Οι πρώτες φουρνιές μετατάξεων

Με 6.500 υπαλλήλους από νομαρχίες και περιφέρειες μέχρι τέλος Δεκεμβρίου αρχίζει ο χορός των μετατάξεων που φέρνει ο Καλλικράτης. Τον δρόμο για τους νέους δήμους παίρνουν περίπου 2.500 υπάλληλοι των σημερινών νομαρχιών, ενώ ανάλογη πορεία από τις κρατικές στις αιρετές περιφέρειες θα ακολουθήσουν άλλοι 4.000 εργαζόμενοι, καθώς οι αρμοδιότητες των υπηρεσιών όπου… απασχολούνται μεταφέρονται πλέον στις νέες υπηρεσίες.

Οι 6.500 εργαζόμενοι υπηρεσιών που μετατάσσονται θα πρέπει να έχουν μεταταχθεί μέχρι το τέλος του έτους ή τα μέσα του 2011. Από τους 2.500 υπαλλήλους των νομαρχιών, περίπου οι μισοί δήλωσαν εθελοντικά πως επιθυμούν να μετακινηθούν. Αντιθέτως, μεγαλύτερη απροθυμία έδειξαν οι απασχολούμενοι στις κρατικές περιφέρειες, καθώς μόνον 800 εμφανίστηκαν οικειοθελώς να αποδέχονται τη μετακίνησή τους.
Στο υπουργείο Εσωτερικών ετοιμάζουν τώρα το επόμενο βήμα, που είναι η διαδικασία των υποχρεωτικών μετατάξεων όσων υπαλλήλων υπηρετούν στις κρίσιμες υπηρεσίες. Σε κάθε περίπτωση αυτό που προβληματίζει τα στελέχη του υπουργείου είναι η επόμενη μέρα του «Καλλικράτη», μετά την εγκατάσταση δηλαδή των νέων δημοτικών και περιφερειακών αρχών.
Το πρώτο αγκάθι είναι πως ο μεγαλύτερος αριθμός μετατάξεων θα διενεργηθεί σταδιακά από τις αρχές του 2011 μέχρι το τέλος του 2012, που αποτελεί τη μεταβατική περίοδο για τη μεταφορά του συνόλου των αρμοδιοτήτων οι οποίες περιλαμβάνονται στον νόμο. Παράλληλα, προβλέπεται πως θα υπάρξει ανάγκη και για ένα δεύτερο, παράλληλο, κύμα μετατάξεων, αυτήν τη φορά από δήμους σε δήμους.
Ηδη, έχουν αρχίσει να καταγράφονται διαφοροποιήσεις στο προσωπικό που θα βρεθεί να απασχολείται σε κάθε περιοχή. Για παράδειγμα, αναφερόταν πως σε αρκετούς δήμους- πρωτεύουσες νομών θα υπάρξει πληθώρα μηχανικών, την ώρα που σε άλλους δεν θα καλύπτονται οι ανάγκες.
Για τον λόγο αυτό βρίσκεται υπό εξέταση μία επικείμενη ορθολογική κατανομή του προσωπικού των δήμων, ενώ δεν αποκλείεται στη φάση αυτή να δοθούν και ορισμένα κίνητρα προς τους υπαλλήλους προκειμένου να αποδεχθούν τη μετακίνησή τους σε άλλες περιοχές από αυτές που τώρα υπηρετούν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά Άρθρα