Πρόταση για λειτουργία ενός ΚΔΑΠ-ΑΜΕΑ στο δήμο Θερμαϊκού

Γράφει ο Φιδέλης Σταύρος
Διευθυντής ΕΕΕΕΚ Θέρμης
Αιρετός Μέλος του Γενικού Συμβουλιού της ΠΟΣΓΑΜΕΑ

«Επειδή σαν κοινωνία θέλουμε να λεμε ότι είμαστε πολιτισμένοι και για να αποδείξουμε το πολιτισμό μας ανατρέχουμε αλαφιασμένοι στους αρχαίους μας προ-γόνους, αλλά και στην δημιουργία πολιτιστικών κέντρων και πολλών γιορτών και εκ-δηλώσεων, καλά θα ήταν να ρίξουμε μια ματιά γύρω μας και να δούμε τι κάνουμε για τα παιδιά που έτυχε να γεννηθούν με κάποιο πρόβλημα, ΤΑ ΑΝΑΠΗΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ.

Εκεί πρέπει σαν τοπική κοινωνία να δώσουμε βάση και να εντείνουμε τις προσπάθειες μας για να βελτιώσουμε έστω και κατά λίγο τις συνθήκες ζωής των ανά-πηρων συμπολιτών μας. Δυστυχώς η Πολιτεία δεν έχει η δεν θέλει να αναλάβει τις υποχρεώσεις της απέναντι σ’αυτή τη μερίδα της κοινωνίας μας και ας έχει υπογράψει την Διεθνή Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία.
Οι ανάπηροι συμπολίτες μας δεν ζητούν τίποτε παραπάνω αλλά και τίποτε λι-γότερο από τους υπόλοιπους πολίτες αυτής της κοινωνίας .ΔΕΝ θέλουν ούτε τον οί-κτο ούτε την συμπόνια ούτε την φιλανθρωπία κανενός. Αυτό που θέλουν και το απαι-τούν είναι να έχουν τα ίδια δικαιώματα και την ίδια αντιμετώπιση με τους υπόλοι-πους συμπολίτες τους στα βασικά θέματα όπως η παιδεία, η απασχόληση και βασικά η προσβασιμότητα σε όλους τους τομείς
Μόλις τον Οκτώβριο του 2008 με το νόμο της Ειδικής Αγωγής (3699/08) κα-τοχυρώθηκε το συνταγματικό δικαίωμα για υποχρεωτική εκπαίδευση των αναπήρων. Το πρόβλημα όμως είναι ότι δεν υπάρχουν δομές και κατάλληλες υποδομές στα υ-πάρχοντα σχολεία ή ειδικά σχολεία για να απορροφήσουν τα ανάπηρα παιδιά και έτσι ένα μεγάλο μέρος των αναπήρων παραμένει εγκλωβισμένο στο σπίτι. Αλλά και τα άλλα που βολεύονται σε κάποιο σχολείο μετά τα 20 χρόνια τους επιστρέφουν μόνιμα στο σπίτι διότι δεν υπάρχει απασχόληση για αυτά .
Μια λύση υπάρχει και πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα. Σε κάθε Δήμο να δημι-ουργηθεί ένα Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Αναπήρων (ΚΔΑΠ-ΑΜΕΑ).Για τον σκοπό αυτό πρέπει όλοι οι φορείς να συνδράμουν έτσι ώστε να λειτουργήσει το συντομότερο δυνατό (ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΧΡΟΝΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ) ένας χώρος απασχόλησης Αμεα. ΘΑ ήθελα όλοι οι υποψήφιοι Δήμαρχοι να υποσχε-θούν αλλά και να δεσμευθούν δια μέσου των προγραμμάτων τους, ότι από τις πρώτες αποφάσεις του νέου Δημοτικού Συμβουλίου θα είναι η λειτουργία ενός ΚΔΑΠ-ΑΜΕΑ στο νέο μας Δήμο
Πρέπει όμως οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων των ΑΜΕΑ, αλλά και τα σωματεία που λειτουργούν, να ενεργοποιηθούν και να στηρίξουν τη λειτουργία του Κέντρου με την παρουσία τους, την εθελοντική εργασία τους, την πείρα τους, έτσι ώστε να γίνει το πρώτο βήμα για το στήσιμο και λειτουργία ενός ΚΔΑΠ-ΑΜΕΑ με όλες τις προδιαγραφές. Με τον τρόπο αυτό θα κάνουμε τα ανάπηρα παιδιά μας να μπορούν να βγουν από το σπίτι και να αποκτήσουν και αυτά ενδιαφέρον για την ζωή, να νοιώσουν και αυτά ωφέλημα στην κοινωνία.
Ως εκπαιδευτικός, που ασχολούμαι με την εκπαίδευση των ανάπηρων τα τε-λευταία 26 χρόνια σας παρακαλώ να στηρίξετε με όλες σας τις δυνάμεις, την όλη προσπάθεια για την δημιουργία του ΚΔΑΠ-ΑΜΕΑ στον Δήμο Θερμαϊκού».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά Άρθρα