Θερινό Σχολείο Α.Π.Θ. στην Επανομή

Με ομιλία του καθηγητή του ΑΠΘ κ. Σταύρου Μπαλογιάννηστις 20.00 στο ΕΠΑΛ Επανομής, με θέμα «Η Συμβολή της Ελληνικής Επιστημονικής Σκέψης Διαμέσω των Αιώνων, από την Αρχαιότητα έως Σήμερα», ολοκληρώθηκε το Θερινό Σχολείο του ΑΠΘ στην Επανομή.
Στο πλαίσιο του Θερινού Σχολείου, την περασμένη Δευτέρα έδωσε διάλεξη ο Ιωάννης Σειραδάκης με θέμα «Μηχανισμός των Αντικυθήρων – Ένας Αστρονομικός Υπολογιστής της Ελληνιστικής Περιόδου».
Το θερινό σχολείο στην Επανομή υλοποιείται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με την αρωγή του δήμου Επανομής και προσωπικά του δημάρχου, Απόστολου Οικονομίδη. Υπεύθυνος του προγράμματος από πλευράς ΑΠΘ είναι ο καθηγητής κ. Ηλίας Αϋφαντής.
Οι κύριες θεματικές ενότητες στις οποίες επικεντρώθηκαν οι ομιλίες και οι διαλέξεις στο Θερινό Σχολείο αφορούσαν την επιστήμη της μηχανικής υλικών και των φυσικών επιστημών, την νανοεπιστήμη και της εφαρμογές της νανοτεχνολογίας στην ενέργεια, τις κατασκευές και στο περιβάλλον, καθώς και τους νέους ορίζοντες των επιστημών και της τεχνολογίας σε σχέση με την τέχνη και την κοινωνία.
Εκτός από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο Θερινό Σχολείο της Επανομής συμμετέχουν τα πανεπιστήμια Michigan Tech (MTU), Texas A&M (TAMU), Mississippi State (MSU), University of Belgrade (UoB) και Moldova Academy of Sciences (ASM).
Συμμετέχουν 21 φοιτητές από την Ελλάδα, τις ΗΠΑ, τη Σερβία, την Κίνα και τη Μολδαβία. Όλοι οι φοιτητές φιλοξενούνται από οικογένειες της Επανομής, προκειμένου να έλθουν σε επαφή με την Ελλάδα και τον ελληνικό πολιτισμό.
Βούληση όλων των εμπλεκόμενων φορέων είναι ο θεσμός του Θερινού Σχολείου στην Επανομή να έχει συνέχεια και τα επόμενα χρόνια, ώστε να πραγματοποιείται σε ετήσια βάση.
Λίγα λόγια για τον κ. Σταύρο Μπαλογιάννη
Ο καθηγητής κ. Σταύρος Μπαλογιάννης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, είναι πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ. Μετεκπαιδεύτηκε στο Ινστιτούτο Νευρολογίας του Λονδίνου National Hospital  Queen Square και Maida Vale Hospital, στο Πανεπιστήμιο Louvain εις το Βέλγιο, στο Πανεπιστήμιο Pensylvania των ΗΠΑ, στο Πανεπιστήμιο Yale και στο Πανεπιστήμιο Nihon του Tokyo. Έλαβε την ειδικότητα της Νευρολογίας – Ψυχιατρικής και της Νευροπαθολογίας. Το ερευνητικό έργο του κ. Μπαλογιάννη αναφέρεται κυρίως στις εκφυλιστικές παθήσεις του ΚΝΣ, στα απομυελινωτικά νοσήματα, στη μελέτη του αιματοεγκεφαλικού φραγμού, στους όγκους του ΚΝΣ, στις μυϊκές παθήσεις και τη μυασθένεια. Επί σειρά ετών, ο κ. Μπαλογιάννης δίδαξε, μεταξύ άλλων, ως εντεταλμένος υφηγητήςστη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ. Είναι μέλος 42 Επιστημονικών Εταιρειών. Συμμετείχε με ανακοινώσεις σε 345 Συνέδρια εκ των οποίων σε 150 ήταν προσκεκλημένος ομιλητής. Έχει συγγράψει 480 εργασίες και 17 Συγγράμματα. Είναι Καθηγητής Νευρολογίας και Διευθυντής στην Α΄ Νευρολογική Κλινική του ΑΠΘ, του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά Άρθρα