Μόλις 50 οι δήμοι με μηδενικά χρέη

Ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ τα χρέη των δήμων προς το τραπεζικό σύστημα. Μόνο 50 είναι οι δήμοι με μηδενικά χρέη, ενώ τα κόμματα αναζητούν πλέον αυτοδιοικητικούς… manager.
Μόνο προς τις τράπεζες και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων τα χρέη όλων των δήμων της χώρας φθάνουν στο 1,75 δισ. ευρώ ενώ τα υπόλοιπα χρέη τους (δάνεια δημοτικών επιχειρήσεων, χρέη δήμων προς ασφαλιστικά ταμεία από φόρους και χρέη – οφειλές προς κατασκευαστές και προμηθευτές), σύμφωνα με εκτιμήσεις έμπειρων στελεχών της αυτοδιοίκησης ξεπερνούν το 1,3 δισ.ευρώ… (κάνετε κλικ εδώ για να δείτε τον σχετικό πίνακα από το eklogika.gr)

Ελάχιστοι δήμοι, όπως ο δήμος Συκεών Θεσσαλονίκης, εμφανίζονται με πλεόνασμα (η ζημία ύψους 452 εκατ. δρχ. μετετράπη σε πλεόνασμα 23,5 εκατ. ευρώ). Οι μεγαλύτεροι δήμοι στην Ελλάδα βουλιάζουν στα χρέη.
Ο δήμος Πειραιά χρωστά 131 εκατ., ο δήμος Αθηναίων 129 εκατ, ο δήμος Θεσσαλονίκης 42,5 εκατ, ο δήμος Νίκαιας 40 εκατ. και ο δήμος Ιωαννιτών 32,5 εκατ..
Ιδιαίτερη σημασία έχει η αντιστοιχία σε ποσό χρέους ανά κάτοικο. Υπάρχουν τόσο μικροί πληθυσμιακά δήμοι ή δήμοι με τόσο μεγάλα προβλήματα, που για να αποκτήσουν την ελάχιστη υποδομή, απαιτούνταν αυξημένα έξοδα. Εάν καλούνταν να πληρώσει ο κάθε κάτοικος της Τήλου τα χρέη των τραπεζών, θα πλήρωνε 7.536 ευρώ έκαστος, ο κάτοικος του δήμου Φυλής Αττικής, 6.093 έκαστος, της νήσου Χάλκης 2.176 έκαστος, του Ασπροπύργου 1.505 κλπ…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά Άρθρα