·Οι 910 δήμοι και οι 124 κοινότητες που υπάρχουν σήμερα συνενώνονται σε 325 δήμους. Οι 57 νομαρχίες και τα 19 επαρχεία καταργούνται και αντικαθίστανται από 13 αιρετές περιφέρειες και οι 13 κρατικές περιφέρειες αντικαθίσταται με τη σειρά τους από 7 αποκεντρωμένες διοικήσεις.
· Τα 6.000 νομικά πρόσωπα των δήμων μειώνονται σε 2.000
·Συνολικά περισσότερες από 50.000 θέσεις πολιτικού προσωπικού μειώνονται σε 25.000 θέσεις.
·Οι 16.150 δημοτικοί σύμβουλοι όλης της χώρας περιορίζονται στους μισούς, το ίδιο και οι 195 αντινομάρχες που θα αντικατασταθούν από μισούς περίπου αντιπεριφερειάρχες. Επίσης από τους 1.396 νομαρχιακούς συμβούλους θα μείνουν μόλις 703 περιφερειακοί σύμβουλοι.
Προβλέπεται ολοκληρωμένο πρόγραμμα εξυγίανσης των υπερχρεωμένων ΟΤΑ.Οι δήμοι με σημαντικά οικονομικά προβλήματα θα έχουν όριο στο δανεισμό τους, ο οποίος δεν θα υπερβαίνει το 5% των ετήσιων εσόδων τους.
Φιλοδοξώντας να σπάσει το πελατειακό σύστημα στο δημόσιο, να μειώσει τις σπατάλες, να καθιερώσει την καθολική και ανεξαίρετη υπαγωγή κάθε πρόσληψης στο ΑΣΕΠ, να απλουστεύσει τη γραφειοκρατία, να αποκεντρώσει τις κρατικές αρμοδιότητες και να ενισχύσει τη συμμετοχή του πολίτη στις δημοκρατικές διαδικασίες, ο Καλλικράτης ξεκινά το έργο του βάζοντας «ψαλίδι» στις κρατικές δαπάνες. Στόχος, να εξοικονομήσει 1,8 δισ. ευρώ το χρόνο. Το ογκώδες, 500 σελίδων νομοσχέδιο, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπ. Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης, «ενσωματώνει σε ένα νομοθέτημα εκατοντάδων άρθρων θεσμικές παρεμβάσεις που θα αντιστοιχούσαν στην πραγματικότητα σε 16 νομοσχέδια.»
«Χρειαζόμαστε χωρίς αμφιβολία δήμους και περιφέρειες που είναι λιγότερες σε αριθμό, μεγαλύτερες σε έκταση, πλουσιότερες σε πόρους, προσωπικό και αρμοδιότητες, που είναι πιο αποτελεσματικοί, πιο οικονομικοί, πιο διαφανείς και επιπλέον πιο δημοκρατικοί, πιο ανοιχτοί στην κοινωνία, πιο κοντά στον πολίτη.» επεσήμανε ο υπουργός Εσωτερικών.
«Αναπτυξιακή επανεκκίνηση» χαρακτήρισε το πρόγραμμα ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου. «Είναι μία από τις πιο χαρακτηριστικές αποδείξεις της δικής μας αποφασιστικότητας, της απόφασής μας να προχωρήσουμε με ταχύτητα σε βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές, δηλαδή να αλλάξουμε παρωχημένες δομές και αναποτελεσματικές λειτουργίες, κάνοντας αποφασιστικά και δύσκολα βήματα»
Στα βασικά σημεία του Καλλικράτη συμπεριλαμβάνονται επίσης:
· Αυξάνεται η θητεία των αιρετών από τέσσερα σε πέντε έτη ενώ από το 2014 οι εκλογές της αυτοδιοίκησης θα διεξάγονται παράλληλα με τις ευρωεκλογές.
· Μείωνεται το όριο ηλικίας για το δικαίωμα εκλογής στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια από τα 21 στα 18 χρόνια.
· Εισάγεται ελάχιστο πληθυσμιακό μέγεθος οι 10.000 μόνιμοι κάτοικοι προκειμένου ένας Δήμος που προκύπτει από συνένωση, να μπορέσει να ασκήσει επαρκώς τις αρμοδιότητές του, εξασφαλίζοντας λειτουργική, διοικητική και οικονομική επάρκεια. Μόνη εξαίρεση, οι νησιωτικοί και ορεινοί Δήμοι.
· Στην Περιφέρεια Αττικής και στο μητροπολιτικό διαμέρισμα Θεσσαλονίκης μεταφέρονται επιπλέον αρμοδιότητες, με στόχο την ανάπτυξη και την εύρυθμη λειτουργία των δύο μεγαλύτερων χωρικών ενοτήτων της χώρας.
Η περίοδος της επίσημης διαβούλευσης θα διαρκέσει μέχρι τα μέσα Μαΐου, οπότε ο “Καλλικράτης” θα τεθεί στην κρίση της ολομέλειας της Βουλής. “Στη φάση αυτή είμαστε απολύτως ανοικτοί σε κάθε πρόταση που βελτιώνει κάθε πτυχή του νομοσχεδίου, στο πλαίσιο βεβαίως των αρχών που έχουμε θέσει γι’ αυτό”, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών.
Ο αντίχτυπος των αλλαγών του Καλλικράτη προκάλεσε, όπως ήταν φυσικό, ποικίλλες αντιδράσεις ενώ δεν λείπει και η ανησυχία των εργαζόμενων στους δήμους καθώς επηρεάζεται άμεσα το καθεστώς εργασίας τους. Οι υποχρεωτικές μετατάξεις και ο φόβος για ολοκληρωτική διακοπή συμβάσεων αναμένεται να επηρεάσουν καθοριστικά τη ζωή χιλιάδων πολιτών.
ΔΗΜΟΙ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ – ΘΕΡΜΗΣ
Ο δήμος Θερμαϊκού:
Οι τρεις δήμοι, δήμος Επανομής με το δημοτικό διαμέρισμα του Μεσημερίου, ο δήμος Μηχανιώνας με τα δημοτικά διαμερίσματα Αγγελοχωρίου, Κερασιάς και ο δήμος Θερμαϊκού με τα δημοτικά διαμερίσματα Ν. Επιβατών, Αγ. Τριάδας συνενώνονται σε ένα δήμο με έδρα τη Περαία.
Ο δήμος Επανομής σύμφωνα με την απογραφή του 2001 έχει 8.138 κατοίκους και έκταση 91,49. Ο δήμος Μηχανιώνας έχει πληθυσμό 9.186 και έκταση 20,94. Ο δήμος Θερμαϊκού έχει 19.802 κατοίκους και 20,30 έκταση.
Το σύνολο του πληθυσμού του νέου δήμου, πάντα βάση της απογραφής του 2001, είναι 37.126 κάτοικοι.
Το δημοτικό συμβούλιο θα αποτελείται από 33 δημοτικούς συμβούλους. Οι έδρες αναλογικά θα είναι Επανομή 7, Μηχανιώνα: 8, Θερμαϊκός 18.
Ο δήμος Θέρμης:
Οι τρεις δήμοι, δήμος Θέρμης με τα δημοτικά διαμερίσματα Ν. Ραιδεστού, Ν. Ρυσίου και Ταγαράδων, ο δήμος Βασιλικών με τα δημοτικά διαμερίσματα Αγ. Παρασκευής, Αγ. Αντωνίου, Λιβαδίου, Περιστεράς, Σουρωτής και ο δήμος Μίκρας με τα δημοτικά διαμερίσματα Πλαγιαρίου, Καρδίας, Σχολαρίου, συνενώνονται σε ένα δήμο με έδρα τη Θέρμη.
Το δημοτικό συμβούλιο θα αποτελείται από 33 δημοτικούς συμβούλους. Βάση του σχεδίου οι (παλιοί) δήμοι θα εκλέξουν: Βασιλικά 8, Μίκρα 10, Θέρμη 15.
Οι πρώτες εκτιμήσεις
Όσον αφορά τη διαμόρφωση του αυτοδιοικητικού χάρτη στην ανατολική περιοχή του νομού Θεσσαλονίκης, η πρόταση του νομοσχεδίου επεφύλαξε μικρές εκπλήξεις καθώς κινήθηκε περίπου μέσα στα πλαίσια της πρότασης του ΙΤΑ που ήταν γνωστή εδώ και μέρες. Συνεπώς, συνιστάται η δημιουργία των τριών παρακάτω δήμων: ο δήμος Χορτιάτη με έδρα το Πανόραμα που αποτελείται από τους δήμους Χορτιάτη, Πανοράματος και Πυλαίας, ο δήμος Θέρμης με έδρα τη Θέρμη, που αποτελείται από τους δήμους Θέρμης, Μίκρας, Βασιλικών και ο δήμος Θερμαϊκού με έδρα την Περαία, αποτελούμενος από τους δήμους Επανομής, Θερμαϊκού και Μηχανιώνας.
Με την πρώτη ματιά οι πρώτες αντιδράσεις φαίνονται ήδη να προσπερνώνται. Στην περίπτωση του δήμου Μίκρας – Επανομής όπου εδώ φαίνεται να διασπάται το κριτήριο της εδαφικής συνέχειας και μετά την από κοινού απόφαση των δύο δημοτικών συμβουλίων για την συνένωση των δύο δήμων – μάλιστα εκπόνησαν και μελέτη βιωσιμότητας – δεν φαίνεται κάποια λύση προς το παρόν.