Μπρα-ντε-φερ για γερά νεύρα ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου

«Κόκκινο» χτυπά το πολιτικό θερμόμετρο στην Ανατολική Θεσσαλονίκη, ενόψει των εκλογών του ερχόμενου Νοεμβρίου. Εντείνονται οι διαβουλεύσεις και οιβολιδοσκοπήσεις, ενώ ήδη έχουν αρχίσει να διαφαίνονται οι πρώτες συμμαχίες στα πράσινα και γαλάζια στρατόπεδα, ενώ στα μικρότερα κόμματα, κυρίως της Αριστεράς, οι διεργασίες δεν έχουν αρχίσει ακόμη να λαμβάνουν συγκεκριμένη μορφή.

Δήμος Θερμαϊκού
Στο νέο δήμο που προκύπτει από τη συνένωση των δήμων Θερμαϊκού, Επανομής και Ν. Μηχανιώνας το σκηνικό αποκτά όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον μέρα με τη μέρα.

Μέχρι στιγμής οι τρεις δήμαρχοι, Θερμαϊκού Γ. Αλεξανδρής, Μηχανιώνας Γ. Μαυρομάτης και Επανομής Απόστολος Οικονομίδης έχουν εκδηλώσει με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο την πρόθεσή τους να είναι υποψήφιοι. Αλλά, μόνον ο κ. Αλεξανδρής φάινεται ότι έχει την υποστήριξη της Νέας Δημοκρατίας και έτσι του είναι πιο εύκολο να προχωρά στις επαφές για την κατάρτιση του συνδυασμού.
Ο κ. Μαυρομάτης υπέβαλε αίτηση στο ΠΑΣΟΚ για να λάβει το χρίσμα, όμως οι αντιδράσεις που συναντά η υποψηφιότητά του τελικά είναι πολλές κι από πολλές πλευρές.
Ο Απ. Οικονομίδης έχει εκφράσει το ενδιαφέρον του για τις επικείμενες εκλογές, αλλά βρίσκεται ακόμη σε συνεχείς διαβουλεύσεις. Επίσης, στη διαδικασία υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ συμμετέχουν ο πρώην δήμαρχος Μηχανιώνας Κ. Κούτουκας, ο πρώην δήμαρχος Θερμαϊκού Α. Μαντζάρης και ο δημοτικός σύμβουλος Επανομής Θ. Μπαλασάς. Ο Αντώνης Μαντζάρης αφήνει αιχμές κατά του Γ. Μαυρομάτη για απόπειρες απόσπασης στελεχών του, ενώ δηλώνει ότι έχει επαφές με… σχεδόν όλους. Ιδού τι λέει ο ίδιος: «Συνομιλώ με τους Θανάση Μπαλασά και τον Κώστα Κούτουκα γιατί μας διακατέχει η αγωνία για την επόμενη μέρα του Καλλικράτη και σε καμιά περίπτωση δεν είμαστε μαριονέτες κανενός. Σε όποιον υποψήφιο θα καταλήξουν οι διεργασίες που γίνονται θα είναι αποτέλεσμα δημοκρατικής διαδικασίας. Συνομιλώ με τον Λάκη Οικονομίδη που εκτιμώ την ταπεινοφροσύνη του. Συνομιλώ με τον Γιάννη Γραμμένο, ένα καταξιωμένο επιστήμονα. Συνομιλώ με το Δημήτρη Καπλάνη και με όποιον θέλει να βοηθήσει ώστε ο νέος δήμος μας να αποκτήσει τη διοίκηση που του αξίζει».
Σ’αυτό το τοπίο, συζητιέται έντονα το όνομα του Γ. Κίρκου, σήμερα Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Υποστηρίζεται ότι η πιθανή υποψηφιότητά του ενώνει το χώρο του ΠΑΣΟΚ ενώ αρκετά αυτοδιοικητικά πρόσωπα βλέπουν προς αυτή τη κατεύθυνση ανεξαρτήτως πολιτικού χώρου.
Μέχρι στιγμής ο Γ. Κίρκος, όπως φαίνεται, δεν έχει καταλήξει σε οριστικές αποφάσεις. Τέλος, υπάρχει μία σειρά αυτοδιοικητικών στελεχών, οι οποίοι φιλοδοξούν να παίξουν ρόλο και αυτή τη φορά. Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται οι δημοτικοί σύμβουλοι Επανομής Α. Καζάκης, Γ. Παραδείσης, Δ. Χαλιάπας, ο δημοτικός σύμβουλος Μηχανιώνας Κ. Στεφανίδης, ο δημοτικός σύμβουλος Θερμαϊκού Δ. Καπλάνης.Ο δε ο κ. Παράσχου έχει εκδηλώσει την επιθυμία να είναι υποψήφιος δήμαρχος και να ηγηθεί ενός ανεξάρτητου συνδυασμού.
Στη γαλάζια πλευρά, θεωρείται δεδομένη η υποψηφιότητα του νυν δημάρχου Θερμαϊκού, Γιάννη Αλεξανδρή, ο οποίος -κατά τους γαλάζιους- θεωρείται και τελικό φαβορί για τη δημαρχεία, καθώς προέρχεται από τον πολυπληθέστερο δήμο. Στο κάδρο των υποψηφίων βρίσκεται και ο Κυριάκος Στεφανίδης, επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Μηχανιώνα, ο οποίος όμως «φλερτάρεται» από πολλές πλευρές. Στο στρατόπεδο Αλεξανδρή, που πιστεύουν ότι ο κ. Στεφανίδης εν τέλει θα στηρίξει τον νυν δήμαρχο Θερμαϊκού, τους πληροφορούμε ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα.

Στο δήμο Θέρμης
Στο δήμο Θέρμης για το ΠΑΣΟΚ τα πράγματα είναι περίπου ξεκαθαρισμένα. Ο δήμαρχος Θέρμης Θ. Παπαδόπουλος έχοντας την υποστήριξη του δημάρχου Μίκρας Θ. Γκουστίλη, του πρώην δημάρχου Βασιλικών Α. Τσολάκη, αλλά και αρκετών στελεχών του ΠΑΣΟΚ στην περιοχή, δεν φαίνεται να έχει ιδιαίτερο πρόβλημα στην κατάρτιση του συνδυασμού. Το αντίθετο μάλιστα. Προσπαθεί με επαφές που έχει με το Συνασπισμό και με ένα μεγάλο κομμάτι της Νέας Δημοκρατίας, να φτιάξει ένα σχήμα περισσότερο υπερκομματικό. Επίσης, στις σκέψεις του κ. Παπαδόπουλου είναι να παρουσιάσει ανανεωμένο ψηφοδέλτιο με «φρέσκα» πρόσωπα. Η τελευταία εξέλιξη είναι αυτή του πρώην δημάρχου Μίκρας Ν. Πανέρη, ο οποίος δήλωσε απερίφραστα ότι επιθυμεί να συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο, δημιουργώντας προβλήματα στους παλιούς συνεργάτες του, που κατά κύριο λόγο ανήκουν στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας. Στο αντίπαλο στρατόπεδο, της Νέας Δημοκρατίας επικρατεί σκεπτικισμός όσον αφορά τον νέο «Καλλικράτειο» Δήμο.Μέχρι στιγμής δύο ήταν τα πρόσωπα που είχαν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους. Ο δήμαρχος Βασιλικών Χ. Βαγγέλης και ο συνδικαλιστής Π. Οφθαλμίδης.Όμως οι τελευταίες πληροφορίες λένε ότι ο δήμαρχος Βασιλικών Χ. Βαγγέλης, συνομιλεί με τον κ. Παπαδόπουλο για πιθανή συνεργασία τους.
Πολλά είναι όμως τα στελέχη της Ν.Δ που ψάχνουν μία πρόταση με τη δυνατότητα να αντιπαλέψει το δήμαρχο Θέρμης.

Δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη
Στο νέο δήμο που δημιουργείται με τη συνένωση Πυλαίας, Πανοράματος και Χορτιάτη οι έως σήμερα εκλογικές αναμετρήσεις δίνουν το προβάδισμα στους στηριζόμενους από τη ΝΔ. Ο δήμαρχος Πυλαίας Βασίλης Καρτάλης ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος και πως θα στηρίξει τον νυν δήμαρχο Πανοράματος Ιγνάτιο Καϊτετζίδη. Την υποψηφιότητα του δημάρχου Πανοράματος στηρίζουν και ο δήμαρχος Χορτιάτη Μιχάλης Γεράνης, καθώς και ο πρώην δήμαρχος Πυλαίας Στέφανος Μποζίνης.
Στο ΠΑΣΟΚ ο δημοτικός σύμβουλος Γ. Τουλγαρίδης και ο πρώην νομάρχης Κώστας Παπαδόπουλος, ο πρώην γραμματέας της Ν.Ε. Κ. Χαραλαμπίδης, ο πρώην δήμαρχος Α. Κουκουρίκος και ο πρώην πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Β. Ζωίδης, επιθυμούν να είναι υποψήφιοι. Άλλα ονόματα που ακούγονται είναι του Γ. Λυσσαρίδη, του Χ. Παπαγεωργίου, του Γ. Χαϊτίδη και του προερχόμενου από τις τάξεις της νεολαίας, Ν. Νυφούδη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά Άρθρα