«… και στο τέλος πέφτει μόνο ο Ηρακλής»

Του Σπύρου Βούγια

Υπάρχει ένας διεθνής ορισμός για το ποδόσφαιρο που αποδίδεται στον Γκάρι Λίνεκερ, σύμφωνα με τον οποίο «είναι ένα άθλημα στο οποίο αγωνίζονται 22 παίκτες για 90 λεπτά και στο τέλος κερδίζουν πάντα οι Γερμανοί». Παραφράζοντας τον παραπάνω ορισμό για την υπόθεση των στημένων αγώνων στη χώρα μας
θα μπορούσαμε να πούμε πως «είναι σκάνδαλο στο οποίο κάποιοι στήνουνε παιχνίδια ή δωροδοκούν διαιτητές και στο τέλος πέφτει μόνο ο Ηρακλής». Έτσι δικαιώνονται και όσοι υπόδικοι, προφυλακισμένοι ή κατηγορούμενοι σχεδίαζαν στις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες που σόκαραν τη χώρα τον υποβιβασμό της ιστορικής ομάδας της Θεσσαλονίκης, ενώ οι ομάδες τους θα συνεχίσουν να παίζουν κανονικά και ατιμώρητα, σα να μη συνέβη τίποτα.

Ξέρω ότι η μόνιμη δικαιολογία είναι το «αυτοδιοίκητο» (δηλαδή το ακαταλόγιστο) της ΕΠΟ που επηρεάζεται, όμως, κατά παράξενο τρόπο από τις κινητοποιήσεις πολιτών ή βουλευτών (της Κρήτης, της Καβάλας, του Βόλου ή όποιων άλλων πόλεων χρειαστεί).

Ίσως να φταίει το γεγονός ότι ο Ηρακλής δεν είχε διοίκηση, ή ότι η πόλη έχει κι άλλες μεγάλες ομάδες που δημιουργούν μια εσωτερική αντιπαλότητα. Ίσως ότι εμείς οι βουλευτές της Θεσσαλονίκης πιστέψαμε ότι αυτή τη φορά η αθλητική δικαιοσύνη θα έκανε σωστά τη δουλειά της χωρίς πιέσεις και εξωτερικές παρεμβάσεις και ότι, από τη στιγμή που αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο, η πολιτεία θα χτυπούσε αποτελεσματικά τη νέα παράγκα, το απόστημα που καταστρέφει το Ελληνικό ποδόσφαιρο. Φαίνεται πως δεν διδαχθήκαμε από την ιστορία των ποδοσφαιρικών σκανδάλων στην Ελλάδα που (όπως και πριν 30 χρόνια) εφαρμόζει τον βασικό ορισμό που αναφέραμε στην αρχή: Πως ότι και να γίνει στο τέλος πέφτει πάντα και μόνο ο Ηρακλής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά Άρθρα