Ημερίδα «Κρουσίδος Ίχνη» στο ΚΑΠΠΑ

 
Μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον είχε η ημερίδα «Κρουσίδος Ιχνη. Ιστορία και Αρχαιολογικά Ευρήματα στο Δήμο Θερμαϊκού», που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015 στο θέατρο ΚΑΠΠΑ της Περαίας.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Θερμαϊκού, του ΔΗΠΠΑΚΥΘ και της ΤΕΘ και για πρώτη
φορά αφορούσε στις αρχαιότητες που εντοπίζονται σε όλες τις δημοτικές ενότητες. Βασικοί ομιλητές ήταν 6 διακεκριμένοι επιστήμονες.
Αρχικά, η αρχαιολόγος Κυργιαφίνη Δέσποινα, η συνεισφορά της οποίας στη διοργάνωση της ημερίδας υπήρξε σημαντική, έκανε μια σύντομη αναδρομή στις αρχαιολογικές θέσεις του δήμου από την προϊστορική περίοδο έως και σήμερα, με την παράλληλη παράθεση τρισδιάστατων μοντέλων από το google earth.
Στη συνέχεια, η κα Αποστόλου Μαρία, αρχαιολόγος στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Περιφέρειας Θεσσαλονίκης και ο τοπογράφος Μιχάλης Τσιούμας, προέβησαν σε μια αναλυτική παρουσίαση όλων των ιστορικών και αρχαιολογικών στοιχείων που συνθέτουν την περιοχή της Κρουσίδας. Αναφέρθηκαν οι τάφοι της Αίνειας, οι αρχαιότητες του Μεσημερίου, καθώς, και για πρώτη φορά, τα ευρήματα των ανασκαφών στον Πάλιουρα, που αποκαλύφθηκαν στα πλαίσια του έργου της αποχέτευσης Επανομής το περασμένο έτος από την αρχαιολόγο Κυργιαφίνη Δέσποινα (νεκροταφείο ρωμαϊκών χρόνων, κεραμικός κλίβανος, κατασκευές για την παραγωγή λαδιού και κρασιού κ.ά.).
Την Επανομή αφορούσε και η εισήγηση του κ. Θεοχάρη Παζαρά, καθηγητή βυζαντινής αρχαιολογίας του ΑΠΘ. Αναφέρθηκε στις ανασκαφές στο νεκροταφείο του 4ου και 5ου αιώνα μ.Χ. στη θέση Λιμόρι και στην παλαιοχριστιανική βασιλική στο Μπγιαδούδι της Επανομής. Ενδιαφέρον είχε η αναφορά του κ. Παζαρά και στο Μετόχι της Αγίας Αναστασίας, το οποίο θεωρείται ότι ιδρύθηκε στη θέση όπου παλαιότερα υπήρχε παλαιοχριστιανική βασιλική.
Ο κ. Νίγδελης Παντελής, καθηγητής αρχαίας ιστορίας ΑΠΘ, μας ενημέρωσε για την ίδρυση της αρχαίας Ραικήλου από τον Πεισίστρατο στην Περαία και ο κ. Τσόκας Γρηγόρης, καθηγητής γεωφυσικής του ΑΠΘ, για τα αποτελέσματα των διασκοπήσεων στην αρχαία Αίνεια. Τέλος, η κα Δεληγιάννη Ολγα, Αρχιτέκτονας, παρέθεσε την ιστορία των Οχυρών του 19ου αιώνα στο Αγγελοχώρι, καθώς και προτάσεις για την ανάδειξη και επανάχρησή τους.
Η ημερίδα αυτή ήταν μια αξιόλογη πρωτοβουλία, που ενημέρωσε τους δημότες για την ιστορία και τις αρχαιότητες της περιοχής στο σύνολό της. Να επισημάνουμε ότι προβλήθηκαν ιδιαίτερα η περιοχή της Επανομής και του Μεσημερίου, οι οποίες φαίνεται να συγκεντρώνουν και τις περισσότερες αρχαιολογικές τοποθεσίες αποδεικνύοντας ότι κατοικούνται συνεχώς από τη νεολιθική περίοδο έως και σήμερα.

Οργανωτική Επιτροπή Ημερίδας:
Καριώτης Γεώργιος, Δημοτικός Σύμβουλος Θερμαϊκού
Κυργιαφίνη Δέσποινα, Αρχαιολόγος
Μπουμπάρα Αντα, Επίκουρη καθηγήτρια Ιταλικής Φιλολογίας ΑΠΘ
Τσούργιαννη Δέσποινα, Ιδιωτική Υπάλληλος
Κοσμίδης Αβραάμ, Δικηγόρος, Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Αγγελοχωρίου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά Άρθρα