Ειδήσεις….Ειδήσεις

Αυτόφωρο για μη απόδοση ΦΠΑ προβλέπει το νέο πλαίσιο κατά της φοροδιαφυγής
Στην αυστηροποίηση των διαδικασιών απονομής δικαιοσύνης στις περιπτώσεις μη απόδοσης του ΦΠΑ προχωρεί το υπουργείο Οικονομικών με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή μέχρι το τέλος Ιανουαρίου και το οποίο θα περιλαμβάνει μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής…
Στο νέο νομοσχέδιο, το οποίο επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο, θα προβλέπεται, σύμφωνα με πληροφορίες, διάταξη με την οποία θα ενεργοποιείται η διαδικασία του αυτόφωρου στις περιπτώσεις που συλλαμβάνεται επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας να μην αποδίδει ΦΠΑ στο Δημόσιο, πάνω από ένα συγκεκριμένο ποσό. Στην ισχύουσα φορολογική νομοθεσία δεν προβλέπεται η διαδικασία του αυτόφωρου, παρά τις δρακόντειες ποινές που προβλέπει ο τελευταίος φορολογικός νόμος. Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι με το μέτρο αυτό θα ενισχυθεί ουσιαστικά το «οπλοστάσιο» για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της φοροκλοπής. Μεταξύ των μέτρων που θα προβλέπονται επίσης στο νέο νομοσχέδιο είναι η θέσπιση του θεσμού του οικονομικού εισαγγελέα, καθώς και του φορολογικού διαιτητή.
Στο 18% ανήλθε η απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ το 2010
Στο 18% έφτασε η απορρόφηση του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς 2007 – 2013 (ΕΣΠΑ). Σύμφωνα με το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας  η αύξηση του ποσοστού απορρόφησης του ΕΣΠΑ, σε συνδυασμό με την ορθή αξιοποίηση των πόρων του, αναμένεται να συμβάλλει καίρια στην αναθέρμανση της ελληνικής οικονομίας.
Σημειώνεται ότι τον Οκτώβριο του 2009 η απορρόφηση ήταν μόλις 2,93%.  Ο στόχος του 17,5%, που αντιστοιχεί σε εισροή κοινοτικών πόρων ύψους 2,75 δισ. ευρώ και συνολική συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη 3,71 δισ. ευρώ για το 2010, επιτεύχθηκε και υπερκεράστηκε με την άμεση ενεργοποίηση όλων των επιχειρησιακών προγραμμάτων, τομεακών και περιφερειακών, τη διάθεση των αναγκαίων πόρων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για την πραγματοποίηση των απαιτούμενων δαπανών και τον καλό συντονισμό και κινητοποίηση των αρμόδιων υπηρεσιών.
«Ποδαρικό» με ανατιμήσεις στην αγορά, λόγω αύξησης του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ
Νέο κύμα ανατιμήσεων στο καλάθι της νοικοκυράς, αλλά και στους λογαριασμούς ηλεκτρικού και φυσικού αερίου φέρνει από την 1η Ιανουαρίου 2011 η αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 11% στο 13%. Η αύξηση αφορά όλα τα είδη διατροφής, όπως και είδη που σερβίρονται σε καφέ και εστιατόρια, εισιτήρια σινεμά και συναυλιών.
Επίσης, αφορά το κόστος των παρεχόμενων υπηρεσιών από ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, ελαιοχρωματιστές και γενικότερα ελεύθερους επαγγελματίες που παρέχουν υπηρεσίες ανακαίνισης παλαιών ακινήτων, κόμιστρα ταξί, ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα.
Έως την Τετάρτη τα τέλη κυκλοφορίας
Μέχρι τις 5 Ιανουαρίου θα μπορούν να προμηθεύονται οι ενδιαφερόμενοι τα τέλη κυκλοφορίας από τις ΔΟΥ, μετά την παράταση που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών. Η προμήθεια του σχετικού σήματος παρατάθηκε χωρίς την καταβολή προσαυξήσεων και προστίμων. Όσοι ιδιοκτήτες οχημάτων επιθυμούν να καταθέσουν τις πινακίδες και την άδεια κυκλοφορίας στην αρμόδια ΔΟΥ, έχουν επίσης τη δυνατότητα να το πράξουν ως την ίδια ημερομηνία.
Αυξάνεται ο αριθμός των Ελλήνων που ενδιαφέρονται να εργαστούν στο εξωτερικό
Αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των Ελλήνων ανέργων που εκδηλώνουν ενδιαφέρον να εργαστούν σε κράτη της ΕΕ. Σύμφωνα με στελέχη του ΟΑΕΔ, οι άνεργοι ή μερικώς απασχολούμενοι που ζήτησαν το 2010 πληροφορίες για διαμονή και εργασία σε χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου ήταν σχεδόν διπλάσιοι σε σχέση με το 2009 και τρεις φορές περισσότεροι σε σχέση με το 2008.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά Άρθρα