« ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» είναι φορέας ανάπτυξης;

Άρθρο του Εμμανουήλ Μαργαρίτη,
επίτιμου πρόεδρου του συνδέσμου επαγγελματιών και βιοτεχνών του Δήμου Μηχανιώνας.

Πολύ καλό το σχέδιο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» το προτιμάει ΝΑΙ ο λαός, πόσο συμμετέχει στη διαμόρφωση αυτού του μεγάλου εγχειρήματος; Ποιοι βάφτισαν τον κάθε Δήμο και με ποια κριτήρια κάθε περιοχής;

Ας πάρουμε ως παράδειγμα τον Δήμο Θερμαϊκού πριν καταλήξουμε δεν αναρωτηθήκαμε μήπως διαθέτουμε κάποιο ιστορικό όνομα που με μια αρχαιολογική ανασκαφή θα μπορούσαμε να δώσουμε μεγάλη τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή. Χωρίς να είμαι ιστορικός διαβάζοντας Όμηρο βλέπουμε μετά τον Τρωικό πόλεμο, οι νικητές Έλληνες (Αχαιοί) βλέποντας τον Αινεία να κουβαλάει στην πλάτη του τον πατέρα του, για αυτή του την πράξη τον επέτρεψαν να ιδρύσει τη πόλη του όπου αυτός επιθυμούσε και να της δώσει το όνομα του. Πλέοντας δυτικά σταμάτησε στο απάνεμο λιμανάκι, που βρίσκεται δυτικά της σημερινής Νέας Μηχανιώνας, και ίδρυσε την Αινεία, και από ό,τι διαβάζουμε τα παιδιά του Ρώμος και Ρωμύλος έφυγαν αργότερα και ίδρυσαν τη Ρώμη.
Αργότερα η Αινεία μετεξελίχτηκε σε στρατηγικής σημασίας λιμάνι απ’ όπου ο Φίλιππος ο Β’, πατέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, έκανε την εκ¬στρατεία του κατά της Κασσάνδρας. Η αρχαία Αινεία είναι γεμάτη από Μακεδoνικούς τάφους, δύο απ’ αυτούς εκτίθενται ήδη στο αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.
Στα πλαίσια εφαρμογής του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ θα πρέπει να εξεταστεί εκτός της τουριστικής (αρχαιολογικής) ανάπτυξης της περιοχής η άνετη οδική επικοινωνία όλων των δημοτικών διαμερισμάτων του νέου Δήμου.
Ο νέος Δήμος, οδικά, θα ξεκινάει από τον κόμβο Interamerican – Lidl Περαίας και θα κινηθεί κατά προτίμηση παραλιακά, απ’ όπου θα συνδεθούν καλντέρα τα δημοτικά διαμερίσματα Νέων Επιβατών και Αγίας Τριάδος, Αγγελοχωρίου, με τον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Αινείας, τη Ναυτική σχολή, την ιχθυόσκαλα Ν. Μηχανιώνας, το Κέντρο Υγείας Ν. Μηχανιώνας, την παραλία Επανομής την Τουλούμπα και την Όαση, την παραλία Καραγκιόζη, την παραλία Επανομής, τον Ποταμός, την παραλία «Καραγιάννη» και να καταλήγει σε Μεσημέρι και Νέα Ηράκλεια, από όπου μπορούμε να γυρίσουμε στο σημεία εκκίνησης. Με αυτό τον οδικό σχέδιασμό μπορούμε να καλύψουμε τουριστικά και κυκλοφοριακά το μεγάλο αυτό Δήμο που θα αντικαταστήσει επάξια την αρχαία Αινεία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά Άρθρα