Ερωτήσεις από τον Θ. Καράογλου

Ερωτήσεις προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης με θέμα «Πού “χάθηκαν” τα 66 εκατ. ευρώ από το ΤΕΑΔΥ», προς την Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας – Ναυτιλίας με θέμα «Ανεπαρκής ο μηχανισμός ελέγχου της αγοράς» και προς τον Υπουργό επί θεμάτων Τύπου με θέμα «Αποκλεισμός πομακικής εφημερίδας από ημερίδα Υπουργείου Τύπου» κατέθεσε ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης κος Θεόδωρος Καράογλου.
Αναλυτικά:


1. Πού “χάθηκαν” τα 66 εκατ. ευρώ από το ΤΕΑΔΥ

Αγνοείται η τύχη 66 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν σε εισφορές 20.000 υπαλλήλων του Υπουργείου Οικονομικών, χρήματα που έπρεπε να είχαν αποδοθεί ως το 2004 στο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ).
Σύμφωνα με τον Ν. 3697/08 και την κατάργηση των ειδικών λογαριασμών των διαφόρων κλάδων των δημοσίων υπαλλήλων, οι ειδικοί λογαριασμοί ΔΙΒΕΕΤ των εφοριακών και ΔΕΤΕ των τελωνειακών, που παρακρατούσαν εισφορές των ασφαλισμένων δικαιούχων, ενσωματώθηκαν στο ΤΕΑΔΥ. Ωστόσο, κατόπιν ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν από τη διοίκηση του ΤΕΑΔΥ έχει διαπιστωθεί ότι δεν έχουν καταβληθεί οι εισφορές των 48,2 εκατ. ευρώ, που αφορούν στην περίοδο 2001-2004, εισφορές που αγγίζουν το ποσό των 66 εκατ. ευρώ εάν συνυπολογιστούν οι τόκοι και οι προσαυξήσεις.
Με τη διαπίστωση αυτή, η διοίκηση του ΤΕΑΔΥ προχώρησε σε ενημέρωση των αρμόδιων Υπουργών Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Οικονομικών ζητώντας την απόδοση του συνολικού ποσού των 66 εκατ. ευρώ, δηλαδή των εισφορών, των τόκων και των προσαυξήσεων.
Η απάντηση του Γενικού Λογιστηρίου με ημερομηνία 27 Ιανουαρίου 2010 αναφέρει ότι η επιτροπή διαχείρισης του ενιαίου λογαριασμού όντως οφείλει το προαναφερθέν ποσό, το οποίο ωστόσο ζητά να παραγραφεί με τη δικαιολογία της παρέλευσης των πέντε ετών.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

– Προβλέπεται να προχωρήσουν τα αρμόδια Υπουργεία στη διενέργεια ελέγχων για τα πεπραγμένα και τις ευθύνες της Επιτροπής Διαχείρισης των ειδικών λογαριασμών των εφοριακών και των τελωνειακών υπαλλήλων, ώστε να αποδοθούν ευθύνες για τη διαχείριση των 66 εκατ. ευρώ που αγνοούνται;

– Εν όψει περαιτέρω αλλαγών και συγχωνεύσεων των ασφαλιστικών ταμείων που έχει ανακοινώσει η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβούν τα αρμόδια Υπουργεία, ώστε να διασφαλιστούν οι ήδη πληρωμένες εισφορές των δικαιούχων στον ασφαλιστικό τους φορέα;

2. Ανεπαρκής ο μηχανισμός ελέγχου της αγοράς

Στα χαρτιά φαίνεται να έχει παραμείνει η σύσταση και δράση της ελεγκτικής αρχής της αγοράς του Υπουργείου Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, με την επωνυμία Υπηρεσία Εποπτείας Αγοράς (ΥΠΕΑ). Στόχος της εν λόγω ελεγκτικής αρχής, που χωρίζεται στις διευθύνσεις Παρατηρητηρίου τιμών, Ελέγχων και Κοστολόγησης, προβλεπόταν να είναι έλεγχοι στις τιμές προϊόντων και η προστασία του καταναλωτή.
Παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό προβλεπόταν η υπηρεσία να έχει 225 υπαλλήλους για την κάλυψη των αναγκών της, σήμερα απαριθμεί μόλις 40, αριθμός σαφώς ανεπαρκής για τη διεξαγωγή των απαιτούμενων και απαραίτητων ελέγχων.
Την ίδια στιγμή οι τιμές των προϊόντων στην αγορά διαγράφουν πορεία ανεξέλεγκτη, μεγαλώνοντας την ψαλίδα μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή, απουσία ελεγκτικών μηχανισμών, καθώς οι τρεις Διευθύνσεις της ΥΠΕΑ φαίνεται να πραγματοποιούν καθαρά γραφειοκρατική δουλειά με απλές τιμοληψίες και ενημερώσεις των ηλεκτρονικών σελίδων που διατηρούν.
Παρόμοια εικόνα παρουσιάζεται και στον τομέα των υπηρεσιών, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στα δίδακτρα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Ενώ με την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου καμιά προστασία δεν φαίνεται να παρέχεται στους καταναλωτές σε ό,τι αφορά στις τιμές σε χώρους εστίασης, όπως είναι τα κυλικεία σε πλοία, αεροδρόμια, σταθμούς τρένων και λεωφορείων, καθώς απουσιάζουν οι συστηματικοί και ουσιαστικοί αγορανομικοί έλεγχοι.

Κατόπιν τούτων ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

– Για ποιους λόγους δεν έχει προχωρήσει η στελέχωση και η ουσιαστική λειτουργία της Υπηρεσίας Εποπτείας της Αγοράς, όπως αυτή αρχικά εξαγγέλθηκε από το αρμόδιο Υπουργείο για την προστασία των καταναλωτών στην χώρα μας;

– Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προχωρήσει άμεσα το αρμόδιο Υπουργείο, ώστε εν μέσω της οικονομικής κρίσης και των περικοπών των εσόδων των ελληνικών νοικοκυριών, να προστατευθούν οι καταναλωτές από περαιτέρω φαινόμενα αισχροκέρδειας;

3. Αποκλεισμός πομακικής εφημερίδας από ημερίδα Υπουργείου Τύπου

Ημερίδα με θέμα «Ελληνική Επικράτεια – Στοχευμένες Δράσεις» διοργάνωσε σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών ο αρμόδιος για θέματα Τύπου Υπουργός Γ. Πεταλωτής προσκαλώντας εκδόσεις εφημερίδων και περιοδικών της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Στη λίστα των εντύπων που προσκλήθηκαν για να συμμετέχουν στην ημερίδα που διοργανώθηκε, συμπεριλήφθηκαν όλα τα έντυπα, τόσο των ελληνικών εκδόσεων όσο και των εντύπων της μουσουλμανικής μειονότητας που εκδίδονται και κυκλοφορούν στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.
Ωστόσο, η μοναδική εφημερίδα που δεν συμπεριλήφθηκε στη λίστα των εντύπων ήταν η εφημερίδα «Ζαγάλισα» των Ελλήνων πομάκων που εκδίδεται στην Κομοτηνή. Σύμφωνα με δημοσίευμα της ίδιας εφημερίδας «Ζαγάλισα» καταγγέλλεται σειρά πιέσεων και μεθοδεύσεων από την πλευρά της μουσουλμανικής μειονότητας προς το αρμόδιο Υπουργείο, προκειμένου να αποκλειστεί και να απομονωθεί η μοναδική πομακική εφημερίδα που εκδίδεται και κυκλοφορεί στη χώρα μας από τη συγκεκριμένη ημερίδα.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

– Για ποιους λόγους δεν συμπεριλήφθηκε η εφημερίδα «Ζαγάλισα» στη λίστα των εντύπων που προσκλήθηκαν στη συγκεκριμένη ημερίδα; Με βάση ποια κριτήρια προσκλήθηκαν οι εκδόσεις που συμμετείχαν στην ημερίδα, τα οποία δεν πληρούσε η πομακική εφημερίδα «Ζαγάλισα»;

– Ποια είναι η επίσημη θέση του αρμόδιου επί θεμάτων Τύπου Υπουργού για τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για άσκηση πιέσεων και αποκλεισμό της συμμετοχής της πομακικής εφημερίδας «Ζαγάλισα» στην εν λόγω ημερίδα;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά Άρθρα