε ότι: “Η δημοτική αρχή, κατέθεσε κι έχει εγκριθεί από το Γ΄ΚΠΣ μία πρόταση 800 εκατομμυρίων δραχμών για τη βελτίωση των υποδομών στο λιμάνι της Ν. Μηχανιώνας και στο αλιευτικό καταφύγιο του Αγγελοχωρίου. Και όταν λέμε υποδομές, αναφερόμαστε σε νέο δίκτυο ύδρευσης, νέο δίκτυο ηλεκτροφωτισμού με άλλες κολώνες, φωτοβολταϊκά για να μπορούν να δέχονται και το ρεύμα από τον ήλιο, χώρους υγιεινής σε όλα τα σημεία του λιμανιού, θα γίνουν ξύλινες αποθήκες για τους ψαράδες, για να αποθηκεύουν τα δίχτυα τους με ασφάλεια και συγχρόνως μέσα από το πρόγραμμα θα αγοραστεί ένα ούνιμουγκ, το οποίο θα είναι και γερανοφόρο, και πλυντικό και σάρωθρον και θα αντιμετωπίζει την καθημερινότητα των ψαράδων. Συγχρόνως θα υπάρχει κι άλλος χώρος αποθηκευτικός και μηχάνημα, που θα μπορεί να βγάζει πάγο για τους οστρακαλιείς. Όλα αυτά εις διπλούν για Μηχανιώνα και Αγγελοχώρι. Η δεύτερη πρόταση που ετοιμάζουμε και τη μελέτη, αφορά την εκβάθυνση του λιμανιού της Μηχανιώνας για να μην μολώνει, γιατί γίνεται προσάμμωση από τον μαΐστρο που φυσά και συγχρόνως θα δημιουργήσουμε κάποιες πλωτές εξέδρες, ώστε να αυξήσουμε την επιφάνεια, την χωρητικότητα θα έλεγα των σκαφών. Προσπαθούμε τώρα και με άλλα προγράμματα που τρέχουν για την αλιεία, να είμαστε σε όλα έτοιμοι και με ώριμες μελέτες, για να μπορούμε να ενταχθούμε”. Στην λογοδοσία του πάντως ο Δήμαρχος Μηχανιώνας υποθέτουμε (μιάς και το θέμα μας έκλεισε νωρίτερα) να αναφερθεί και να μας πει πόσα από αυτά τα έργα έγιναν».

Φύλλο 122 – Ιούλιος 2008, σελ. 6

Απάντηση του δημάρχου Μηχανιώνας σε ερωτήματα που του έθετε ο Τοπικός Ορίζοντας για τα έργα αναφορικά με την αλιεία 
«Η Δημοτική Αρχή της Μηχανιώνας έχει βάλει τα θέματα που αφορούν την αλιεία σε προτεραιότητα. Στο πλαίσιο των οργανωμένων έργων και δράσεων έχει βελτιώσει τις υποδομές του λιμανιού με την αντικατάσταση των δικτύων ύδρευσης και ηλεκτροδότησης. Επίσης, ακολουθώντας μία χρονοβόρα διαδικασία, εξασφάλισε την απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών για τη νομιμοποίηση έργων στη ζώνη του αιγιαλού παραλίας και του παρακείμενου θαλάσσιου χώρου στο Λιμένα Νέας Μηχανιώνας, ενώ πρόσφατα ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης κατά την επίσκεψή του στη Μηχανιώνα εξήγγειλε τη χρηματοδότηση της μελέτης που αφορά τη βελτίωση των λιμενικών υποδομών στην ιχθυόσκαλα του λιμανιού με αρχική πίστωση 15.000 ευρώ. Εξάλλου, σύμφωνα με τον «Απολογισμό πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής 2007», που παρουσίασε ο Δήμαρχος Μηχανιώνας, Γιάννης Μαυρομάτης, σε ειδική συνεδρίαση στο Δημοτικό Συμβούλιο Μηχανιώνας ολοκληρώθηκε το έργο «Βελτίωση και εκσυγχρονισμός αλιευτικού καταφυγίου Αγγελοχωρίου», συνολικού προϋπολογισμού 650.914,85 ευρώ, που περιλαμβάνει : 1.Νομιμοποίηση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων, 2.Τσιμεντόστρωση στην παραλία, 3.Κατασκευή μίας αποθήκης και ενός γραφείου για τους αλιείς, 4.Κατασκευή μίας τουαλέτας και ενός φυλακίου, 5.Κατασκευή στεγάστρου, 6.Κατασκευή δικτύου ύδρευσης, 7.Κατασκευή δικτύου ηλεκτροφωτισμού και προσθήκη επτά πυλώνων Επίσης, ολοκληρώθηκε το έργο «Βελτίωση και εκσυγχρονισμός λιμανιού Ν. Μηχανιώνας», συνολικού προϋπολογισμού 1.452.029,32 ευρώ, που περιλαμβάνει : 1.Νομιμοποίηση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων, 2.Τοιχίο Αντιστήριξης ,3.Τσιμεντόστρωση στην είσοδο του λιμενοβραχίονα (χώρος εκδηλώσεων), 4.Κατασκευή ενός φυλακίου και χώρων υγιεινής, 5.Υπό κατασκευή δικτύου ύδρευσης, 6.Υπό κατασκευή δικτύου ηλεκτροφωτισμού και προσθήκη πυλώνων. Ολοκληρώθηκαν, επίσης, – η μελέτη βελτίωσης των λιμενικών υποδομών Ιχθυόσκαλας Ν. Μηχανιώνας, προϋπολογισμού 88.000 ευρώ, -τα τοπογραφικά διαγράμματα εντός σχεδίου – Εφαρμογή του Τοπ. Ρυθμιστικού Σχεδίου της Ιχθυόσκαλας Ν. Μηχανιώνας, προϋπολογισμού 5.500 ευρώ, -η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τη διαμόρφωση χώρου προσωρινής απόθεσης αλιευτικών σκαφών πλησίον της Ιχθυόσκαλας Ν. Μηχανιώνας Ν. Θεσσαλονίκης, προϋπολογισμού 6.545 ευρώ -η οικονομοτεχνική μελέτη για τη διαμόρφωση χώρου προσωρινής απόθεσης αλιευτικών σκαφών πλησίον της Ιχθυόσκαλας Ν. Μηχανιώνας Ν. Θεσσαλονίκης, προϋπολογισμού 2.150 ευρώ -η αντικατάσταση κατεστραμμένων πινάκων ηλεκτροφωτισμού στο λιμάνι Ν. Μηχανιώνας, προϋπολογισμού 4.000 ευρώ -η αποκατάσταση φωτιστικών σωμάτων στην παραλία Ν. Μηχανιώνας, προϋπολογισμού 9.000 ευρώ -η εκβάθυνση στη θαλάσσια περιοχή Ν. Μηχανιώνας, προϋπολογισμού 20.000 ευρώ».

Φύλλο 122 – Ιούλιος 2008, σελ. 7

Η Δημοτική Σύμβουλος Κούλα Παπακώστα καταγγέλλει τα όσα συμβαίνουν στο Δήμο Μηχανιώνας
Με αφορμή τη λογοδοσία του Δημάρχου Μηχανιώνας και το γεγονός ότι δεν κατάφερε να πει όλα όσα ήθελε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, η Δημοτική Σύμβουλος Μηχανιώνας Κούλα Παπακώστα ζήτησε…βήμα στο ΄Τοπικό Ορίζοντα’ και τα όσα στην επιστολή της καταγγέλλει είναι πολύ σοβαρά. Την δημοσιεύουμε αυτούσια. Δυστυχώς στο Δήμο μας σήμερα, ζούμε όλοι την εποχή του «περιτυλίγματος». Το περιεχόμενο είναι πια ανύπαρκτο, αλλά οι κορδέλες που το στολίζουν είναι μεταξωτές. Δαπανώνται χιλιάδες ευρώ, στο περιοδικό της προπαγάνδας του Δημάρχου, στο οποίο δεν επιτρέπεται καμία διαφορετική φωνή. Σε αυτό το περιοδικό του Δήμου, οι μοναδικοί γράφοντες εκτός των Δημοτικών συμβούλων της παράταξης του είναι όλοι εκείνοι που στέλνουν επιστολές ευχαριστίας και αφορούν το πρόσωπο του Δημάρχου για τις καλές υπηρεσίες που προσφέρει. Όλοι οι άλλοι και φυσικά οι Δημ. Σύμβουλοι της αντιπολίτευσης αποκλείονται, για να μην δημιουργείται «ένταση». Μέσα από τις σελίδες του όμως, μπορούν να συκοφαντούνται πολιτικοί του αντίπαλοι, όπως ο πρώην Δήμαρχος κ. Κούτουκας , από συνεργάτες του και να μην αποκαθιστά την αλήθεια ακόμη και μετά από δικαστικές αποφάσεις. Είναι τόσα πολλά αυτά που πρέπει να πω, αλλά θα προσπαθήσω να είμαι επιγραμματική. Ένα σοβαρότατο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι η διαφάνεια στο Δήμο. Είναι πολύ δύσκολο να εκτελέσουμε τα καθήκοντα μας, διότι μας αρνείται ο Δήμαρχος και κάποιοι από τους συνεργάτες του την πρόσβαση στα έγγραφα στις αποφάσεις, στα οικονομικά στοιχεία, πράγματα τα οποία στο παρελθόν ουδείς θα πίστευε ότι μπορεί να συμβούν. Όπως καταλαβαίνετε πέρα από την παραβίαση του Δημοτικού Κώδικά υπάρχει η παραβίαση της ηθικής. Η «τσίπα» που θα έπρεπε να υπάρχει, η «ντροπή» που θα έπρεπε να νιώθει κάποιος, όταν διαχειριζόμενος δημόσια χρήματα, του ζητούν στοιχεία για τις δαπάνες που πραγματοποίησε, τις αποφάσεις που πήρε, τους εργαζόμενους που προσέλαβε , τις αποδοχές που έχουν και επικαλείται απέναντι σε Δημοτικό Σύμβουλο προσωπικά δεδομένα ανύπαρκτα, προκειμένου να αποφύγει τον έλεγχο, τότε είναι βέβαιο ότι δεν μπορούμε να ελπίζουμε τίποτε. Η γυναίκα του καίσαρα δεν πρέπει μόνο να φαίνεται τίμια, πρέπει να το αποδεικνύει καθημερινά. Οι δήθεν ανοικτές πόρτες του Δημάρχου, είναι επτασφράγιστες όταν πρόκειται να ελεγχθεί. Γιατί άραγε; Πέρα από την ελλειμματική θεσμική λειτουργία του Δήμου, υπάρχει τεράστιο έλλειμμα και στην εκτέλεση των έργων. Υπάρχει μια υπέρογκη αφαίμαξη χρημάτων από τις οικονομίες των κατοίκων, όπως είναι οι τεράστιες αυξήσεις στο νερό όπου στις χαμηλές καταναλώσεις των νοικοκυριών ξεπερνούν το 200% την τελευταία τετραετία, οι απίστευτες αυξήσεις στους Δημοτικούς φόρους και στα Δημοτικά τέλη, αλλά και μια σειρά νέων φόρων και τελών που εφευρέθηκαν και επινοήθηκαν και τελικώς επεβλήθησαν πάνω στους κατοίκους. Όλες αυτές οι αυξήσεις αντικατοπτρίζονται πάνω στους προϋπολογισμούς και απολογισμούς του Δήμου με αποτέλεσμα ο Δήμαρχος να καυχάται ότι αυξήθηκαν τα έσοδα του Δήμου, αποκρύπτοντας όμως ότι τα αυξημένα έσοδα τα πήρε από το εισόδημα των κατοίκων. Όλα αυτά λοιπόν τα έσοδα δεν αντικατοπτρίζονται όμως στον τομέα των έργων, αφού ο Δήμος αδυνατεί να χρηματοδοτήσει έργα από ιδίους πόρους. Εκατομμύρια ευρώ δαπανούνται και κατασπαταλούνται κάθε έτος σε δαπάνες που θα έπρεπε να εκλείπουν ή να είναι περιορισμένες. Και μια και μιλάμε για δαπάνες, είναι γνωστό σε όλους ότι ο Δήμος Μηχανιώνας συναγωνίζεται πιστεύω την αρχαία Ρώμη σε πανηγύρια και λογής λογής φιέστες που οργάνωναν οι αυτοκράτορες της τότε εποχής. Αστείες πολλές φορές εκδηλώσεις και βραβεύσεις κάθε είδους βαφτίζονται μεγάλες εκδηλώσεις με σκοπό τη λήψη φωτογραφιών και τη μεταφορά τους στο κατά τα άλλα ενημερωτικό έντυπο του Δήμου. Θα αναφέρω πομπώδεις τίτλου έργων που υπάρχουν φυσικά μόνο στις σελίδες του εν λόγω εντύπου: _ «Ελληνικός Θαλάσσιος κόσμος» _ «Οικολογικό θεματικό πάρκο Μηχανιώνας» Όποιος διάβασε τα εν λόγω άρθρα και είδε τις φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν θα πίστευε ότι όχι μόνο στη Μηχανιώνα δε βρίσκονταν αλλά ούτε φυσικά και στην Ελλάδα αφού οι φωτογραφίες αυτές ήταν σίγουρα εκτός της χώρας μας. Αυτά λοιπόν τα παραπλανητικά είναι φανταστικά και ανύπαρκτα, ενώ τα πραγματικά είναι ότι σέρνουν την επέκταση του σχεδίου πόλης εδώ και έξι χρόνια με τις παλινωδίες τους, και τίποτε δεν προχωράει από αυτό το αναπτυξιακό έργο που έχει ανάγκη ο τόπος και τους παραδόθηκε με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Αντί λοιπόν να προχωρήσουν τροχάδην και όχι σημειωτών το μεγάλο αυτό έργο, μπήκε σε εφαρμογή η νέα προπαγάνδα τους να λένε σε όλους ότι θα βάλουν το αγροτεμάχιο τους στο σχέδιο πόλης με βάση την μελέτη των ΖΟΕ που εκτελείται στο αγρόκτημα του Δήμου και φυσικά δεν έχει σχέση με επέκταση σχεδίου πόλης. Ο έρμος ασφαλτοτάπητας του αγροτικού δρόμου Μηχανιώνας – Πλαγιαρίου πελαγοδρομεί ανάμεσα σε γελοίες παρατάσεις και τραγική επικινδυνότητα χωρίς κανείς να αναλαμβάνει ευθύνη . Το κυκλοφοριακό της Μηχανιώνας πραγματικά είναι σε τραγικά χάλια εξαιτίας ρουσφετολογικών αλλαγών κύριων οδικών αξόνων και δημιουργίας αλλεπάλληλων ντόμινο στους δρόμους με τελευταίο αποκορύφωμα την λήψη απόφασης για κλείσιμο της παραλιακής οδού. Δυστυχώς για τον τόπο μας οι αποφάσεις τους παίρνονται στο γόνατο, χωρίς να αντιλαμβάνονται πλέον τη βαρύτητα τους. Άλλωστε είναι εύκολο για αυτούς να τις παίρνουν πίσω, όπως έκαναν με τις αποθήκες στο χώρο του λιμανιού, λέγοντας μάλιστα ότι ακούν τους δημότες, αγνοώντας φυσικά το κόστος και τη ζημία που προκαλούν. Ο προϋπολογισμός του 2007 απερρίφθη από την περιφέρεια και εστάλη πίσω για τη λήψη νέας απόφασης μετά από αναφορά μου αφού προϋπολόγιζε έργα 10.000.000 ευρώ χωρίς φυσικά να υπάρχουν τα χρήματα. Αυτό φυσικά αποκρύβει από τους δημότες αφού στο έντυπο του Δήμου δημοσιεύτηκε ο πρώτος προϋπολογισμός και ποτέ δεν δημοσιεύτηκε ο διορθωμένος. Θα μου πείτε τώρα ψιλά γράμματα 10.000.000 ευρώ , σιγά το λάθος για να το αποκαταστήσουμε. Το έργο στο λιμάνι για ύδρευση και φωτισμό 850.000 ευρώ σέρνεται εδώ και πέντε χρόνια εξαιτίας παλινωδιών του Δημάρχου και απίστευτων τακτικών με αποτέλεσμα τα τεράστια προβλήματα των αλιέων την μη εκτέλεση του έργου, τη μη απορρόφηση των χρημάτων και την πραγματική αγωνία της αρμόδιας Αντιδημάρχου η οποία εργάζεται μόνη, για την ελαχιστοποίηση των τεράστιων προβλημάτων. Αυτά που σας προανέφερα είναι τα ελάχιστα που μπορώ να αναφέρω χωρίς να σας κουράσω, ελπίζω η εφημερίδα σας να μου ξαναδώσει βήμα. Σας ευχαριστώ πολύ. Κούλα Παπακώστα Δημ.Σύμβουλος

Φύλλο 122 – Ιούλιος 2008, σελ. 16

“Γιορτή Σαρδέλας” στη Μηχανιώνα
Η αυλαία για τις εκδηλώσεις «Μηχανιώτικα 2008-Γιορτή της Σαρδέλας», έπεσε την Δευτέρα 21 Ιουλίου, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις στους χιλιάδες επισκέπτες που παρακολούθησαν το πλούσιο τετραήμερο στο λιμάνι της Νέας Μηχανιώνας. Οι κορυφαίες εκδηλώσεις, που διοργανώνει κάθε χρόνο ο Δήμος συνδυάζοντας τον πολιτισμό και την παράδοση και αναδεικνύοντας τον αλιευτικό χαρακτήρα του τόπου, άρχισαν την Παρασκευή 18 Ιουλίου με ένα εντυπωσιακό φολκλορικό πρόγραμμα. Το Σάββατο 19 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε η Γιορτή της Σαρδέλας, κατά την οποία χιλιάδες επισκέπτες γεύτηκαν νόστιμο καλοψημένο ψάρι και άφθονη ρετσίνα και χόρεψαν σε ένα γλέντι που κράτησε μέχρι τα μεσάνυχτα. Πρωτοφανής ήταν η προσέλευση του κοινού στη μεγάλη συναυλία της Ελένης Τσαλιγοπούλου και του Γιάννη Κότσιρα την Κυριακή 20 Ιουλίου. Η τελευταία ημέρα του τετραημέρου, Δευτέρα 21 Ιουλίου, ήταν αφιερωμένη στη νεολαία. Στο χώρο της διοργάνωσης λειτουργούσε έκθεση με Περίπτερα από το Χαμόγελο του Παιδιού και του Τοπικού Συμβουλίου Νέων Μηχανιώνας, τα ΚΑΠΗ Ν.Μηχανιώνας, το Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Ν. Μηχανιώνας, του Α.Σ. Ποσειδώνα, και του Συλλόγου Φίλων Κυνηγού.

Φύλλο 122 – Ιούλιος 2008, σελ. 28

Προς Δήμαρχο Μηχανιώνας Για να μην υπάρξει παρεξήγηση οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι ζητήσαμε τη λογοδοσία του Δημάρχου Μηχανιώνας σε 1500 λέξεις για να δημοσιευτεί στον ‘Τοπικό Ορίζοντα’. Το αρμόδιο γραφείο μας έστειλε 45 σελίδες έχοντας την απαίτηση να τις επεξεργαστούμε εμείς!!

Φύλλο 128 – Φεβρουάριος 2009, σελ 6

Σκουπιδότοπος 

Δεν φτάνει η αθλιότητα του οδοστρώματος και η αδυναμία της Νομαρχίας και το Δήμου Μηχανιώνας να ολοκληρώσουν το έργο που ανέλαβαν να υλοποιήσουν, έρχονται και οι διάφοροι ασυνείδητοι και με τη συμπεριφορά τους έχουν καταντήσει χωματερές ορισμένα σημεία στις άκρες του δρόμου Ν. Μηχανιώνας – Πλαγιαρίου.
Εκμεταλλευόμενοι το σκοτάδι ορισμένοι αχαρακτήριστοι πολίτες, πετούνε ότι άχρηστο έχουν και σταδιακά μεταβάλλουν μια πανέμορφη περιοχή σε άθλιο σκουπιδότοπο.
Η τραγική ειρωνεία στη περίπτωση αυτή είναι ότι ο συγκεκριμένος δρόμος αφορά τέσσερις Δήμους, αλλά δεν ανήκει στην ευθύνη κανενός. Τον χρησιμοποιούν κυρίως οι κάτοικοι της Μηχανιώνας και βρίσκεται στα σύνορα των Δήμων Επανομής, Μίκρας και Θερμαϊκού αλλά μακριά από τους οικιστικούς ιστούς των παραπάνω Δήμων. Έτσι κανείς δεν αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να απομακρύνει αυτήν την ασχήμια με συνέπεια το πρόβλημα συνεχώς να διογκώνεται. Κάποιος Δήμαρχος η και όλοι μαζί, ας δείξουν την πρέπουσα ευαισθησία και ας φροντίσουν να αντιμετωπίσουν αυτή την κατάσταση που όχι μόνο προσβάλλει την αισθητική μας, αλλά τελικά μας χαρακτηρίζει και σαν κοινωνίες.

Φύλλο 131 – Μάιος 2009, σελ.3

Περαστικά κύριε Δήμαρχε.
Παρά το ότι ο Δήμαρχος Μηχανιώνας κ. Μαυρομάτης μας σέρνει στα δικαστήρια, εμείς εξακολουθούμε να τον σεβόμαστε σαν εκπρόσωπο ενός σημαντικού θεσμού και να νοιαζόμαστε για την υγεία του. Στενοχωρηθήκαμε λοιπόν, όταν πληροφορηθήκαμε για την ξαφνική του ασθένεια, εισήχθη μάλιστα και νοσηλευτικό ίδρυμα. Όμως πληροφορούμε τους πολίτες του Δήμου Μηχανιώνας ότι ο Δήμαρχός του χαίρει άκρας υγείας και εξακολουθεί να εκτελεί τα καθήκοντά του με τον ίδιο αποτελεσματικό τρόπο. Η αδιαθεσία Του ήταν ένα περαστικό γεγονός και βέβαια δεν είχε καμιά σχέση με τη δίκη που και πάλι εντελώς συμπτωματικά είχε την επομένη της αδιαθεσίας του, στην οποία ήταν κατηγορούμενος για παράβαση καθήκοντος και η οποία φυσικά αναβλήθηκε για τον Γενάρη του 2010. Περαστικά λοιπόν κ. Δήμαρχε και σιδερένιος.

Φύλλο 139 Ιανουάριος 2010, σελ. 3

Οικονομικός επόπτης στη Μηχανιώνα
Άρχισε ο έλεγχος στο δήμο Μηχανιώνας από οικονομικό επόπτη,
για την υπεξέραιση που έγινε στο ταμείο του δήμου.
Ο οικονομικός επόπτης συγκεντρώνει στοιχεία από τράπεζες, καλεί και εξετάζει όσους εμπλέκονται με τα οικονομικά του δήμου και ελέγχει το ταμείο προσπαθώντας να σχηματίσει πόρισμα ώστε να το διαβιβάσει στον εισαγγελέα.
Φυσικά η υπόθεση της διερεύνησης είναι ακόμη στην αρχή και όπως φαίνεται θα πάρει χρόνο.

Φύλλο 141 – Μάρτιος 2010 – σελ.11-12


Γιάννης Μαυρομάτης, δήμαρχος Μηχανιώνας
«Το κράτος γίνεται πιο ευέλικτο με αποκεντρωμένες δραστηριότητες άρα και πιο άμεσες δράσεις»

Το σχέδιο «Καλλικράτης» εμφανίζεται ως μία ουσιαστική θεσμική παρέμβαση. Μια χρήσιμη λειτουργικά και διοικητικά αλλαγή στη δομή και την οργάνωση του κράτους και της δημόσιας διοίκησης. Μάλιστα τώρα, μετά το συνέδριο της ΚΕΔΚΕ το 2005 στη Ρόδο όπου πρωτοτέθηκαν οι βάσεις της διοικητικής μεταρρύθμισης, είναι ώριμο το τοπίο όσο ποτέ αφού διαθέτει τόσο την κοινωνική όσο και την πολιτική συναίνεση. Κάθε ριζοσπαστική αλλαγή, όπως μοιάζει να είναι το σχέδιο «Καλλικράτης», έχει ως στόχο την καλυτέρευση του συστήματος αρκεί να εφαρμοσθεί πλήρως και με συνέπεια. Πιθανώς να υπάρξουν στην πορεία κάποια σημεία που να χρειαστεί να τα «ξαναδούμε», όμως, στην παρούσα φάση θέλω να σκέφτομαι αισιόδοξα και καλοπροαίρετα. Έτσι θα έλεγα ότι τα πλεονεκτήματα του είναι σαφή και ξεκάθαρα. Η τοπική αυτοδιοίκηση με λιγότερους αλλά ισχυρότερους δήμους αποκτά σοβαρό ρόλο στην τοπική ανάπτυξη. Η περιφέρεια, ο 2ος βαθμός αυτοδιοίκησης, αποκτά καθοριστικό ρόλο στο σχεδιασμό και στην εφαρμογή των περιφερειακών πολιτικών και στην περιφερειακή ανάπτυξη του κράτους χωρίς περιορισμούς από την εκάστη πολιτική νομιμοποίηση. Επίσης θεσπίζεται η αιρετή μητροπολιτική αυτοδιοίκηση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ενώ το κράτος γίνεται πιο ευέλικτο, με αποκεντρωμένες αρμοδιότητες άρα και πιο άμεσες δράσεις. Η απόφαση για τους νέους δήμους που θα προκύψουν στην περιοχή μας πρέπει να λάβει υπόψη της όλα τα κριτήρια που αναφέρονται στη μελέτη του Ι.Τ.Α. αλλά και της επιστημονικής επιτροπής. Δηλαδή γεωγραφικά, πληθυσμιακά, κοινωνικά κριτήρια όπως επίσης και λειτουργικά, αναπτυξιακά και χωροταξικά. Έτσι λοιπόν, σύμφωνα μ’ όλα τα παραπάνω θεωρώ λογικότατη την πρόταση που έχει καταθέσει παλιότερα το Ι.Τ.Α. και αφορούσε για την ανατολική περιοχή τη δημιουργία 2 δήμων: 1ος δήμος, Θέρμη – Βασιλικά – Μίκρα και 2ος δήμος, Επανομή – Θερμαϊκός – Μηχανιώνα.
Σχετικά με τη διασφάλιση των πόρων, η πρόταση η οποία διατυπώνεται από την ΚΕΔΚΕ είναι να δοθεί μέσω ΥΠ.ΕΣ.ΔΑ, ένα χρηματικό ποσό σε βάθος 4ετίας εκτιμημένο σε 4 δις ευρώ, σ’ όλους τους νέους δήμους της χώρας, που θα εξασφαλισθεί στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ. Επίσης μέσω της φορολογικής αποκέντρωσης, χωρίς βέβαια με την επιβολή νέων φόρων. Το σχέδιο «Καλλικράτης» δεν έρχεται ως προσπάθεια μιας απλής μείωσης και συρρίκνωσης του αριθμού των Περιφερειών και των Ο.Τ.Α. αλλά για μία σημαντική μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων προς τους νέους δήμους, ώστε το σύνολο της κρατικής μας υπόστασης να λειτουργεί με βάση τις αρχές της εγγύτητας και της επικουρικότητας που εφαρμόζονται στα σύγχρονα κράτη. Η αύξηση του αριθμού μελών του δημοτικού συμβουλίου, η λειτουργία τοπικών συμβουλίων σ’ όλα τα δημοτικά διαμερίσματα ακόμη και στην έδρα του νέου δήμου, το συμβούλιο διαβούλευσης, στο οποίο συμμετέχουν εκτός από τον δήμαρχο και τους δημοτικούς συμβούλους εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, εργαζομένων, συλλόγων κ.α., ενισχύουν τη συλλογικότητα και τη δημοκρατική λειτουργία των παρατάξεων.
Όσον αφορά το ερώτημα κάποιων για το αν τίθεται ανάγκη δημοψηφίσματος, απαντώ ότι η σημερινή κυβέρνηση είχε στο πολιτικό πρόγραμμά της τη δημιουργία του νέου αυτοδιοικητικού χάρτη και φυσικά τη διοικητική μεταρρύθμιση. Άρα θεωρώ ότι δεν υπάρχει λόγος δημοψηφίσματος, όταν υπάρχει τόσο νωπή η λαϊκή ετυμηγορία της 4ης Οκτωβρίου 2009 που αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο την επικρότηση του προγράμματος της κυβέρνησης. Επιπλέον το σύνολο πολιτικών κομμάτων έχει αποδεχθεί το σχέδιο «Καλλικράτης» με τις προϋποθέσεις που έθεσε η τοπική αυτοδιοίκηση στο πρόσφατο συνέδριο στην Αθήνα. Δεδομένου ότι η συζήτηση δεν είναι καινούρια και ότι οι συνθήκες έχουν ωριμάσει για ένα τέτοιο διάβημα, εκτιμώ ότι ο χρόνος είναι αρκετός. Στα παραπάνω συνηγορεί η δήλωση του υπουργού Εσωτερικών ότι θα ψηφισθεί έως την 15/5/2010 ο νόμος. Δηλαδή 6 μήνες πριν την εφαρμογή του. Τόσο το σχέδιο «Καλλικράτης», όσο και η περιοχή μας που αλλάζει με την πληθυσμιακή και οικοδομική ανάπτυξη, αποτελούν πρόκληση για την εφαρμογή του από ανθρώπους που θέλουν να προσφέρουν. Στο νέο αυτό και μεγαλόπνοο σχέδιο θα ήταν τιμή μου να καταθέσω την πολύχρονη εμπειρία μου αλλά και την αγάπη μου για την τοπική αυτοδιοίκηση. Συνεχίζω να έχω διάθεση προσφοράς και ιδέες για την περιοχή μας αλλά και γενικότερα για την τοπική αυτοδιοίκηση. Συνεχίζω να έχω όραμα για μια νέα πόλη που θα αναδεικνύει τα πλεονεκτήματά της δημιουργώντας παράλληλα καινούρια και θα αντιμετωπίζει άμεσα, επιτυχώς και με ακεραιότητα όλα τα προβλήματα των πολιτών της.

Για να δείτε τα άρθρα όπως ακριβώς δημοσιεύτηκαν στην έντυπη έκδοση μπορείτε να ανατρέξετε στο αρχείο εκδόσεων του Τοπικού Ορίζοντα.

Και το αποκορύφωμα ήταν η αγωγή εναντίον μας από τον κ. Μαυρομάτη γιατί δημοσιεύσαμε επιστολή – όπως οφείλαμε και εφόσον δεν εμπεριείχε υβριστικές και απαξιωτικές εκφράσεις – του πρώην δημάρχου Μηχανιώνας κ. Κούτουκα που του έκανε πολιτική κριτική για την εγκατάλειψη του Κυκλοφοριακού Πάρκου.
Φυσικά όπως διαπιστώνετε από όλα τα παραπάνω εμείς δεν κάνουμε τίποτα άλλο από τη δουλειά μας, δηλαδή το αυτονόητο: να επιβεβαιώνουμε ότι είμαστε μια εφημερίδα.
Και ρόλος μας είναι να μην παρουσιάζουμε μόνο χορευτικά συγκροτήμτα και θεατρικές παραστάσεις αλλά να φιλοξενούμε και απόψεις πολιτών και υπευθύνων και όπως κάθε εφημερίδα που σέβεται τον αναγνώστη πρέπει να στέκεται κριτικά και να ελέγχει την εξουσία.
Τώρα αν ο κ. Μαυρομάτης όλο αυτό το θεωρεί «πόλεμο» τότε τον συμβουλεύουμε να διαβάσει το Σύνταγμα που μιλάει περί ελεύθερης έκφρασης.
Και στο κάτω – κάτω με τέτοιους δημοτικούς άρχοντες εμείς δεν έχουμε πρόβλημα να είμαστε σε «πόλεμο».
Γιατί απλά, το τονίζουμε ότι δεν χρωστάμε σε κανέναν!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά Άρθρα