ΕΝΦΙΑ: Ελαφρύνσεις σε μικρές περιουσίες, επιβαρύνονται μεγαλύτερες

Με τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες και με τον ίδιο στόχο για τα έσοδα, δηλαδή 2,65 δισ. ευρώ, θα εφαρμοστεί και φέτος ο ΕΝΦΙΑ, ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει μικρές αλλαγές.
Σύμφωνα με την Καθημερινή, στόχος είναι να ελαφρυνθούν οι μικρές ακίνητες περιουσίες και να επιβαρυνθούν οι μεσαίες και οι μεγαλύτερες.
Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τον κύριο φόρο, εξετάζεται να μειωθούν οι συντελεστές για τις κατοικίες με χαμηλή αντικειμενική αξία (π.χ. έως 1.000 ευρώ ανά τ.μ.) και να αυξηθούν σε εκείνες με τιμή ζώνης άνω των 2.000 ευρώ ανά τ.μ.
Σε ό,τι αφορά τον συμπληρωματικό φόρο, μελετάται η μείωση του αφορολόγητου ορίου σε 200.000 – 250.000 ευρώ, από 300.000 ευρώ το 2014, και αύξηση των συντελεστών ακόμη έως το 2% για τις πολύ μεγάλες ακίνητες περιουσίες.
Σε ό,τι αφορά κλειστά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα η κυβέρνηση σχεδιάζει μείωση του φόρου. Βέβαια για να διατηρηθεί η μείωση αυτή, ή ακόμα και να αυξηθεί, απαιτείται νέα νομοθετική ρύθμιση.
Πάντως για να προχωρήσει το οικονομικό επιτελείο στις όποιες αλλαγές θα πρέπει πρώτα να έρθει σε συνεννόηση με τους εκπροσώπους των θεσμών. Πάντως σε ό,τι αφορά στις αντικειμενικές αξίες οι αλλαγές αναμένονται από το 2016.
Η καταβολή των δόσεων θα πρέπει να ξεκινήσει το πολύ ως τον Οκτώβριο και να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την 29η Φεβρουαρίου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά Άρθρα