Ο χωροταξικός χάρτης σε διαβούλευση, οι πρώτες αντιδράσεις

«Χρειαζόμαστε χωρίς αμφιβολία δήμους και περιφέρειες που είναι λιγότερες σε αριθμό, μεγαλύτερες σε έκταση, πλουσιότερες σε πόρους, προσωπικό και αρμοδιότητες, που είναι πιο αποτελεσματικοί, πιο οικονομικοί, πιο διαφανείς και επιπλέον πιο δημοκρατικοί, πιο ανοιχτοί στην κοινωνία, πιο κοντά στον πολίτη.» επεσήμανε ο υπουργός Εσωτερικών.

«Αναπτυξιακή επανεκκίνηση» χαρακτήρισε το πρόγραμμα ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου. «Είναι μία από τις πιο χαρακτηριστικές αποδείξεις της δικής μας αποφασιστικότητας, της απόφασής μας να προχωρήσουμε με ταχύτητα σε βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές, δηλαδή να αλλάξουμε παρωχημένες δομές και αναποτελεσματικές λειτουργίες, κάνοντας αποφασιστικά και δύσκολα βήματα»

Στα βασικά σημεία του Καλλικράτη συμπεριλαμβάνονται επίσης:

· Αυξάνεται η θητεία των αιρετών από τέσσερα σε πέντε έτη ενώ από το 2014 οι εκλογές της αυτοδιοίκησης θα διεξάγονται παράλληλα με τις ευρωεκλογές.

· Μείωνεται το όριο ηλικίας για το δικαίωμα εκλογής στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια από τα 21 στα 18 χρόνια.

· Εισάγεται ελάχιστο πληθυσμιακό μέγεθος οι 10.000 μόνιμοι κάτοικοι προκειμένου ένας Δήμος που προκύπτει από συνένωση, να μπορέσει να ασκήσει επαρκώς τις αρμοδιότητές του, εξασφαλίζοντας λειτουργική, διοικητική και οικονομική επάρκεια. Μόνη εξαίρεση, οι νησιωτικοί και ορεινοί Δήμοι.

· Στην Περιφέρεια Αττικής και στο μητροπολιτικό διαμέρισμα Θεσσαλονίκης μεταφέρονται επιπλέον αρμοδιότητες, με στόχο την ανάπτυξη και την εύρυθμη λειτουργία των δύο μεγαλύτερων χωρικών ενοτήτων της χώρας.

Η περίοδος της επίσημης διαβούλευσης θα διαρκέσει μέχρι τα μέσα Μαΐου, οπότε ο “Καλλικράτης” θα τεθεί στην κρίση της ολομέλειας της Βουλής. “Στη φάση αυτή είμαστε απολύτως ανοικτοί σε κάθε πρόταση που βελτιώνει κάθε πτυχή του νομοσχεδίου, στο πλαίσιο βεβαίως των αρχών που έχουμε θέσει γι’ αυτό”, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών.

Ο αντίχτυπος των αλλαγών του Καλλικράτη προκάλεσε, όπως ήταν φυσικό, ποικίλλες αντιδράσεις ενώ δεν λείπει και η ανησυχία των εργαζόμενων στους δήμους καθώς επηρεάζεται άμεσα το καθεστώς εργασίας τους. Οι υποχρεωτικές μετατάξεις και ο φόβος για ολοκληρωτική διακοπή συμβάσεων αναμένεται να επηρεάσουν καθοριστικά τη ζωή χιλιάδων πολιτών.

ΔΗΜΟΙ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ – ΘΕΡΜΗΣ

Ο δήμος Θερμαϊκού:

Οι τρεις δήμοι, δήμος Επανομής με το δημοτικό διαμέρισμα του Μεσημερίου, ο δήμος Μηχανιώνας με τα δημοτικά διαμερίσματα Αγγελοχωρίου, Κερασιάς και ο δήμος Θερμαϊκού με τα δημοτικά διαμερίσματα Ν. Επιβατών, Αγ. Τριάδας συνενώνονται σε ένα δήμο με έδρα τη Περαία.

Ο δήμος Επανομής σύμφωνα με την απογραφή του 2001 έχει 8.138 κατοίκους και έκταση 91,49. Ο δήμος Μηχανιώνας έχει πληθυσμό 9.186 και έκταση 20,94. Ο δήμος Θερμαϊκού έχει 19.802 κατοίκους και 20,30 έκταση.

Το σύνολο του πληθυσμού του νέου δήμου, πάντα βάση της απογραφής του 2001, είναι 37.126 κάτοικοι.

Το δημοτικό συμβούλιο θα αποτελείται από 33 δημοτικούς συμβούλους. Οι έδρες αναλογικά θα είναι Επανομή 7, Μηχανιώνα: 8, Θερμαϊκός 18.

Ο δήμος Θέρμης:

Οι τρεις δήμοι, δήμος Θέρμης με τα δημοτικά διαμερίσματα Ν. Ραιδεστού, Ν. Ρυσίου και Ταγαράδων, ο δήμος Βασιλικών με τα δημοτικά διαμερίσματα Αγ. Παρασκευής, Αγ. Αντωνίου, Λιβαδίου, Περιστεράς, Σουρωτής και ο δήμος Μίκρας με τα δημοτικά διαμερίσματα Πλαγιαρίου, Καρδίας, Σχολαρίου, συνενώνονται σε ένα δήμο με έδρα τη Θέμρη.

Το δημοτικό συμβούλιο θα αποτελείται από 33 δημοτικούς συμβούλους. Βάση του σχεδίουοι (παλιοί) δήμοι θα εκλέξουν: Βασιλικά 8, Μίκρα 10, Θέρμη 15.

Οι πρώτες εκτιμήσεις
Όσον αφορά τη διαμόρφωση του αυτοδιοικητικού χάρτη στην ανατολική περιοχή του νομού Θεσσαλονίκης, η πρόταση του νομοσχεδίου επεφύλαξε μικρές εκπλήξεις καθώς κινήθηκε περίπου μέσα στα πλαίσια της πρότασης του ΙΤΑ που ήταν γνωστή εδώ και μέρες. Συνεπώς, συνιστάται η δημιουργία των τριών παρακάτω δήμων: ο δήμος Χορτιάτη με έδρα το Πανόραμα που αποτελείται από τους δήμους Χορτιάτη, Πανοράματος και Πυλαίας, ο δήμος Θέρμης με έδρα τη Θέρμη, που αποτελείται από τους δήμους Θέρμης, Μίκρας, Βασιλικών και ο δήμος Θερμαϊκού με έδρα την Περαία, αποτελούμενος από τους δήμους Επανομής, Θερμαϊκού και Μηχανιώνας.

Με την πρώτη ματιά οι πρώτες αντιδράσεις φαίνονται ήδη να προσπερνώνται. Στην περίπτωση του δήμου Μίκρας – Επανομής όπου εδώ φαίνεται να διασπάται το κριτήριο της εδαφικής συνέχειας και μετά την από κοινού απόφαση των δύο δημοτικών συμβουλίων για την συνένωση των δύο δήμων – μάλιστα εκπόνησαν και μελέτη βιωσημότητας – δεν φαίνεται κάποια λύση προς το παρόν.

Πάντως σε κάθε περίπτωση στις προθέσεις του Υπουργείου Εσωτερικών είναι να ακούσει κάποιες λογικές προτάσεις που θα διατυπωθούν μέσα από την διαβούλευση του χωροταξικού που ήδη ξεκίνησε.

Όποιος λοιπόν έχει κάποια ένσταση όσον αφορά τις συνενώσεις, μπορεί να διατυπώσει την άποψή του στη διεύθυνση www.opengov.gr.Θέσεις κατοίκων (ενδεικτικά) 


Ζήσης Νίκος κάτοικος Σχολαρίου: «Προτιμούσα την κατάσταση ως είχε μέχρι σήμερα. Στην άλλη περίπτωση, θα προτιμούσα ένα δήμο Επανομής – Μίκρας, μόνοι τους.»

Αντώνης Ευλογημένος, κάτοικος Περαίας: « Θεωρώ ότι στην κατάσταση που είναι σήμερα το κράτος ο Καλλικράτης δεν ήταν απαραίτητος. Έπρεπε πρώτα να ελεγχθούν οι δήμοι για τις σπατάλες. Πιστεύω ότι θα δημιουργηθεί ανεργία, θα μείνουν πολλοί στο πεζοδρόμιο. Ως ελεύθερος επαγγελματίας όμως θα ήθελα όλοι να παλέψουμε ώστε στο δημόσιο να μειωθεί ο αριθμός των υπαλλήλων στις 300.000 που ήταν το 1975 για παράδειγμα. Να σταματήσει ο κομματισμός και το ρουσφέτι και να γίνει κράτος η Ελλάδα γιατί παράγει τα πάντα. Είμαι υπέρ της άποψης της δημιουργίας μικρών δήμων στην Β΄ περιφέρεια Θεσσαλονίκης.

Παρταλιός Αντώνης, κάτοικος Επανομής: «Θα προτιμούσα να ενωθεί και δήμος Μίκρας με τους δήμους Θερμαϊκού, Μηχανιώνας και Επανομής. Ένας δήμος με πολύ κόσμο θα μπορούσε να διεκδικήσει πολλά περισσότερα. Δεν είναι δυνατόν στα 500 μέτρα από το δήμο της Επανομής να παρεμβάλλεται το Πλαγιάρι που σύμφωνα με το σχέδιο θα ανήκει σε άλλο δήμο.»

Μαρμαγκάς Απόστολος, κάτοικος Τριλόφου: « Βλέπω θετικά τη συνένωση δήμου Μίκρας και Θέρμης. Πιστεύω ότι θα γίνει το καλύτερο. Αυτό φυσικά μέλλει να το δούμε στην πορεία.»

Κούλα Παπακώστα, κάτοικος Αγγελοχωρίου: «Κατ’ αρχάς πιστεύω ότι είναι πολύ νωρίς για να κρίνουμε κάτι για το οποίο υπάρχει πλημμελής ενημέρωση. Πιστεύω ότι με τον Καλλικράτη θα υπάρχει εξυγίανση στους ΟΤΑ, τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στα νομικά πρόσωπα. Βλέποντας στο απώτερο μέλλον, θα περίμενα στη δική μας περίπτωση ένα πιο διευρυμένο σχήμα στο οποίο να συμπεριλαμβάνεται και ο δήμος Μίκρας, για να μην μπούμε στη διαδικασία μετά από 5 χρόνια να κάνουμε έναν νέο Καλλικράτη. Οι δήμοι που συνενώνονται εάν είναι σαν το δήμο Μηχανιώνας που ο προϋπολογισμός του εκτελείται σχεδόν κατά το ήμισι, έχω την εντύπωση ότι στην περίπτωση αυτή συνενώνονται τρεις φτώχιες… και μια υπεξαίρεση.»

Κάτοικος Βασιλικών (τα στοιχεία του βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας μας ): «Προσωπικά θα επιθυμούσα τη δημιουργία ενός μεγάλου δήμου που θα περιλαμβάνει τα Βασιλικά, τη Θέρμη, τη Μίκρα, τον Θερμαϊκό, την Επανομή και τη Μηχανιώνα. Επίσης, ένα δεύτερο δήμο που θα περιλαμβάνει το Πανόραμα, την Πυλαία και τον Χορτιάτη.»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά Άρθρα