Ερωτήσεις της Ευαγγελίας Αμμανατίδου-Πασχαλίδου

Στα πλαίσια του Κοινοβουλευτικού ελέγχου, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγελία Αμανατίδου- Πασχαλίδου κατέθεσε ερωτήσεις προς τους αρμόδιους υπουργούς σχετικά με καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν στην καταβολή των πριμ των νέων αγροτών και την αντιμετώπιση που έτυχαν από την αστυνομία, πολίτες που διαμαρτυρήθηκαν για περιβαλλοντικά θέματα.


Θέμα: Αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στο πριμ πρώτης εγκατάστασης Νέων Αγροτών

Έχουν περάσει δεκαέξι μήνες (27/1/2009) από τη δημοσιοποίηση της πρόσκλησης για το Μέτρο 112 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του Π.Α.Α. «Αλ. Μπαλτατζής» 2007-2013. Η Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δήλωσε πρόσφατα (6/5) ότι όλοι οι νέοι γεωργοί που δικαιούνται πριμ πρώτης εγκατάστασης θα το πληρωθούν μέσα στο 2010, δηλαδή ενδεχομένως και τον Δεκέμβριο του 2010, μολονότι αρχικά αναφερόταν ότι οι αιτήσεις θα διεκπεραιωθούν εντός 4 μηνών.

Ενώ στις συμβάσεις προβλέπεται απάντηση από τον νέο γεωργό μέσα σε ένα μήνα, ενδέχεται να περιμένει κάποιος ακόμα και 22 μήνες από την ενεργοποίηση των αποφάσεων για την καταβολή του 40% των περίπου 17.500€ κατά μέσο όρο που δικαιούται. Να σημειωθεί ότι το ποσό αυτό δεν καλύπτει ούτε τα απαιτούμενα έξοδα μελετών, προαπαιτούμενου κεφαλαίου και προμηθειών.

Δεδομένου ότι οι νέοι αγρότες έχουν επωμιστεί όλες τις μονομερείς πολυποίκιλες δεσμεύσεις, την χρηματοδότηση των προαπαιτούμενων, τη μισθοδότηση των υπαλλήλων, μελετητών, ελεγκτών, των διοικητικών κλπ,

ερωτάται η κα Υπουργός:

1. Προτίθεται να πάρει πρωτοβουλίες προκειμένου η διαδικασία να συντομευθεί στον ελάχιστο δυνατό χρόνο και να καταβάλλονται τα χρήματα εγκαίρως στους νέους αγρότες ώστε να μην βρίσκονται ακάλυπτοι για ποσά που έχουν διαθέσει;

Θέμα: Καταστολή σε βάρος πολιτών που διαμαρτύρονται για θέματα περιβάλλοντος

Ανησυχητικές διαστάσεις έχει πάρει η δια της καταστολής επιβολή αποφάσεων στο πολιτικό τοπίο της χώρας μας. Είναι μακρύς ο κατάλογος των περιστατικών που έχουν καταγραφεί τις τελευταίες μέρες.
Στις 21-4-2010 πραγματοποιήθηκαν συλλήψεις κατοίκων των περιοχών Σπίνας-Φλωρίων-Παλαιών Ρουμάτων, προκειμένου να περάσουν οι μπετονιέρες και οι βάσεις ανεμογεννητριών για το Αποπηγάδι, ενώ εκκρεμούσε εκδίκαση ασφαλιστικών μέτρων που είχαν καταθέσει οι κάτοικοι, η οποία είχε τελικά θετική έκβαση, αφού το Συμβούλιο Επικρατείας αποφάσισε προσωρινή αναστολή των έργων. Πρόκειται για 8 Δήμους της περιοχής και για ένα έργο εγκατάστασης 501 γιγαντιαίων ανεμογεννητριών, σε 39 βουνοκορφές, τη διάνοιξη δρόμων και γραμμών μεταφοράς, με τελικό προορισμό το ηπειρωτικό δίκτυο της χώρας.
Στη συνέχεια πήρε θέση το Παλαιόκαστρο Σερρών. Παρά τις καταγγελίες για προχειρότητα αδιαφανείς διαδικασίες, και παραλείψεις που είχαν καταθέσει τεκμηριωμένα οι κάτοικοι, ενώ η Περιφερειάρχης είχε δεσμευθεί για διαβούλευση και ταυτόχρονα με τη διενέργεια τριών ερευνητικών γεωτρήσεων με έγγραφη εντολή της, που σημαίνει χωροθέτηση ΧΥΤΥ χωρίς έρευνα, προχώρησαν οι εργασίες κατασκευής ΧΥΤΥ, αγνοώντας και παρακάμπτοντας τα αποτελέσματα των σε εξέλιξη γεωτρήσεων. Η απάντηση στις ειρηνικές και δικαιολογημένες αντιδράσεις των κατοίκων στις 4-5-2010 ήταν 12 συλλήψεις και 8μηνες καταδίκες όλων των συλληφθέντων. Οι κάτοικοι έχουν καταθέσει προσφυγή στο ΣτΕ, η οποία θα εκδικασθεί στις 2 Ιουνίου.
Το τελευταίο γεγονός που προστίθεται, είναι η πρωτοφανής τρομοκρατία σε βάρος του Λευτέρη Παναγιωτάκη στο Αποπηγάδι και μάλιστα λίγες μέρες μετά την πρώτη νίκη στο Στε, όπου στις 20-5-2010. Ισχυρή αστυνομική δύναμη εισέβαλε στο σπίτι του χωρίς δικαστικό ένταλμα ή παρουσία εισαγγελέα και άσκησε βία σε ολόκληρη την οικογένειά του. Σχετική αναφορά κατέθεσε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Μ.Κριτσωτάκης στις 25-5-2010.
Φαίνεται ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε αυτό που αποκαλεί «πράσινη ανάπτυξη» και προφανώς στα επιχειρηματικά συμφέροντα που κρύβονται, όπως για παράδειγμα η γαλλική πολυεθνική EDF με 58 πυρηνικά εργοστάσια που σε συνεργασία με τον Χ. Κοπελούζο, προτίθεται να καταλάβει έκταση 2.600 στρεμμάτων στη Κρήτη για την κατασκευή γιγαντιαίου αιολικού πάρκου και να συνεχίσει στην Αττική, με μεθόδους εκφοβισμού, βίας και καταστολής.
Είναι προφανής η κυβερνητική επιλογή που ακυρώνει και συκοφαντεί τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας καθιστώντας τις πεδίο επιχειρηματικής κερδοσκοπίας. Είναι προφανής η απόφαση βίαιης καταστολής των δίκαιων κοινωνικών αντιδράσεων σε σχέδια που προσβάλλουν το περιβάλλον, την τοπική φυσιογνωμία και την οικονομία. Τα διαρκή κρούσματα αστυνομικής αυθαιρεσίας σε όλη την Ελλάδα, από τη Λευκίμμη και το Γραμματικό, ως το Κρήτη και το Παλαιόκαστρο Σερρών, το επιβεβαιώνουν.
Η κυβέρνηση αγνοεί ότι η ενέργεια πρέπει να αποτελεί δημόσιο αγαθό και όχι βορά επιχειρηματικών συμφερόντων.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί
1. Θα σταματήσετε την απαράδεκτη κατασταλτική πολιτική σας απέναντι στους κατοίκους που ειρηνικά υπερασπίζονται τον τόπο τους και το περιβάλλον και μάλιστα σε αμφίβολης νομιμότητας καταστροφικές παρεμβάσεις;
2. Θα γίνουν σχετικές έρευνες και θα αποδοθούν ευθύνες για την παράνομη και βίαιη εισβολή της 20-5-2010 στο σπίτι του Λευτέρη Παναγιωτάκη;
3. Θα προχωρήσετε σε νομοθετικές ρυθμίσεις που θα προστατεύουν από τις καταστροφικές και αδιαφανείς παρεμβάσεις, όπως αποδεικνύουν και οι συνεχείς νίκες των κατοίκων στις προσφυγές τους στο ΣτΕ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά Άρθρα