Οι επεισοδιακές τελευταίες ημέρες του δήμου Επανομής

Μιλά στον «Ορίζοντα» ο πρώην πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Χρήστος Γεροβασιλείου για το… γιορτινό δημοτικό συμβούλιο και τα τεκταινόμενα στον δήμο

Επεισοδιακές και γεμάτες ίντριγκα ήταν οι τελευταίες ημέρες του δήμου Επανομής, λίγο πριν το «κύκνειο άσμα» και την ένταξή του στον νέο Καλλικρατικό δήμο Θερμαϊκού. Τη νηνεμία διατάραξε η επιστολή που έστειλε στο δήμαρχο Επανομής και στους δημοτικούς συμβούλους ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Επανομής κ. Χρήστος Γεροβασιλείου. Λίγο ως πολύ ο απερχόμενος πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου έλεγε… ότι δεν ήταν ενήμερος για πράγματα που γινόταν στο δήμο και τον αφορούσαν, ενώ αντίθετα ήταν γνώστες κάποιοι υπάλληλοι. Επίσης έλεγε ότι πολλές πράξεις και αποφάσεις τις πληροφορήθηκε εκείνες τις ημέρες.
«Πολλά από τα ζητήματα για τα οποία ενημερώνονται, αν και μέλος της απερχόμενης διοίκησης, δεν τα γνωρίζω. Θέματα που αφορούν τα οικονομικά του Δήμου, τις υποχρεώσεις του σε τρίτους, ζητήματα προσωπικού, καθαριότητας, εκτέλεσης έργων κλπ. Βέβαια με εκπλήσσει το γεγονός θέματα με τα οποία στο άμεσο παρελθόν ασχολήθηκα π.χ. διαγωνισμός Κεπελέκ, να έχουν διαφορετική εξέλιξη την οποία γνωρίζουν υπάλληλοι του δήμου ενώ εγώ ως διοίκηση του δήμου αγνοώ. Το περιστατικό αυτό, που αφορά την ενημέρωσή μου, δεν αποτελεί μοναδικό γεγονός στα τέσσερα χρόνια της διοίκησης όπου συμμετέχω», σημείωνε μεταξύ άλλων στην επιστολή της 20ης Δεκεμβρίου ο κ. Γεροβασιλείου. 

O «Ορίζοντας» μίλησε με τον κ. Γεροβασιλείου προκειμένου να δοθούν κάποιες διευκρινήσεις.

– Κύριε Γεροβασιλείου, γιατί προχωρήσατε σε αυτήν την επιστολή λίγες μόλις ημέρες πριν τη διάλυση του δήμου; Υπήρξαν πολλοί στην Επανομή που σας κατηγόρησαν ότι δεν αναφέρατε τίποτε επί τέσσερα χρόνια και περιμένατε την τελευταία στιγμή για να ρίξετε «άσφαιρα» για την τιμή των όπλων.
Η θητεία της τότε δημοτικής αρχής τερματιζόταν σε λίγες μέρες. Ήθελα να γνωρίζω τι ακριβώς παραδίδω, ως μέλος της απερχόμενης διοίκησης, ώστε αργότερα να μην ακούω διφορούμενες απόψεις που πιθανόν να προσβάλουν την προσωπικότητά μου. Έτσι ζήτησα πλήρη ενημέρωση.
Ο χρόνος έχει να κάνει με δύο πράγματα. Με το πότε συντελούνται τα γεγονότα που συγκεκριμένα αναφέρονται στην επιστολή, και ότι ζητώ απολογισμό παράδοσης στην νέα αρχή. Τα αυτοκίνητα του Κεπελέκ καθηλώνονται στο αμαξοστάσιο (χωρίς κανένας να προσβάλλει την σύμβαση), και τα σκουπίδια μαζεύονται από αυτοκίνητα της εταιρείας Κτενίδη από τις 13/11/10. Υπάρχει άραγε σχετική σύμβαση; Αν ναι, είναι νόμιμη; Πώς θα πληρωθεί; Γιατί σταμάτησε ο Κεπελέκ; Δεν πληρώνονταν την στιγμή που τα δημοτικά τέλη είναι ανταποδοτικά ; Ζητήματα που ο κ.Χαλιάπας τα ανέφερε στη ομιλία του αλλά δεν πήρε απαντήσεις. Η καταγγελία δεν θα μπορούσε να γίνει νωρίτερα. Και ούτως ή άλλως ο απολογισμός γίνεται στο τέλος.
Λένε ότι δεν ανέφερα τίποτα στα τέσσερα χρόνια για την μη ενημέρωσή μου. Να ξεκαθαρίσω ότι το θέμα το γνώριζαν άπαντες και είχε τεθεί σε όλους, μηδενός εξαιρουμένου. Ωστόσο ήταν θέμα εσωτερικό της ομάδας με την οποία είχα εκλεγεί και την στήριξα μέχρι την τελευταία συνεδρίαση. Επέλεξα να μην συγκρουστώ, που θα σήμαινε με τους υπάρχοντες συσχετισμούς, αδυναμία αποφάσεων στον δήμο , όπως στα χρόνια Γραμμένου με αρνητικές επιπτώσεις στον Δήμο γενικά. Θέσεις μου που γνώριζαν αρχηγοί της αντιπολίτευσης και δημοτικοί σύμβουλοι.

– Σε διευκρινιστική σας επιστολή προς τον «Ορίζοντα» κάνετε λόγο για «κάποιους καρεκλοκένταυρους αιρετούς, οι οποίοι έχουν μετατρέψει τον Δήμο σε παραμάγαζο προσωπικών πολιτικών και πρακτικών προσωπικών επιλογών και ίσως συμφερόντων». Τι εννοείτε;
Την επομένη της επιστολής αναρτήθηκε στο ΑΣΕΠ προκήρυξη για συμβάσεις έργου στον Δήμο. Ρώτησα γιατί δεν ζητήθηκε η άποψη μου και μου απάντησαν είχαν σκοπό να μου το πούν! Διαφώνησα γιατί η προκήρυξη ήταν άκαιρη και έκρινα ότι υπήρξε μεθόδευση. Ποιος υπάλληλος το χρεώθηκε να το διεκπεραιώσει; Ποιος όρισε τα προσόντα; Ποιος απαντούσε στα τηλέφωνα για πληροφορίες; Δεν υπήρξε ορισμός επιτροπής αξιολόγησης και μάλιστα πρέπει να έχει άτομα τουλάχιστον ίδιου μορφωτικού επιπέδου με τους προς πρόσληψη. Τα ίδια ακριβώς έγιναν και με το ΑΣΕΠ της ΔΕΥΑ στις αρχές Οκτώβρη. Υπάρχουν καταγγελίες στο internet για μαϊμού μεταδημοτεύσεις με ελλιπή ή ψεύτικα παραστατικά. Ποιους αφορά; Το έψαξε κανένας; Μήπως αφορά άτομα που θέλαμε να βολέψουμε; Στο Δημοτικό Συμβούλιο η δημοτική αρχή προσπάθησε να αποδείξει το νόμιμο της διαδικασίας ΑΣΕΠ, πράγμα που δεν αμφισβήτησα. Μάλιστα απέδωσαν τις ενέργειές τους στην αγάπη για τους εργαζόμενους. Τότε γιατί δεν προχώρησαν και σε δίμηνες όσων είχαν λήξει οι συμβάσεις, (και σήμερα μετά από χρόνια δουλειάς στον Δήμο είναι άνεργα), αφού με έγγραφο που προσκομίστηκε από τις 2/12 δινόταν η δυνατότητα; Προφανώς δεν υπάρχει ίδια αγάπη προς όλους. Αγάπη που δεν αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι παρά από το πρώτο χρόνο πήραμε δάνειο για να πληρώσουμε μισθούς του προσωπικού από την θητεία Γραμμένου, τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Δημοτικό Συμβούλιο καταγγέλθηκε από εργαζόμενους ότι ακόμα χρωστάμε.

– Ειπώθηκαν κάποια πράγματα για τον μισθό σας από τον δήμο…
Διαδίδουν ότι κάθισα να πάρω τον μισθό, και τον ανεβάζουν στα 1800€, και γι’ αυτό δεν μιλούσα. Κατ’ αρχή η αμοιβή είναι θεσμοθετημένη και το ξέρουν όλοι, στο 30% του μισθού του δημάρχου. Αυτό μεταφράζεται τα δύο τελευταία χρόνια σε 835€ και τα προηγούμενα λιγότερο. Τώρα αν δούλεψα, αν προσέφερα και πόσο και σε σύγκριση με άλλους πιο υψηλά αμειβόμενους, υπάρχουν άνθρωποι έντιμοι να το κρίνουν. Βέβαιο πάντως είναι ότι η εμπλοκή μου στα δημοτικά δρώμενα δεν έγινε για οικονομικές απολαβές που εύκολα, πιο ξεκούραστα και περισσότερα μπορούσα να βρω αλλού και χωρίς κίνδυνο να σπιλώνεται η υπόληψή μου.
Επιτρέψετε μου να ρωτήσω κι εγώ με τη σειρά μου. Γιατί επέλεξαν την δυσφήμηση και την διακίνηση ψεύτικων πληροφοριών και δεν απάντησαν στις όποιες καταγγελίες; Δεν είναι πιο έντιμο, πιο δημοκρατικό πιο δεοντολογικό; Προφανώς είναι έννοιες άγνωστες γι’ αυτούς και γιατί η ηθική τους άλλα πρεσβεύει. Για τις καταγγελίες μάλλον είχαν να κρύψουν πράγματα και γι’ αυτό στο αίτημα με αίτηση του δημοτικού συμβούλου Δ. Τεκίδη από τις 22/12 να του δοθούν οι αποφάσεις του δημάρχου και της δημαρχιακής επιτροπής δεν στάθηκε δυνατόν μέχρι τις 31/12. Και ο κάθε δημοτικός σύμβουλος από τον νόμο έχει δικαίωμα άμεσης πρόσβασης στα δημόσια έγγραφα χωρίς χρονικό περιορισμό. Αλήθεια φοβόντουσαν κάτι; Ή έτρεχαν να καλύψουν κάτι;

– Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο της Επανομής, όλοι περίμεναν μεγάλες αποκαλύψεις. Τι έγινε τελικά; Επικράτησε το πνεύμα των Χριστουγέννων; Το ζήτημα αναδείχθηκε ως ένα βαθμό, κυρίως από τον Απ. Χαλιάπα. Κι εσείς ο ίδιος σιωπήσατε.
Πράγματι δεν μίλησα, εφόσον έβλεπα όσους μίλησαν (αρχηγοί παρατάξεων και σύμβουλοι, πλην του κ. Χαλιάπα και τον τιμά αυτό) πέρα από τις ευχές, να κριτικάρουν την ενέργεια μου ότι μέσα στις γιορτινές μέρες δεν ευνοεί το κλίμα για τέτοιου είδους κριτικές- καταγγελίες. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα ειπωθούν γεγονότα.
Πέρα από το αν θέλω ή όχι να μιλήσω, προκαλούμαι να το κάνω από συμπεριφορές προσώπων που, εκτελώντας εντεταλμένη υπηρεσία, διαδίδουν ψευδείς και προσβλητικές πληροφορίες για να πλήξουν την αξιοπιστία μου και κατ’ επέκταση των λεγομένων μου. Πράγμα που το δήλωσα και μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά μετά από αυτό βγήκαν πιο δυναμικά με τη λάσπη. Αν νομίζουν ότι θα με φιμώσουν είναι γελασμένοι.
Επειδή θα βγουν πάλι ανώνυμα (σε αντίθεση με μένα) να σχολιάσουν, κατά κανόνα κακόβουλα, ας αφήσουν το άτομό μου. Ας ασχοληθούν με τα καταγγελλόμενα. Και, καθώς όλοι γνωριζόμαστε, ορισμένοι που έχουν υπογράψει ψευδώς δημόσια έγγραφα ας είναι πιο προσεκτικοί στα λεγόμενά τους γιατί σε μένα δεν θα βρουν παράνομες πράξεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά Άρθρα