Καταγγελία της AEGEAN AIRLINESΚαταγγελία κατά της διοίκησης της AEGEAN AIRLINES
για απόλυση  συνδικαλιστή
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός, ότι σήμερα το φαινόμενο των απολύσεων εργαζομένων έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας, όχι μόνο για τις επιχειρήσεις εκείνες που συνθλίβονται μέσα στις μυλόπετρες της οικονομικής κρίσης, αλλά και σε εκείνες που

αδράχνουν την ευκαιρία να ταχτοποιήσουν τους λογαριασμούς τους με τους οργανωμένους σε σωματεία  εργαζόμενους  καταπατώντας κάθε έννοια εργατικού δικαίου. Είναι μια πολιτική απόφαση, καλυμμένη με επιχειρηματικές, δήθεν, επιλογές, που αποσκοπεί να δώσει το τελειωτικό χτύπημα, σ` αυτό που ονομάζουμε πρωτοβάθμιο συνδικαλιστικό κίνημα και που αποτελεί το θεμέλιο του συνδικαλισμού στη χωρά.

Το χρονικό :
Η εργοδοσία θέλοντας να πραγματοποιήσει ένα επιχειρηματικό της σχέδιο που προέβλεπε την παραχώρηση ενός κομματιού της δραστηριότητας της σε άλλη εταιρία, έθεσε στον εργαζόμενο το εκβιαστικό δίλλημα: η υπογράφεις και παραιτείσαι από την αποζημίωση και συνεχίζεις τη δουλειά σου σε άλλο εργολάβο, η απολύεσαι. Ο εκβιασμός αυτός συνοδευόταν από τα εξής χαρακτηριστικά:
Η πρόταση γίνεται 1/12/2011, ημέρα πανελλαδικής απεργίας.
Η απάντηση των εργαζομένων έπρεπε να δοθεί όντος 24ων ωρών.
Η υπογραφή ήταν χωρίς να γνωρίζουν τι υπογράφουν, (ακόμη και σήμερα δεν είναι γνωστή η νέα σύμβαση).
Η υπογραφή είχε ισχύ ατομικής σύμβασης με ότι αυτό συνεπάγεται.
Το σωματείο βεβαία αντέδρασε γνωστοποιώντας το θέμα στα ανωτέρα θεσμικά και συνδικαλιστικά όργανα, προσπαθώντας να ματαιώσει όχι το επιχειρηματικό σχέδιο της εργοδοσίας, στο βαθμό που ήταν νόμιμο, αλλά να εφαρμοστούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος για την συγκεκριμένη πράξη. Η απάντηση της εργοδοσίας ήταν η απόλυση όσων δεν υπέγραψαν την αυθαίρετη απαίτηση της. Μεταξύ των απολυμένων και ο υπογράφων πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων στην  AEGEAN AIRLINES, (12/12/2011).
Καταγγέλλουμε λοιπόν, την άδικη, παράνομη και καταχρηστική απόλυση των εργαζομένων της  AEGEAN AIRLINES και καλούμε κάθε υπεύθυνο θεσμικό όργανο να αναλάβει τις ευθύνες του. Κυρίως όμως καλούμε τους εργαζόμενους απανταχού να παλέψουν για να αποκρούσουν τις επιθέσεις των εργοδοτών στα δικαιώματα μας.
Συνάδελφοι εργαζόμενοι,
Η εργοδοσία αψηφώντας νόμους και θεσμούς διαλύει όποιον προσπαθεί, ορθώνοντας το ανάστημα του, να διεκδικήσει το δίκιο του. Ό,τι στο παρελθόν είχε θεσμοθετηθεί με τους αγώνες των εργαζομένων, αντικαθίσταται σήμερα από την αυθαίρετη, ασύδοτη, εκβιαστική και τρομοκρατική πρακτική της εργοδοσίας, χάριν του βραχυπρόθεσμου χρηματιστηριακού κέρδους της επιχείρησης, χωρίς να λογαριάζουν την κοινωνική και ανθρώπινη διάσταση των συνεπειών. Στο σημερινό «χειλικοποιημένο» εργασιακό πλαίσιο, εμείς δεν έχουμε ανθρώπινη υπόσταση, αλλά είμαστε ανταλλακτικά εργαλεία που παράγουμε κέρδη για τις τσέπες τους. Τα  εξατομικευμένα συμβόλαια  εργασίας, χωρίς αναφορά σε συλλογικές συμβάσεις, μας οδηγούν στον εργασιακό μεσαίωνα. Αυτόν βιώνουμε τώρα. Αντισταθείτε…
ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ AEGEAN AIRLINES

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά Άρθρα