Επίσκεψη συμπαράστασης και αλληλεγγύης της Λαϊκής Επιτροπής κι του Συλλογου Γυναικών στους πρόσφυγες της Επανωμής Θερμαϊκού


Την Κυριακή 29 Γενάρη, μέλη της Λαϊκής Επιτροπής Θερμαϊκού και του Συλλόγου Γυναικών Αγίας Τριάδας-Θερμαϊκού (μέλος της ΟΓΕ), πραγματοποίησαν επίσκεψη καλωσορίσματος στο χώρο όπου φιλοξενούνται οικογένειες Σύρων προσφύγων, στην τοποθεσία Πάλιουρας της Επανωμής. Στα πλαίσια της Λαϊκής Επιτροπής συμμετείχε και αντιπροσωπεία της Επιτροπής Αγώνα Συνταξιούχων Θερμαϊκού.

Κατά την επίσκεψη, συναντήθηκαν και μίλησαν με τους πρόσφυγες που διαμένουν στον καταυλισμό. Επίσης ξεναγήθηκαν στον χώρο και ενημερώθηκαν για τα άμεσα πρακτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, κυρίως λόγω των κακών καιρικών συνθηκών της προηγούμενης περιόδου. Τέλος, ενημερώθηκαν για τη γενικότερη κατάσταση των προσφύγων και τις προοπτικές μετάβασής τους στις χώρες προτίμησής τους. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για οικογένειες που έχουν περάσει ήδη τη διαδικασία ασύλου και περιμένουν τη σειρά τους για να προωθηθούν.

Κατά τη συνάντηση, εκπρόσωποι της Λαϊκής Επιτροπής και του Συλλόγου Γυναικών, αφού καλωσόρισαν τους πρόσφυγες, αναφέρθηκαν στους ιστορικούς δεσμούς που συνδέουν τους λαούς μας και στα ιδιαίτερα αισθήματα αλληλεγγύης που αισθάνεται η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού αλλά και του λαού της περιοχής μας που στην πλειοψηφία του έχει προσφυγικές ρίζες. Αλληλεγγύη που κυρίως στηρίζεται στη διαπίστωση ότι τα δεινά που υφίστανται αυτή την εποχή οι δυο λαοί, έχουν την ίδια αιτία και τον ίδιο υπαίτιο που έχει όνομα. Είναι ο ιμπεριαλισμός των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ που με τα κράτη-δορυφόρους του και τους μισθοφορικούς στρατούς του σπέρνει τον όλεθρο στο συριακό λαό, υποχρεώνοντάς τον να ξεριζωθεί από τις εστίες του. Και είναι ο ίδιος ιμπεριαλισμός που μέσω των οικονομικών και πολιτικών κέντρων εξουσίας του (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ κλπ.) με τη συμμετοχή του εγχώριου κεφαλαίου και των πολιτικών εκπροσώπων του καταργούν δικαιώματα και οδηγούν τον ελληνικό λαό στην εξαθλίωση. Και στις δύο περιπτώσεις, οι δυο λαοί οδηγούνται αναγκαστικά στο να τροφοδοτήσουν με φτηνή εργατική δύναμη τις μηχανές κερδοφορίας τους.
Οι επισκέπτες παρέδωσαν στους πρόσφυγες επιστολή καλωσορίσματος, μεταφρασμένη στα συριακά, καθώς και ρουχισμό και παιχνίδια για τα παιδιά των οικογενειών και ευχήθηκαν καλή παραμονή και γρήγορη προώθησή τους, ώστε να λήξει αυτή η ταλαιπωρία τους. Οι υπεύθυνοι του καταυλισμού και οι εκπρόσωποι των προσφύγων ευχαρίστησαν για την παρουσία της επιτροπής που τους κάνει να νιώθουν ότι σε τέτοιες δύσκολες στιγμές δεν είναι μόνοι. Και οι δύο πλευρές τόνισαν την θέληση, αυτή η συνάντηση να μην είναι η μόνη και δόθηκε η υπόσχεση να ξαναβρεθούν σύντομα όλοι μαζί, τόσο για την αντιμετώπιση πρακτικών προβλημάτων, όσο και για τη παραπέρα σύσφιξη των σχέσεών τους.

Ακολουθούν οι επιστολές που παραδόθηκαν στους πρόσφυγες καθώς και φωτογραφίες από την επίσκεψη.


Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ:

Εκ μέρους της Λαϊκής Επιτροπής Θερμαϊκού, που εκπροσωπεί εκατοντάδες εργαζόμενους, αγρότες, αυτοαπασχολούμενους, μικροεπαγγελματίες, άνεργους, γυναίκες, φοιτητές και που κατοικούν με τις οικογένειές τους στην περιοχή μας, σας καλωσορίζουμε στο νέο τόπο διαμονής σας.

Έχουμε πλήρη επίγνωση του τιτάνιου αγώνα που έχετε δώσει μέχρι σήμερα για να ξεφύγετε από την τραγωδία του πολέμου, να διασχίσετε στεριές και θάλασσες με τις οικογένειές σας για να φτάσετε ως εδώ. Έχουμε επίσης γνώση και του αγώνα που πρέπει να συνεχίσετε να δίνετε ώστε να φτάσετε στις χώρες προτίμησής σας, εκεί όπου πολλοί από εσάς έχετε γονείς, παιδιά, αδέλφια, συζύγους, συγγενείς από τους οποίους έχετε αποχωριστεί βίαια.

Θέλουμε να ξέρετε ότι έχετε την αμέριστη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη μας, Πρώτα γιατί σαν Έλληνες γνωρίσαμε στην πρόσφατη ιστορία μας πολέμους, καταστροφές, ξεριζωμούς και προσφυγιά. Και ακόμα γιατί και σήμερα ο λαός μας ζει σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, αγωνιζόμενος να επιβιώσει σε ένα επικίνδυνο και ευμετάβλητο περιβάλλον.

Αυτό που μας φέρνει όλους κοντά, είναι ο κοινός μας εχθρός.

Είναι ο ιμπεριαλισμός, είναι το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι.

Είναι αυτοί που στη χώρα σας προκαλούν και συντηρούν πολέμους για να βάλουν χέρι στις πλουτοπαραγωγικές πηγές της και να ελέγχουν ολόκληρες περιοχές, και είναι οι ίδιοι που στη δική μας χώρα εκμεταλλεύονται και οδηγούν στη φτώχεια και την εξαθλίωση το λαό.

Στόχος τους, στόχος των καπιταλιστών, είναι η εξασφάλιση της κερδοφορίας τους και της ανταγωνιστικότητάς τους.

Γι’ αυτά τα κέρδη ματώνουν τους λαούς όλου του κόσμου.

Στηρίζουμε το δικαίωμά σας να φτάσετε με ασφάλεια στις χώρες που έχετε επιλέξει οι ίδιοι.

Στηρίζουμε, επίσης, και το δικαίωμά σας να ζήσετε με αξιοπρέπεια σε ανθρώπινους χώρους για όσο διάστημα μείνετε στην Ελλάδα.

Για όσο καιρό μείνετε εδώ να ξέρετε ότι θα βρισκόμαστε στο πλάι σας, να αγωνιστούμε οργανωμένα για κάθε σας πρόβλημα, εκφράζοντας την αλληλεγγύη μας.

                                                                        Θερμαϊκός 29 Ιανουαρίου 2017      

                                                                        Η Γραμματεία της Επιτροπής


ΚΑΙ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ:

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ- ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΑ’Ι’ΚΟΥ

μέλος της  Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας 

Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη στις γυναίκες πρόσφυγες και τις οικογένειες τους που κατατρεγμένοι και     κυνηγημένοι από τον πόλεμο και την φτώχεια φτάνετε στην Ελλάδα. Γυναίκες με βρέφη και νήπια στην αγκαλιά ,άλλες να έχετε γεννήσει στο μακρύ ταξίδι της προσφυγιάς, αναζητάτε ένα καλύτερο αύριο για σας και τα παιδιά σας.

Σα Γυναίκες και Μάνες μοιραζόμαστε μ’ εσάς τους ίδιους φόβους και αγωνίες για το μέλλον μας, για τον συνεχιζόμενο πόλεμο και την ιμπεριαλιστική πολιτική που γεννά τις κρίσεις και την εκμετάλλευση των λαών. Αλλά και κοινά όνειρα για ειρηνική ζωή με αξιοπρέπεια και ασφάλεια για μας και τα παιδιά μας.

Σας εκφράζουμε τη συμπαράσταση και την αγάπη μας, σας θαυμάζουμε για το κουράγιο σας. Ο τόπος μας είναι για σας ένας σύντομος ενδιάμεσος σταθμός στο μακρύ και επίπονο ταξίδι που έχετε να κάνετε μέχρι τον τελικό σας προορισμό, εκεί όπου θα βρείτε χώμα για να ξαναριζώσετε.

Όσο θα βρίσκεστε εδώ, να ξέρετε ότι δεν είστε μόνες. Οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα μεταξύ τους! Σήμερα ανοίγουμε την αγκαλιά μας και σας καλωσορίζουμε στον δήμο μας.  

                                                ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ-ΘΕΡΜΑ’Ι’ΚΟΥ                                            μέλος της  Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά Άρθρα