Διαβούλευση για τον νέο επενδυτικό νόμο

Το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας ανακοίνωσε την έναρξη διαβούλευσης για το περιεχόμενο του νέου Επενδυτικού Νόμου, ο οποίος σύμφωνα με τις δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού, κου Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη βουλή τον προσεχή Ιανουάριο του 2011.
Ο νέος Επενδυτικός Νόμος κινείται προς τη θετική κατεύθυνση, όμως δεν πρέπει να χαθεί πολύτιμος χρόνος, με δεδομένο ότι η επιχειρηματικότητα στερείται παντελώς αναπτυξιακού νόμου, αφού πάγωσε η λειτουργία του υφιστάμενου μέχρι την ψήφιση του νέου.
Με τον προτεινόμενο νόμο ενισχύονται τα θετικά σημεία του προηγούμενου αναπτυξιακού νόμου προς την κατεύθυνση της διαφάνειας της αξιολόγησης, χωρίς όμως να λύνεται το πρόβλημα της γραφειοκρατίας ως προς την υποβολή των δικαιολογητικών.
Ενώ οι φοροαπαλλαγές αποτελούν προτεραιότητα στο νέο Επενδυτικό Νόμο, εν τούτοις η πλειονότητα των ΜμΕ οι οποίες, λόγω έλλειψης ρευστότητας και ανυπαρξίας κερδών, κινούνται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας και δεν μπορούν να ωφεληθούν αυτών.
Ο νέος νόμος, θέτοντας ως κύριο μέσο επένδυσης τις φοροαπαλλαγές και εισάγοντας μια νέα λογική συνδυαστικών ενισχύσεων με τη χρήση σύγχρονων εργαλείων, πριμοδοτεί κατ΄εξοχήν τα δυναμικά επενδυτικά σχέδια που έχουν σαφείς προοπτικές κερδοφορίας.
Η αλλαγή της φιλοσοφίας του Επενδυτικού Νόμου διαφαίνεται να έχει αδυναμίες, όσον αφορά τις πολύ μικρές επιχειρήσεις-σχετικά με το ελάχιστο όριο του υποβαλλόμενου προϋπολογισμού, το μικρό ποσοστό κτιριακών ενισχύσεων και το μικρό ποσοστό ενίσχυσης για τις επιχειρήσεις του νομού μας.
Τα αποτελέσματα, όσον αφορά τη συμβολή του νόμου στις θέσεις εργασίας και στην επιχειρηματικότητα, θα διαφανούν σε ένα με δύο χρόνια.
Η επιτυχία του νόμου θα φανεί στην εφαρμογή, αφού όπως είναι το σχέδιο νόμου για να εξειδικευθεί θα χρειασθούν σωρεία ερμηνευτικών υπουργικών αποφάσεων για διευκρινίσεις σε αρκετά σημεία.

                                                                                                                       Ε. Κύρκος           

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά Άρθρα