Ο καυγάς για το νάϋλον…

Όπου κρίση…γκρίνια. Δυσαρεστημένοι και ανήσυχοι σχετικά με το μέλλον των επιχειρήσεων τους εμφανίζονται ιδιοκτήτες χώρων εστίασης στην οδό Πολυτεχνείου, στη Μηχανιώνα. Όλα ξεκίνησαν πριν από μερικούς μήνες, όταν ο δήμος τους ανάγκασε να γκρεμίσουν τους παράνομους κλειστούς χώρους που είχαν κατασκευάσει στον κοινόχρηστο χώρο έξω από τα καταστήματά τους.

Βάζοντας τέλος σ’ ένα καθεστώς αυθαιρεσίας…αλά ελληνικά, ο δήμος Μηχανιώνας προκάλεσε διαμαρτυρίες καταστηματαρχών στην οδό Πολυτεχνείου. Καφετέριες, αναψυκτήρια και πιτσαρίες υπέστησαν ένα σοβαρό οικονομικό πλήγμα, σύμφωνα με όσα δηλώνουν στον «Τ.Ο.» οι ιδιοκτήτες τους, οι οποίοι προκειμένου να συμμορφωθούν με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, αναγκάστηκαν να «συμμαζευτούν» και να περιοριστούν αυστηρά στη χρήση ομπρελών και τραπεζοκαθισμάτων στους εξωτερικούς τους χώρους. « Δεν μας έφτανε η κρίση, έχουμε τώρα κι αυτό. Αυτή τη στιγμή φυτοζωούμε. Απ’ το Σεπτέμβρη που αναγκαστήκαμε να χαλάσουμε τις εξωτερικές κατασκευές η δουλειά έπεσε κάτω απ’ το μισό. O κόσμος είχε μάθει να κάθεται στα έξω μαγαζιά και τώρα πια δεν έρχεται στη Μηχανιώνα. Όμως δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Είμαστε αναγκασμένοι να ακολουθήσουμε τις εντολές του δήμου. » αναφέρει ο Κων/νος Αραπάκης, ιδιοκτήτης καφέ – μπαρ. «Θέλουμε λίγο νάϋλον για να προφυλαχτούμε γιατί πιάνει πολύ μπουκαδούρα εδώ. Ζητάμε μία λύση λειτουργική για τα μαγαζιά μας, γιατί έχουμε διώξει όλο τον κόσμο απ’ τη Μηχανιώνα.» υπογραμμίζει ένας ακόμη καταστηματάρχης, ο κ. Γιώργος Μαυρόγιαννος ενώ ο επίτιμος πρόεδρος του Συνδέσμου Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Δήμου Μηχανιώνας Εμμανουήλ Μαργαρίτης προσθέτει: «Χωρίς τέντα και νάϋλον δεν μπορούμε να δουλέψουμε. Είμαστε στο σημείο να κλείσουμε.»

Πάντως, οι απόψεις για το θέμα φαίνεται ότι δυίστανται. Η κ. Χρυσούλα Βασιλείου, ο γιος της οποίας διατηρεί κατάστημα ίντερνετ καφέ στην οδό Πολυτεχνείου σχολιάζει: «Μέχρι πριν από μερικούς μήνες λειτουργούσε ένα καθεστώς όπου ο καθένας έκανε ότι ήθελε. Όλα ξεκίνησαν παλιότερα με τα νάϋλον για τον αέρα και τη βροχή και σιγά-σιγά άρχισαν να χτίζουν γύρω μαγαζιά. Ο δήμος έκανε τα στραβά μάτια σε όλες αυτές τις κατασκευές.»
Άλλωστε και οι ίδιοι οι διαμαρτυρόμενοι καταστηματάρχες δεν αρνούνται ότι από το 2000 και μετά άρχισαν να «προεκτείνουν» σιγά-σιγά τα μαγαζιά τους στον απέναντι κοινόχρηστο χώρο, κατασκευάζοντας επενδύσεις που περιελάμβαναν εκτός από τα ήδη υπάρχοντα τραπεζοκαθίσματα, περιφράξεις, προστατευτικά νάϋλον, πτυσσόμενες τζαμαρίες, σκέπαστρα κ.λ.π.. Δηλ. μ’ άλλα λόγια, λειτουργούσαν ένα δεύτερο κλειστό χώρο που εκμεταλλευόταν την προνομιακή θέα προς τη θάλασσα.
«Οι χώροι άρχισαν να σκεπάζονται παράνομα από το 2000 με την άτυπη βοήθεια των δημάρχων. Και ο δήμος ήθελε να το κάνει αυτό, για ν’ ανεβάσει τα ενοίκια. Από 6 ευρώ πήγε 21 ευρώ το τετραγωνικό» αναφέρει ο Γιάννης Ιντζές, ιδιοκτήτης πιτσαρίας. Η κατάσταση πήρε άλλη τροπή μετά από τη διαφωνία που προέκυψε ανάμεσα σε δύο καταστηματάρχες η οποία οδήγησε σε καταγγελία, όπως περιγράφει ο κ. Μαυρόγιαννος: «Ο δήμος έφτιαξε τις πέργολες κι εμείς κάναμε την επένδυση, τη σκεπή, τις τζαμαρίες. Κάποια στιγμή, φαγωθήκανε μεταξύ τους δυο συνάδελφοι, ήρθε η αστυνομία και μετά η Πολεοδομία έβαλε πρόστιμα. Στη συνέχεια, ο δήμος μας επέβαλε και τα γκρεμίσαμε όλα. Αυτό έγινε πριν 4-5 μήνες. Από εκεί και μετά δεν μας επιτρέπει πλέον να βάλουμε τίποτε άλλο εκτός από ομπρέλες και τραπεζοκαθίσματα. »

Για να ενισχύσουν τα επιχειρήματά τους, οι δυσαρεστημένοι καταστηματάρχες υποστηρίζουν ότι στην περιοχή λειτουργούν δύο μέτρα και δύο σταθμά. «Το θέμα είναι ότι αυτό το καθεστώς ισχύει μόνο για ορισμένα καταστήματα ενώ κάποια άλλα λειτουργούν κανονικά με νάϋλον και τέντες. Εμείς δε θέλουμε να κάνουμε το εξωτερικό χώρο κουτί ή θερμοκήπιο. Αλλά να προστατευόμαστε απ’ τον αέρα και απ’ τον ήλιο.» τονίζει ο κ. Ιντζές. Ο πρόεδρος σωματείου επαγγελματιών Μηχανιώνας κ. Νίκος Βεζεστεντζής αναφέρει: « Το δημοτικό συμβούλιο επιμένει ότι πρέπει να παραμείνουν οι ομπρέλες και δεν έχει τη διάθεση να επιτρέψει τις τέντες και τα νάϋλον περιμετρικά, για λόγους αισθητικής.»

Η απάντηση του δήμου:
Ερωτόμενος σχετικά με το θέμα, ο δήμαρχος Μηχανιώνας Γιάννης Μαυρομάτης δήλωσε στον «Τ.Ο.»:
«Στην οδό Πολυτεχνείου είχε γίνει ένα αλαλούμ. Είχε κλείσει η εικόνα όλης της περιοχής προς τη θάλασσα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση εκατομμύρια ευρώ έχουν χρεωθεί στους καταστηματάρχες μέσω δικαστηρίων τα οποία ανέλαβε να εξαλείψει ο δήμος. Γι’ αυτό είμαστε ιδιαίτερα αυστηροί.Το δημοτικό συμβούλιο με πρόσφατη, ομόφωνη απόφαση έχει καθορίσει τους κανόνες και τους όρους ενοικίασης των κοινόχρηστων χώρων. Οι περισσότεροι καταστηματάρχες έχουν συμμορφωθεί. Η δημοτική αρχή δεν ενδίδει στο να δημιουργηθεί ένα ιδιαίτερα υποβαθμισμένο τοπίο σ’ αυτό το κομμάτι που είναι το ομορφότερο της Μηχανιώνας. Μάλιστα, έχουμε προχωρήσει σε αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και μόλις ολοκληρωθεί η μελέτη που βρίσκεται στο τελικό της στάδιο, θα μπορέσει να τη χρησιμοποιήσει ο κάθε καταστηματάρχης. Θα δημιουργηθούν περίπτερα αναστρέψιμα τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιούν και τους χειμερινούς μήνες. Επίσης κάναμε ένα ακόμη βήμα: μειώσαμε τα τέλη κατά 40%. Όσον αφορά 2-3 καταστήματα που διατηρούν ακόμη κάποιες τέντες σε κοινόχρηστους χώρους,: πρόκειται για χώρους που δεν ανήκουν στο δήμο. Βρίσκονται σε διαδικασία ένταξης στο σχέδιο πόλης ενώ εις βάρος των ιδιοκτητών τους τρέχει πρόστιμο.»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά Άρθρα