Επικύρωση Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Επανομής – Μεσημερίου

Αρθρο του Φώτιου Στάθη
Πολιτικού Μηχανικού

Καθοριστικό βήμα για την ισορροπημένη και βιώσιμη ανάπτυξη τμήματος της ανατολικής περιοχής του Νομού Θεσσαλονίκης έγινε στις 26 Μαρτίου του 2010 όταν υπογράφτηκε από την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Επανομής και Μεσημερίου, με το ΦΕΚ 101/10. Το γεγονός αυτό δημιουργεί νέες προοπτικές για την Περιοχή. Οι υποψήφιοι αγοραστές γης έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν την γη που χρειάζονται για την υλοποίηση των σχεδίων τους.

Είτε αυτά είναι για οικιστική ανάπτυξη, τουριστική ή εμπορική-παραγωγική και γιατί όχι και για γεωργική αξιοποίηση. Ακριβώς αυτό είναι το νόημα χρήσεων γης. Πιο συγκεκριμένα με το επικυρωμένο ΓΠΣ, προβλέπεται να ενταχθούν 4.000 στρέμματα ως επέκταση στην πόλη της Επανομής και άλλα 2.300 στρέμματα στο δημοτικό διαμέρισμα Μεσημερίου. 10.000 στρέμματα θα ενταχθούν σε σχέδιο οικιστικής ανάπτυξης δεύτερης κατοικίας και 4.000 στρέμματα σε σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης σε τμήμα του εκτεταμένου θαλάσσιου μετώπου της περιοχής. Όλες αυτές οι ζώνες είναι αυστηρά χωροθετημένες μέσα από το ΓΠΣ.
Η συγκυρία είναι κατάλληλη για αγορά γης και σχεδιασμό εν’ όψη της εξόδου από την οικονομική ύφεση που διανύει η χώρα. Το επόμενο βήμα για την πολιτεία και για το νέο Δήμο που θα προκύψει με το σχέδιο Καλλικράτης είναι η ολοκληρωμένη σύνταξη Ειδικών Πολεοδομικών Μελετών. Το “πνεύμα” του ΓΠΣ Επανομής είναι σε κάθε περίπτωση η στροφή προς ένα ποιοτικό σχέδιο δόμησης που θα περιέχει ευρύχωρους κοινόχρηστους χώρους, δρόμους και πάρκα. Αυτό αποδεικνύεται από το ότι ο ίδιος ο Δήμος απαίτησε και πέτυχε να μειωθεί ο συντελεστής δόμησης εντός του σημερινού οικισμού. Αυτός ο τύπος σχεδιασμού θα επιφέρει την προσέλκυση κατοίκων υψηλών απαιτήσεων και εισοδηματικών κατηγοριών και ακολούθως θα αποκτήσει μεγάλη αξία η γη.
Το ΓΠΣ συμβαδίζει και με το Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης της περιοχής. Ένα ειδικό αναπτυξιακό σχέδιο που περιλαμβάνει όλο το θαλάσσιο μέτωπο από το Αγγελοχώρι έως τα όρια του νομού Χαλκιδικής. Στόχος είναι η βιώσιμη ανάπτυξη μέσα από τον Εναλλακτικό Οικολογικό Τουρισμό για προσέλκυση επισκεπτών όλους τους μήνες του χρόνου.
Η περιοχή διαθέτει μεγάλες ευκαιρίες μέσα από τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό ανάπτυξης.

Ειδικός Σύμβουλος Επιχειρήσεων και Δημόσιων Οργανισμών
Φώτιος Στάθης
Πολιτικός Μηχανικός

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά Άρθρα