“Λουκέτο” βάζουν 300 τεχνικές εταιρίες στη Β.Ελλάδα

«Στάση πληρωμών» σε ό,τι αφορά τις οφειλές τους προς τις τεχνικές εταιρίες, για ήδη εκτελεσθέντα έργα, έχουν κηρύξει από τις αρχές του 2010 οι περισσότεροι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) της Κ.Μακεδονίας, αλλά και άλλοι δημόσιοι φορείς, με αποτέλεσμα περίπου 300 βορειοελλαδικές επιχειρήσεις του κλάδου, με 10-15 εργαζόμενους έκαστη, να έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους.
Αυτό υποστήριξε σε συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Πιστοποιημένων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων και Τεχνικών Επιχειρήσεων της περιοχής
(ΣΠΕΔΕΘ-ΚΜ), Δημήτρης Γάγαλης. Αν η κατάσταση συνεχιστεί ώς έχει, πρόσθεσε, το 2011 θα έχει βάλει λουκέτο μία στις δύο ανώνυμες τεχνικές εταιρίες (ήδη, μεταξύ 2004-2010 έκλεισε το 18,5%).
Όπως ισχυρίστηκε, μόλις το 5% των δημόσιων έργων έχουν πλέον ικανοποιητική χρηματοδότηση, ενώ το μόνο που …κινείται είναι μικρό τμήμα έργων του ΕΣΠΑ 2007-2013. Την κατάσταση δυσχεραίνει το γεγονός ότι οι νέες δημοπρατήσεις είναι πλέον είδος προς εξαφάνιση (περίπου στο 20%-30% των παρελθόντων ετών). Κατά τον ίδιο, πέραν των 300 επιχειρήσεων, που έχουν ήδη διακόψει τη λειτουργία τους, οι περισσότερες από τις υπόλοιπες 900 που είναι εγγεγραμμένες στα μητρώα του Συνδέσμου, υπολειτουργούν ή «φυτοζωούν», με σχεδόν μηδενικό κατασκευαστικό αντικείμενο.
Την ίδια στιγμή, υποστήριξε, ουδεμία εταιρία-μέλος του ΣΠΕΔΕΘ-ΚΜ έχει αναλάβει κάποια, έστω μικρή εργολαβία, στα μεγάλα έργα υποδομής της Θεσσαλονίκης, όπως το μετρό ή η επέκταση του διαδρόμου 10/28 στο αεροδρόμιο “Μακεδονία”.
Σύμφωνα με στοιχεία, που κατήγγειλε ο ΣΠΕΔΕΘ-ΚΜ:
-Από τον Ιούνιο, οι τεχνικές εταιρίες δεν έχουν πληρωθεί για πιστοποιημένες εργασίες του προγράμματος «Θησέας».
-Απλήρωτα ακόμη και επί εξαετία, παραμένουν έργα των ΟΤΑ, που χρηματοδοτούνται από ίδιους πόρους, με εξαίρεση ελάχιστους συνεπείς δήμους (πχ, Καλαμαριάς, Θέρμης, Συκεών).
-Η χρηματοδότηση της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης βρίσκεται στο 10% της περσινής, με αποτέλεσμα να τελεί σε αδυναμία πληρωμής έργων.
-Το πρόγραμμα σχολικής στέγης έχει διακόψει τις εκταμιεύσεις σχεδόν όλο το 2010, όπως και η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Το ίδιο συμβαίνει και με όσα έργα της Περιφέρειας Κ.Μακεδονίας χρηματοδοτούνται από κωδικούς ΥΠΟΜΕΔΙ.
-Ο Οργανισμός Σχολικών Κτηρίων (ΟΣΚ) έχει σταματήσει να πληρώνει από το πρώτο τρίμηνο. Ως αποτέλεσμα, γνωστοποίησε ο κ.Γάγαλης, οι τεχνικές εταιρίες αρνήθηκαν να δώσουν προσφορές σε πρόσφατο διαγωνισμό του ΟΣΚ, φοβούμενες ότι δεν θα πληρωθούν.

9 στα 10 έργα έχουν διακοπεί
«Εννέα στα δέκα έργα έχουν διακοπεί, επίσημα ή ανεπίσημα, ενώ στην προσπάθειά τους να επιβιώσουν, οι εργολήπτες προσφέρουν εκπτώσεις ακόμη και στο ασύλληπτο ποσοστό του 77%», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Γάγαλης.
Για τη βελτίωση της κατάστασης, ο Σύνδεσμος προτείνει άμεση χρηματοδότηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και συμψηφισμό των υποχρεώσεων των τεχνικών εταιριών προς το δημόσιο (εφορία, ΙΚΑ κτλ) με τις οφειλές του δημοσίου προς αυτές, από εκτελεσμένες εργασίες.
Παράλληλα, ζητά την έκδοση “Τιμολογίου Εργου” από τις εταιρίες κατά τον χρόνο είσπραξης της αμοιβής τους από το δημόσιο και όχι νωρίτερα (καθώς σήμερα φορολογούνται για ποσά που δεν έχουν εισπράξει ακόμη).
Διεκδικεί επίσης την άμεση κατοχύρωση της “πιστοποιημένης εργολαβίας” στα δημόσια έργα, ώστε το κατασκευαστικό αντικείμενο να διαχέεται και προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της περιφέρειας, που -όπως κατήγγειλε ο κ.Γάγαλης- σήμερα έχουν περιθωριοποιηθεί πλήρως από τους ισχυρούς ομίλους των Αθηνών.
Ο κ. Γάγαλης κάλεσε ακόμη τον υπουργό Ανάπτυξης, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, να ελέγξει τις τράπεζες, ώστε να μη ζητούν πρόσθετες εγγυήσεις για την προεξόφληση ανεξόφλητων λογαριασμών του δημοσίου προς τις επιχειρήσεις, στερώντας τους πολύτιμη ρευστότητα. «Είναι απίστευτο οι τράπεζες να θεωρούν τον εγγυητή τους, δηλαδή το δημόσιο, αφερέγγυο και να απαιτούν κι άλλες “τοκογλυφικές” εξασφαλίσεις», κατέληξε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά Άρθρα