Παραπέμπονται τρεις – ΟΧΙ Βουλγαράκης και Ρουσόπουλος

Tην παραπομπή τελικά 3 γαλάζιων πρώην υπουργών, των Ευάγγ. Μπασιάκου, Αλ. Κοντού και Π. Δούκα, για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, με την κατηγορία της απιστίας σε βάρος του Δημοσίου, αποφάσισε χτες κατά πλειοψηφία η Βουλή μετά από μυστική ψηφοφορία που ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες.

Oι πρώην υπουργοί παραπέμπονται τώρα σε Δικαστικό Συμβούλιο το οποίο θα αποφασίσει αν θα πρέπει να παραπεμφθούν σε ειδικό δικαστήριο ή αν έχει επέλθει παραγραφή για τις πράξεις τους. Αντίθετα με βάση το αποτέλεσμα, υπήρξαν αρκετοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι «αθώωσαν» για ανάλογα αδικήματα τους Θ. Ρουσόπουλο και Γ. Βουλγαράκη η παραπομπή των οποίων δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία. Για τους δύο αυτούς γαλάζιους πρώην υπουργούς, δεν «πείστηκαν για την ενοχή τους» όπως έλεγαν μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, στελέχη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.
Ηπολύωρη και ταυτόχρονα υψηλών εντάσεων συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής χαρακτηρίστηκε από την αποχώρηση των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και του ΛΑΟΣ καθώς και από αντεγκλήσεις ανάμεσα στους βουλευτές των δύο μεγαλύτερων κομμάτων.
Οι απόντες
Το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης ανέβηκε ευθύς εξαρχής καθώς ο πρώην υπουργός της Ν.Δ. Προκόπης Παυλόπουλος επιχείρησε να θέσει ζήτημα αποκλεισμού από την ψηφοφορία όσων απουσιάζουν στο εξωτερικό λόγω του χαρακτήρα της συζήτησης αλλά η πρότασή του, η οποία είχε την υποστήριξη των βουλευτών του ΛΑΟΣ και του ΣΥΡΙΖΑ ενώ το ΚΚΕ ψήφισε «παρών», απορρίφθηκε από την πλειοψηφία της Ολομέλειας.
Στη βάση αυτή μάλιστα ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος υπενθύμισε πως ανάλογη διαδικασία ακολουθήθηκε τον Μάιο του 2009 όταν η Νέα Δημοκρατία είχε την κυβερνητική πλειοψηφία όπου στη διαδικασία για τη μη παραπομπή του Αριστοτέλη Παυλίδη ψήφισαν με αποστολική ψήφο οι τέως υπουργοί Γιάννης Παπαθανασίου και Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.
«Να μην αφήσουμε καμία σκοτεινή πτυχή σε καμία υπόθεση και όλοι μας με αυτοσυνειδησία και πολύ μεγάλη προσοχή να κρίνουμε και συνεκτιμήσουμε τα πολιτικά και νομικά δεδομένα», ζήτησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης. Και όταν νωρίτερα ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης επεσήμανε ότι με την παραπομπή των τέως υπουργών της Ν.Δ. τορπιλίζονται τα θεμέλια της συναίνεσης, ο υπουργός απάντησε: «Η τελευταία που θα ήθελε να πριμοδοτήσει τους υψηλούς τόνους αντιπαράθεσης είναι η κυβερνητική πλειοψηφία».
«Οχι στη συγκάλυψη»
Ωστόσο, λίγο νωρίτερα, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος της Προκαταρκτικής Επιτροπής Δημήτρης Τσιρώνης τόνισε ότι «δεν είμαστε διατεθειμένοι να καλύψουμε κανέναν, να συγκαλύψουμε και να κουκουλώσουμε παρανομίες αλλά και παρανομίες πολιτικών προσώπων όσο υψηλά και εάν βρίσκονται και όποιο αξίωμα και εάν είχαν» και κάλεσε τους βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ της παραπομπής και των πέντε πρώην υπουργών προκειμένου – όπως είπε- να μην υπάρξει η ατιμωρησία του πολιτικού κόσμου για τα αδικήματα της απιστίας και της απάτης εις βάρος του Δημοσίου καθώς και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
«Η Προκαταρκτική Εξέταση έδειξε ότι τα πολιτικά πρόσωπα εάν δεν ωφελήθηκαν τα ίδια, συνέβαλαν στον πλουτισμό άλλων προσώπων», είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Και πρόσθεσε: «Το Δημόσιο υπέστη τεράστια ζημιά από τις σκανδαλώδεις ανταλλαγές της Μονής Βατοπεδίου με το Δημόσιο… Η έρευνα από τα ανοίγματα των ανταλλαγών δεν έχει ολοκληρωθεί, έχει ζητηθεί το άνοιγμα 43 νομικών και φυσικών προσώπων που συνδέονται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο με τη Μονή ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος με 16 ειδικά φορολογικά συνεργεία του υπουργείου Οικονομικών διερευνούν τις συναλλαγές».
Στον αντίποδα στελέχη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας κατήγγειλαν ότι «η όλη διαδικασία είναι ένα νομικό και πολιτικό πραξικόπημα» με το επιχείρημα ότι τα αδικήματα για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και την απάτη εις βάρος του Δημοσίου προστέθηκαν εκ των υστέρων. Μάλιστα, τα ίδια στελέχη ζήτησαν να σταλούν τα πρακτικά της χθεσινής συνεδρίασης στον αρμόδιο εισαγγελέα προειδοποιώντας ότι θα καταγγείλουν την Προκαταρκτική Επιτροπή για το αδίκημα της κατάχρησης της εξουσίας:
Υπέρ ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ
Υπέρ της παραπομπής τάχθηκαν οι Αντώνης Σκυλλάκος (ΚΚΕ) και Θοδωρής Δρίτσας (ΣΥΡΙΖΑ) οι οποίοι, ωστόσο, την ίδια ώρα έσπευσαν να επιρρίψουν ανάλογες ευθύνες στους πρώην υφυπουργούς Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ κ.κ. Γ. Δρυ και Απ. Φωτιάδη λέγοντας ότι αυτοί υπέγραψαν την παραχώρηση της λίμνης Βιστωνίδας και των παραλίμνιων εκτάσεων στη Μονή Βατοπεδίου. Υπέρ της ποινικής δίωξης κατά των τριών πρώην υπουργών της Ν.Δ. τάχθηκε και ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης. Αντίθετα, ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Αθανάσιος Πλεύρης εξέφρασε την άποψη ότι τα αδικήματα έχουν παραγραφεί.

Πηγή: www.dete.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά Άρθρα