Πολιτική διακήρυξη συνδυασμού “Θερμαϊκός – Νέα Πορεία”

Δημοσιεύουμε αυτούσιο το δελτίο Τύπου που μας έστειλε η παράταξη Μαυρομάτη. Αν και πολύ θα θέλουμε να σχολιάσουμε πολλά, δεν θα το κάνουμε. Σας αφήνουμε να βγάλετε τα συμπεράσματά σας. Απλά να θυμάστε τα παρελθόν και το ποιόν του ανδρός…

Η ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ»

1. Σε μία ιδιαίτερα δύσκολη εποχή για τη χώρα μας, σε μία μεταβατική περίοδο αλλεπάληλων αλλαγών που καλούμαστε να διαχειρισθούμε, προστίθεται τώρα και η νέα αρχιτεκτονική δομή της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως διαμορφώθηκε με τον νόμο «Καλλικράτης».
2. Αναμένοντας την πρώτη εφαρμογή του κι αισιοδοξώντας να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης μας φέρνει μπροστά σε μια μεγάλη αναπτυξιακή πρόκληση: Αυτή του νέου δήμου που γεννιέται από τη συνένωση των τριών όμορων αυτοδιοικήσεων -Επανομής, Θερμαϊκού, Μηχανιώνας- με κοινά και συμπληρωματικά χαρακτηριστικά. Ένας νέος δήμος αναπτύσσεται, ένας νέος δήμος γεννιέται.
3. Με τη νέα γεωγραφική πραγματικότητα αλλάζει και η ανθρωπογεωγραφία της περιοχής μας κι ο νέος δήμος που δημιουργείται βρίσκεται στο κρίσιμο αρχικό στάδιο της συγκρότησής του και της αναπτυξιακής του πορείας. Το ίδιο συμβαίνει και με μας: Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα σοβαρό δίλημμα: ή είμαστε συμμέτοχοι της ανάπτυξης εφαρμόζοντας τις αναγκαίες πολιτικές και εκτοξεύοντας δυναμικά την περιοχή μας ή αντίθετα είμαστε παθητικοί θεατές μιας κατάστασης που θα συντελείται εν απουσία μας και κατά συνέπεια θα υποστούμε τις αλόγιστες και ανεξέλεγκτες καταστροφικές συνέπειες πολλών παραδειγμάτων που, δυστυχώς, όλοι μας γνωρίζουμε.

ΥΠΕΡΚΟΜΜΑΤΙΚΗ – ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ

4. Σ’ αυτήν την κρίσιμη στιγμή ευθύνης θεωρούμε τη συμμετοχή όλων μας απαραίτητη. Γι’αυτό το λόγο κι έχοντας πλήρη επίγνωση των νέων δεδομένων της αναπτυξιακής έξαρσης που ανακύπτουν από τη γέννηση του νέου δήμου, δημιουργήσαμε τον ανεξάρτητο συνδυασμό «ΘΕΡΜΑΪΚΟΣ – ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ», διαθέτοντας εμπειρία, τεχνογνωσία κι αποδεδειγμένη ικανότητα στη διαχείριση κάθε νέας πρόκλησης.

5. Χωρίς καμία εξάρτηση από κανένα πολιτικό κόμμα, χωρίς καμία δέσμευση, χωρίς ιδιοτέλεια και αγκυλώσεις, μακριά από νοσηρούς μηχανισμούς ή κηδεμονίες, ο συνδυασμός «ΘΕΡΜΑΪΚΟΣ – ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ» δεν διεκδικεί κομματικό χρίσμα, αλλά την υποστήριξη των πολιτών της κοινωνίας.

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

6. Συγκροτείται με πρωτοβουλία ενεργών πολιτών απ’ όλους τους κοινωνικούς και πολιτικούς χώρους και των οκτώ νέων δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων (Αγγελοχωρίου, Αγίας Τριάδας, Επανομής, Μεσημερίου, Νέας Κερασιάς, Νέας Μηχανιώνας, Νέων Επιβατων, Περαίας). Μ’ αυτό τον τρόπο αξιοποιούνται αδιακρίτως όλες οι ικανές και δημιουργικές δυνάμεις του τόπου μας και καλύπτεται ισομερώς το γεωγραφικό και ηλικιακό φάσμα του νέου δήμου.

7. Στελέχη και φίλοι του συνδυασμού είναι σημαντικοί πολίτες που κατέθεσαν κατά το παρελθόν τις γνώσεις τους και τις ικανότητές τους από θέσεις ευθύνης της κεντρικής πολιτικής σκηνής, της τοπικής αυτοδιοίκησης, σωματείων, φορέων, συλλόγων κι όχι μόνο, καθώς και ‘νέο αίμα’ συνεργατών συμβάλλοντας στην ανανέωση.

ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΞΙΕΣ ΜΑΣ

8. Οι αρχές και οι αξίες που διέπουν τη μέχρι τώρα πορεία μας κι αποτελούν εχέγγυο για την όμοια συνέχειά της είναι η αξιοπρέπεια, η τιμιότητα, η ειλικρίνεια, η διαφάνεια, η λογοδοσία, η ισονομία, η αξιοκρατία, η συνέπεια. Και είναι αρχές και αξίες αδιαπραγμάτευτες.

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ

9. Πιστεύουμε στον πλουραλισμό, στην εποικοδομητική συνεργασία, στο ομαδικό πνεύμα, στη συμμετοχική λήψη αποφάσεων, στη διαφορετικότητα των απόψεων, στα ίσα δικαιώματα, στη δημοκρατική λειτουργία τόσο της κοινωνίας όσο και του συνδυασμού.

10. Πιστεύουμε στην ισόροπη, βιώσιμη και οικολογική ανάπτυξη – ευημερία όλων των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων διασφαλίζοντας ισότιμη πρόσβαση των πολιτών και εφαρμόζοντας την αποκέντρωση στην πράξη.

11. Πιστεύουμε στη σκληρή κι εντατική δουλειά, στην εργατικότητα και στη συνεχή προσπάθεια.

12. Πιστεύουμε σε ρεαλιστικούς, συγκεκριμένους και μετρήσιμους στόχους για να μπορούμε να τους πραγματοποιούμε χωρίς αυτοί να παραμένουν προεκλογικές εξαγγελίες αλλά να γίνονται πράξεις. Να γίνονται σημαντικά έργα προστατεύοντας κι αναβαθμίζοντας το περιβάλλον και ταυτόχρονα επιλύοντας προβλήματα στις υποδομές και τα δίκτυα (ύδρευση, αποχέτευση, φυσικό αέριο, τηλεπικοινωνίες, κλπ.), στις Υποδομές της Υγείας και της Κοινωνικής Πολιτικής και Προστασίας, στις Υποδομές της Σχολικής Στέγης, στις Συγκοινωνίες και την Οδική Ασφάλεια, στις Πολιτιστικές και Αθλητικές Υποδομές προς όφελος των συμπολιτών μας, αλλά και των επόμενων γενιών – ως παρακαταθήκη για το μέλλον τους.

ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΜΑΣ

13. Στόχος μας είναι να είμαστε δίπλα στον κάθε έναν συνδημότη μας ξεχωριστά -και ιδιαίτερα στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες- με άμεση, έγκαιρη και ταχεία εξυπηρέτησή τους.

14. Στόχος μας είναι να μειώσουμε τις κοινωνικές ανισότητες και να βελτιώνουμε συνεχώς την ποιότητα ζωής μας σε όλους τους τομείς της καθημερινότητάς μας.

15. Στόχος μας είναι η οικονομική αυτοτέλεια του νέου δήμου, χωρίς την επιβολή νέων φόρων επιβαρυντικών για τους πολίτες.

16. 16. Στόχος μας είναι να αναδείξουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νέου δήμου, να δημιουργήσουμε ένα θετικό περιβάλλον που θα ευνοεί τις συνθήκες ανάπτυξης και θα ενισχύει τις νέες θέσεις εργασίας υποστηρίζοντας τις υπάρχουσες επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες. Με εκσυγχρονιστικές αντιλήψεις για την γεωργική παραγωγή, την αλιεία, την παροχή τουριστικών υπηρεσιών ποιότητας, την ανάπτυξη του τομέα παροχής υπηρεσιών, του λιανικού εμπορίου καθώς και των υπηρεσιών πληροφορικής.

ΠΟΥ ΑΠΕΥΘΥΝΟΜΑΣΤΕ

17. Απευθυνόμαστε σε όλους τους πολίτες που αγαπούν και πονούν τον τόπο μας. Σε όλους όσους ενδιαφέρονται για την συνεχή αναβάθμιση και την πρόοδό του.

18. Απευθυνόμαστε σε όλες τις δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις που επιζητούν ένα καλύτερο αύριο κι ένα ασφαλές μέλλον.

ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΔΗΜΟ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ

19. Στη νέα αυτοδιοικητική δομή ονειρευόμαστε το νέο δήμο Θερμαϊκού όχι ως ένα προάστιο της Θεσσαλονίκης, όχι ως μία ακόμη πόλη, αλλά ως έναν μοναδικό, πολυμορφικό, σύγχρονο, οικολογικό ανατολικό αναπτυξιακό πόλο τουρισμού, πολιτισμού και οικονομίας της γνώσης με ξεχωριστή ταυτότητα, σεβόμενοι την ιστορία του τόπου και διατηρώντας αναλλοίωτη τη φυσική κι αυθεντική ομορφιά του τοπίου του.

20. Με αίσθημα υπευθυνότητας κι επίγνωσης της ιδιαίτερα δύσκολης συγκυρίας από την οποία διέρχεται η χώρα μας και μαζί της όλοι οι πολίτες της, ο συνδυασμός «ΘΕΡΜΑΪΚΟΣ – ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ» απευθύνει ενωτικό, ανοιχτό κάλεσμα συνεργασίας για την ανάπτυξη του τόπου μας, με υλοποιήσιμους στόχους, ώστε στο τέλος της επόμενης τετραετίας να ζούμε σε έναν ολοκαίνουριο, όμορφο και ισχυρό δήμο. Ενωμένοι, όλοι μαζί, σε μια νέα πορεία που θα μας οδηγήσει στο νέο δήμο που οραματιζόμαστε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά Άρθρα