Κάνουν «φύλλο και φτερό» τα οικονομικά των νέων δήμων

Σε ποιές περιοχές εστιάζεται η προσοχή – Τέλη Φεβρουαρίου αναμένονται τα πορίσματα

Του Ηλία Αγγελόπουλου

Σ ε εξέλιξη βρίσκεται η απογραφή στα οικονομικά των νέων Καλλικρατικών δήμων. Οι αντιδήμαρχοι οικονομικών στους νέους, διευρυμένους, δήμους Θέρμης και Θερμαϊκού έχουν ανασκουμπωθεί και κάνουν φύλλο και φτερό τα λογιστήρια των παλιών, Καποδιστριακών, δήμων.

Οι δήμαρχοι γνωρίζουν ότι οι δανειακές υποχρεώσεις προς τις τράπεζες και…
το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων δεν είναι οι μόνες «πληγές» των ταμείων τους.
Όλοι γνωρίζουν ότι οι δήμοι «κουβαλούν» και χρέη προς προμηθευτές, εργαζόμενους (συχνά με οφειλές πολλών μηνών), καθώς και σε ασφαλιστικά ταμεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπήρξαν δημοτικές επιχειρήσεις οι οποίες λίγες ημέρες πριν τη δύση του 2010 «φλέρταραν» με ένταξη στη μαύρη λίστα του Τειρεσία, ενώ υπήρξε και έντονη φημολογία για ύπαρξη εντολών κατάσχεσης δημοτικών περιουσιακών στοιχείων.

Οι οφειλές
Βάσει των στοιχείων που δόθηκε το καλοκαίρι του 2010 στη δημοσιότητα, οι οφειλές του νέου δήμου Θερμαϊκού προς τις Τράπεζες και το ΤΠκΔ πρέπει να ανέρχονται στα 8.638.954 ευρώ (Θερμαϊκός: 5.094.743 ευρώ, Επανομή 1.601.966 ευρώ, Μηχανιώνα 1.942.245 ευρώ). Αντίστοιχα οι οφειλές του δήμου Θέρμης, βάσει των ίδιων στοιχείων, πρέπει να ανέρχονται στα 7.706.844 ευρώ (Θέρμη 4.732.283, Βασιλικά 2.024.561, Μίκρα 950.000).
Φυσικά τα παραπάνω ποσά δεν περιλαμβάνουν άλλες οφειλές, η προσθήκη των οποίων πιθανώς είναι ικανή να προκαλέσει πολλά εγκεφαλικά επεισόδια στις δημοτικές αρχές.

Στον Θερμαϊκό
Στο δήμο Θερμαϊκού, ο Κωστής Κούτουκας, νέος αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών, με βάση τα στοιχεία που περιέρχονται καθημερινά σε γνώση του, εκτιμά ότι ο δήμος αντιμετωπίζει ένα πολύ σοβαρό οικονομικό πρόβλημα, κάτι το οποίο διαφάνηκε και από τις τοποθετήσεις του στο δημοτικό συμβούλιο.
Ο κ. Κούτουκας γίνεται αποδέκτης πληθώρας καταγγελιών για οικονομικές ατασθαλίες, αλλά όπως δηλώνει θα περιμένει τα αποτελέσματα της απογραφής.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται περισσότερο στα οικονομικά της Μηχανιώνας, όπου η ελεγκτική επιτροπή έρχεται ενώπιον ανοικτών θεμάτων (όπως η υπεξαίρεση), αλλά και της Επανομής.
Στην Θέρμη
Στο δήμο Θέρμης, ο Δημήτρης Βογιατζής, νέος αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών υπηρεσιών και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, κάνει, όπως λένε οι άνθρωποι του δήμου, αγώνα δρόμου προκειμένου να αποκτήσει ξεκάθαρη εικόνα για το τι έχει παραλάβει.
Πληροφορίες λένε ότι το ενδιαφέρον εστιάζεται περισσότερο στο πρώην δήμο Βασιλικών, καθώς η Μίκρα εμφανίζεται λιγότερο χρεωμένη και περισσότερο “τακτοποιημένη”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά Άρθρα