Δημοτικές εκλογές ώρα μηδέν

Λίγες ημέρες πριν τις δημοτικές εκλογές ο «Ορίζοντας» καλεί τους υποψηφίους των Δήμων Θέρμης και Θερμαϊκού να διασταυρώσουν τα ξίφη τους απαντώντας σε τρεις κοινές ερωτήσεις. Ιδού τι μας απάντησαν οι τέσσερις υποψήφιοι δήμαρχοι για το Δήμο Θέρμης και οι έξι του δήμου Θερμαϊκού.

ΔΗΜΟΣ ΘΕΡΜΗΣ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
1.Πολλές ή λίγες οι αρμοδιότητες που αποκτούν οι νέοι δήμοι;
2. Ο δήμος Θέρμης είναι από τους πιο ισχυρούς οικονομικά δήμους της Ελλάδας.
Μετά τη συνένωση με το δήμο Μίκρας και Βασιλικών πως θα εξασφαλίσετε τη δίκαιη κατανομή των πόρων σε όλους τους δημότες του διευρυμένου δήμου;
3.Στην ευρύτερη περιοχή δραστηριοποιείται μεγάλος αριθμός εμπορικών πολυκαταστημάτων. Πως θα στηρίξει ο δήμος την τοπική αγορά;

ΣΟΦΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ
“ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ”

1. Στους Δήμους μεταφέρονται πολλές αρμοδιότητες, χωρίς αποσαφήνιση στη λειτουργία τους, και κυρίως χωρίς εγγύηση ότι θα υπάρχουν και οι αντίστοιχοι οικονομικοί πόροι.
Ο Καλλικράτης θα εφαρμοστεί εσπευσμένα με μόνο στόχο την εναρμόνιση της Τ.Α. στις επιταγές του μνημονίου.
Η περικοπή κονδυλίων και η απουσία διευκρινιστικών πράξεων (χρειάζονται 100 τέτοιες)μπορεί να οδηγήσει σε κατάρευση την αυτοδιοίκηση.
2. Μήπως είναι μύθος ότι ο Δ. Θέρμης είναι ισχυρός οικονομικά, ειδικά στην σημερινή συγκυρία; Πάντως η κατανομή των πόρων, με ειδικά προγράμματα ανάπτυξης, πρέπει να γίνει με κριτήριο την ισόρροπη ανάπτυξη, χωροταξικά, αλλά και μεταξύ πρωτογενούς (αγροτικού) δευτερογενούς (βιοτεχνικού) και τριτογενούς τομέα (υπηρεσιών).
3. – Με χαρακτηρισμό της περιοχής ως κορεσμένης ώστε να μη δοθούν άδειες, για την εγκατάσταση νέων πολυκαταστημάτων
– με προώθηση συνεταιριστικών μορφών για την έρευνα αγοράς, οργάνωση παραγωγής, προώθησης των προϊόντων
– με δημιουργία, οργάνωση βιοτεχνικών πάρκων, εκθεσιακών κέντρων για την προβολή των τοπικών επαγγελματιών.

ΝΙΚΟΣ ΒΕΖΥΡΤΖΗΣ
“ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ”

1. Η συνένωση των δήμων που προέκυψε με το νομοσχέδιο του «Καλλικράτη», μεταφέρει πολλές αρμοδιότητες στους νέους. Αυτό ήταν ένα πάγιο αίτημα της τοπικής αυτοδιοίκησης, προκειμένου να αποκεντρωθούν οι εξουσίες και να βρεθεί ο πολίτης πιο κοντά στα κέντρα αποφάσεων. Τελικά ο «Καλλικράτης» εφαρμόστηκε μέσα στην δίνη της οικονομικής κατάρρευσης της χώρας και η πολυπόθητη αναβάθμιση του ρόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης, ήταν το πρόσχημα για την εφαρμογή ενός σχεδίου με αποκλειστικό σκοπό την μείωση των εξόδων του κρατικού προϋπολογισμού.
2. Αυτή ακριβώς η θέση αποτελεί κεντρική μας δέσμευση. Ξεκινάμε από την θεμελιώδη αρχή ότι η κατανομή πόρων και δράσεων δεν θα γίνεται με βάση των πληθυσμό, αλλά τις ανάγκες της κάθε περιοχής. Το αναπτυξιακό επίπεδο των οικισμών που συγχωνεύονται στο νέο Δήμο είναι διαφορετικό. Διαφορετικές είναι οι αναπτυξιακές προτεραιότητες και τα παραγωγικά χαρακτηριστικά. Όλες αυτές οι παράμετροι συνυπολογίστηκαν προκειμένου να σχεδιάσουμε την προοπτική του νέου δήμου και παρουσιάζονται αναλυτικά στο πρόγραμμά μας.
3. Η ενίσχυση της τοπικής αγοράς επιτυγχάνεται με έμμεσους και άμεσους τρόπους. Μπορούμε να αναβαθμίσουμε τους εμπορικούς δρόμους των οικισμών, να κατασκευάσουμε περιφερειακά πάρκινγκ γύρω από την αγορά, να φροντίσουμε τον σωστό φωτισμό και άλλες παρόμοιες παρεμβάσεις. Παράλληλα θα μελετήσουμε την μείωση των δημοτικών τιμολογίων προκειμένου να ανακουφίσουμε τους επαγγελματίες μέσα στο ζοφερό οικονομικό τοπίο που όλοι βιώνουμε και να αναλάβουμε ως δήμος την προώθηση και προβολή της τοπικής αγοράς με σύγχρονες μεθόδους μάρκετινγκ.

ΘΟΔΩΡΟΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ
“ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΘΕΡΜΗΣ”

1. Πολλές, με ελάχιστους πόρους. Μεταφέρεται το οικονομικό βάρος για έργα και υπηρεσίες που μέχρι τώρα είχε την ευθύνη και το βάρος το κεντρικό κράτος στα λαϊκά στρώματα διπλά. Με την άδικη φορολογία και την τοπική αφαίμαξη μέσω της ανταποδοτικότητας. Θα διασπαστεί το ενιαίο της παιδείας, υγείας και πρόνοιας ανάλογα με το βαλάντιο και τους τοπικούς πόρους, μπαίνουν στο κουμάντο τους, με το αζημίωτο οι «χορηγοί». Διευκολύνεται το φαγοπότι των «μπίσνεσμεν» με τη δημόσια περιουσία και λειτουργίες.
2. Βάζοντας προτεραιότητες με βάση τα πιο οξυμένα προβλήματα χωρίς διακρίσεις πληθυσμιακές η άλλες, με αντικειμενικά κριτήρια. Διεκδικώντας επαρκείς πόρους, με προέλευση τους ισχυρούς του πλούτου στη χώρα, για τα έργα, υποδομές και υπηρεσίες, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες παντού, χωρίς πρόσθετες επιβαρύνσεις των δημοτών, για να μην διαχειριζόμαστε τη μιζέρια.
3. Με μείωση των δημοτικών τελών και άλλων τοπικών φόρων των μικροεπαγγελματιών και αύξηση στα πολυκαταστήματα. Πάλη για περιορισμούς στην ασύδοτη δράση και τα σκανδαλώδη προνόμιά τους. Τοπικές υποδομές και υπηρεσίες που διευκολύνουν την επισκεψιμότητα της τοπικής αγοράς (στάθμευση κ.α). Τόνωση του εισοδήματος των λαϊκών στρωμάτων, κύριου όγκου των πελατών της, με δημόσιες δωρεάν τοπικά υπηρεσίες υγείας, παιδείας, πρόνοιας, πολιτισμού, αθλητισμού και υποδομών. Στήριξη της πάλης των εργαζόμενων και μικροεπαγγελματιών για γενικότερα μέτρα ανακούφισής τους.

ΘΟΔΩΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
“ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΘΕΡΜΗΣ”

1. Στους νέους δήμους μεταφέρονται συνολικά 230 νέες αρμοδιότητες, κυρίως από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση που καταργείται. Δυστυχώς, δεν μεταφέρονται αρμοδιότητες από το κεντρικό κράτος, κάτι το οποίο θα είναι αντικείμενο διεκδικήσεων για τους ανθρώπους της Αυτοδιοίκησης το επόμενο διάστημα.
Το κρίσιμο στοιχείο, όμως, είναι η στήριξη του νέου θεσμικού πλαισίου, του Καλλικράτη. Θα πρέπει, δηλαδή, όλες οι αρμοδιότητες που θα μεταβιβαστούν, να μεταβιβαστούν με τους ανάλογους πόρους, έτσι ώστε να μπορέσουμε να τις ασκήσουμε αποτελεσματικά.
2. Σ’ όλη τη διάρκεια των συζητήσεων που πραγματοποιήθηκαν σ’ όλους τους οικισμούς του νέου δήμου για το προγραμματικό πλαίσιο της παράταξης, τόνισα ότι βασική αρχή της παράταξης μας είναι η ισόρροπη ανάπτυξη όλων των οικισμών μέσω της αξιοποίησης των πλεονεκτημάτων τους και της ανάδειξης της ταυτότητας τους. Στο πλαίσιο αυτό ξεκαθαρίσαμε ότι στη νέα αυτοδιοικητική περίοδο που ξεκινάει από την 1 Ιανουαρίου ο παλιός δήμος Θέρμης, στο πλαίσιο της ισόρροπης ανάπτυξης θα κάνει κάποια βήματα σημειωτόν, έτσι ώστε να μπορέσουν και οι άλλοι δυο συνεννούμενοι δήμοι να αποκτήσουν ενιαίο βηματισμό.
3. Στο δήμο Θέρμης έχουμε κάνει μία τεράστια προσπάθεια για να στηρίξουμε την τοπική αγορά και νομίζω ότι μέχρι ένα βαθμό τα έχουμε καταφέρει. Μέσα από τη συνεργασία μας με την Ένωση Επαγγελματιών Εμπόρων του Δήμου Θέρμης υλοποιήθηκαν σημαντικά έργα που έδωσαν πνοή στην τοπική αγορά αφού διευκόλυναν την πρόσβαση στο κέντρο του οικισμού, όπως το υπόγειο πάρκινγκ στο κέντρο της Θέρμης με τη συμβολική, χαμηλή χρέωση και δωρεάν την πρώτη ώρα. Ανάλογες πολιτικές θα αναπτύξουμε και για τη στήριξη των άλλων τοπικών αγορών του νέου δήμου. Έχουμε, ήδη έρθει σε επαφή με τις επαγγελματικές ενώσεις και συλλόγους των δήμων Βασιλικών και Μίκρας, έχουμε ακούσει τις ανάγκες και τις προτάσεις τους ούτως ώστε η επόμενη μέρα να μας βρει όσο το δυνατόν πιο έτοιμους για δράση.

ΔΗΜΟΣ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
1. Ποιες είναι οι δυνατότητες παρέμβασης των δήμων για τους οικονομικά ασθενέστερους;
2. Εφόσον εκλεγείτε, ποια θα είναι τα πρώτα τρία προβλήματα της περιοχής που θα προσπαθήσετε να επιλύσετε;
3. Πως σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε το χρέος του νέου Δήμου;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ
“ΘΕΡΜΑΪΚΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ”

1. Οι δυνατότητες παρέμβασης για τους οικονομικά ασθενέστερους εστιάζονται στα ακόλουθα: α) στην ενίσχυση των δημοτικών δομών κοινωνικής πολιτικής ώστε ο Δήμος να είναι κοντά στους δημότες αυτούς β) στην ενίσχυση των ευκαιριών απασχόλησης, ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε αυτούς τους πολίτες να ενισχύσουν το διαθέσιμο εισόδημά τους γ) στην κατά το δυνατό ελάφρυνση από δημοτικά φορολογικά βάρη (πχ. δημοτικά τέλη, δημοτικοί φόροι) και δ) στην αξιοποίηση εθνικών και κοινοτικών προγραμμάτων που αφορούν στη στήριξη των ομάδων αυτών.
2. Οι τρεις βασικές προτεραιότητές μας είναι: α) η προώθηση των βασικών υποδομών σε όποια δημοτικά διαμερίσματα υπάρχει υστέρηση, β) η συμβολή στην αντιμετώπιση της ανεργίας και η ενίσχυση των ευκαιριών απασχόλησης, μέσω της προσέλκυσης επενδύσεων και της αξιοποίησης της περιουσίας του νέου Δήμου (πχ. κάμπινγκ, εγκατάσταση Πανεπιστημίου Μακεδονίας) και γ) η καλύτερη και ταχύτερη δυνατή προσαρμογή των υπηρεσιών του νέου Δήμου στα νέα δεδομένα του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ.
3. Η προσπάθεια αντιμετώπισης του χρέους του νέου Δήμου συνίσταται σε δύο βασικούς άξονες: ο πρώτος είναι ο περιορισμός των δαπανών στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό, χωρίς βέβαια να επηρεαστεί το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών του Δήμου, και ο δεύτερος είναι η ενίσχυση των εσόδων του Δήμου μέσω της οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής με την προσέλκυση επιχειρήσεων και επενδύσεων, και την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΥΡΟΜΑΤΗΣ
“ΘΕΡΜΑΪΚΟΣ ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ”

1. Άμεσα προχωράμε στην ενιαία προσαρμογή των δημοτικών τελών στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα με ιδιαίτερη μείωση στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Δημιουργούμε Πολυδύναμο Κέντρο Υποδοχής, δικτύωσης, ενσωμάτωσης κοινωνικά ευπαθών ομάδων και εκπονούμε μελέτη σχεδιασμού και εφαρμογής ολοκληρωμένης πολιτικής κατά του κοινωνικού αποκλεισμού. Αναπτύσσουμε δημοτικά προγράμματα για δράσεις ενίσχυσης των οικονομικά αδύνατων πολιτών. Θεσμοθετούμε παροχές και διευκολύνσεις στις άπορες οικογένειες, όπως δωρεάν περίθαλψη, τρόφιμα, ρούχα, φάρμακα από τις δημοτικές μονάδες, δωρεάν φύλαξη των παιδιών σε δημοτικούς παιδικούς, βρεφικούς – βρεφονηπιακούς σταθμούς, κ.λπ. και εφαρμόζουμε σε όλο το νέο δήμο Συσσίτιο και Κοινωνικό Παντοπωλείο απόρων και αναξιοπαθούντων, Τράπεζα Ρουχισμού, Δημοτικό Φαρμακείο.
2. Πρώτιστο μέλημα είναι η οργάνωση των υπηρεσιών του νέου δήμου με την ταυτόχρονη διοικητική αποκέντρωση για την άμεση και ταχεία εξυπηρέτηση των πολιτών με ισοτιμία, διαφάνεια και έλεγχο της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης από τους πολίτες. Έπειτα η συνεχής βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών μέσω της βελτίωσης της καθημερινότητας τους σε όλους τους τομείς: ύδρευση, φωτισμός, καθαριότητα, οδοποιία. Τέλος, η ανασύνταξη των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων για άρση των αδικιών, για προστασία της περιουσίας των δημοτών και για την οργανωμένη ένταξη σε αυτά νέων πολεοδομικών προτάσεων και έργων.
3. Η αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης μπορεί να επιτευχθεί με την ανάπτυξη του νέου δήμου αναδεικνύοντας όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματά του (με επενδύσεις δημόσιας και ιδιωτικής πρωτοβουλίας – όπως αυτές που συζητήσαμε με τον Πρέσβη της Λιβύης σε πρόσφατη επίσκεψή του στο δήμο Μηχανιώνας), αξιοποιώντας κάθε είδους ευρωπαϊκό πρόγραμμα και εξοικονομώντας πόρους μέσω εξορθολογισμού της λειτουργίας όλων των υπηρεσιών του δήμου.

ΝΤΙΝΑ ΜΟΡΑΛΗ
“ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ”

1. Είμαστε αντίθετοι στο να αναλάβει η τοπική αυτοδιοίκηση το ρόλο διαχειριστή της ακραίας φτώχειας, των ευπαθών ομάδων, όπως συνηθίζεται να λέγονται. Η ύπαρξη τέτοιων ομάδων δεν είναι τυχαία, είναι αποτέλεσμα εφαρμογής συγκεκριμένων πολιτικών που οδήγησαν ανθρώπους στην ανεργία, στη φτώχεια, στην εξαθλίωση. Αρνούμαστε η Τ.Α να συμβάλει στην προσπάθεια να υποβιβαστούν οι λαϊκές ανάγκες για υγεία και πρόνοια σε επίπεδο φτωχοκομείου (παντοπωλεία, φαρμακεία αγάπης). Χτυπάμε λοιπόν τις αιτίες του φαινομένου και διεκδικούμε αξιοπρεπή ζωή για όλους.
2. Συγκοινωνία, οδικό δίκτυο, αντιπλημμυρική θωράκιση. Συγκοινωνία ενταγμένη στα γεωγραφικά όρια του νέου δήμου, με επικοινωνία μεταξύ των διαμερισμάτων, διαμερισμάτων-έδρας δήμου, πρόσβαση στις ακτές. Διάνοιξη της επαρχιακής από Περαία – Μηχανιώνα, καθώς επίσης και του δρόμου Μηχανιώνας – Επανομής, με αυξημένη επικινδυνότητα στο κομμάτι του ναυπηγείου. Παράλληλος ηλεκτροφωτισμός και σήμανση για την ασφαλή δίοδο των αυτοκινήτων. Ενταγμένη σ’ έναν κεντρικό σχεδιασμό που θα αφορά όλο το δήμο. Δημιουργία και ενίσχυση των συστημάτων ομβρίων υδάτων στους δρόμους.
3. Η δημιουργία χρεών στους δήμους δεν είναι αποτέλεσμα μόνο κακών διαχειριστικών επιλογών. Υπάρχει ένα μεγάλο ποσό οφειλής του κράτους προς τους δήμους που φτάνει τα 10,5 δισ. ευρώ. Η πλειοψηφία της ΚΕΔΚΕ (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ) πρόσφατα αποφάσισε την επιστροφή μόνο του 1.7 δισ. και τη διαγραφή του υπόλοιπου. Εμείς θα διεκδικήσουμε την επιστροφή των παρακρατηθέντων. Επίσης, ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου και διαφάνειας, καθώς και επιλογή έργων που θα στοχεύουν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των δημοτών και όχι στην ενίσχυση της δράσης των μεγάλων επιχειρηματιών.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
“ΘΕΡΜΑΪΚΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΖΙ”

1. Πρώτο μέλημά μας είναι η ανάπτυξη της κοινωνικής συνοχής. Με τη δημιουργία ενός ευρύτατου δικτύου κοινωνικών δομών θα ελαφρύνουμε τους πολίτες μας από τα βάρη που δέχονται εξ αιτίας της κρίσης και των μέτρων του ΔΝΤ. Θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε όσο μπορούμε περισσότερους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς. Επίσης θα δώσουμε βαρύτητα σε υποστηρικτικές δραστηριότητες, όπως το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» και σε δράσεις που θα συμβάλουν στην καλύτερη ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων. Παράλληλα, θα διασφαλίσουμε τις θέσεις εργασίας στο νέο δήμο, αξιοποιώντας πλήρως κάθε εργαζόμενο.
2. Οφείλουμε να δούμε πρώτα τα προβλήματα της καθημερινότητας. Για να μπορούν οι δημότες μας να πίνουν άφοβα καλής ποιότητας νερό, να περπατούν σε πεζοδρόμια, να περπατούν τη νύχτα σε ηλεκτροφωτισμένους και σωστά ασφαλτοστρωμένους δρόμους, να πηγαίνουν τα παιδιά τους σε ανθρώπινα σχολεία με επάρκεια διδακτικών αιθουσών με μονή βάρδια. Επίσης σχεδιάζουμε την ίδρυση ενός ακόμα κέντρου υγείας, την εγκατάσταση πυροσβεστικού σταθμού, καθώς και σταθμού ΕΚΑΒ. Και φυσικά, πάντα στην πρώτη γραμμή τα θέματα της καθαριότητας και του αποχετευτικού δικτύου και του δικτύου ομβρίων.
3. Πέραν της χρηστής, έντιμης και σοφής διαχείρισης των οικονομικών, πρέπει να δούμε το νέο δήμο ως πόλο ανάπτυξης. Οι τρόποι πολλοί: εκμετάλλευση με οικολογική ευαισθησία του τεράστιου θαλάσσιου μετώπου (προσέλκυση επενδυτών για τη δημιουργία τουριστ. μονάδων, θεματικών πάρκων, ζωνών αναψυχής). Αξιοποίηση των δημοτικών χώρων. Ένταση των προσπαθειών για την μετεγκατάσταση στην περιοχή μας του Πανεπ. Μακεδονίας και την οριστική εγκατάσταση στη Ν.Μηχανιώνα του Διεθ.Πανεπιστημίου.Διαμόρφωση πόλου κατοικίας και δημιουργία των κατάλληλων υποδομών. Στήριξη των τοπικών προϊόντων . Ουσιαστική στήριξη της αλιείας. Δημιουργία μουσείων Ναυτιλίας & Αλιείας, αλλά και μουσείου Φυσικής Ιστορίας και Πολιτισμού. Ενίσχυση της αθλητικής δραστηριότητας και την ανάπτυξη ήπιων μορφών ναυταθλητισμού. Ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού (περιβαλ/κός, πολιτ/κος).

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΗΣ
“ΝΕΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ”

1. Απαλλαγή των ανέργων από τα δημοτικά τέλη. Κατάργηση των τροφείων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και των συνδρομών στα προγράμματα ΝΠΔΔ.Προώθηση – ενίσχυση εναλλακτικών μορφών οικονομίας, όπως τα ανταλλακτικά παζάρια & κοινωνικής επιχειρηματικότητας, με στόχο τη διευκόλυνση των ανέργων και των απόρων. Η δημιουργία νέων κοινωνικών δομών, όπως κοινωνικού παντοπωλείου, κοινωνικού φαρμακείου και συσσιτίων για απόρους (συνεργασία.Αναστολή πληρωμής των χρεών προς τον δήμο -χωρίς προσαυξήσεις- των ανέργων και απόρων που δηλώνουν αδυναμία εξόφλησής τους. Απαλλαγή από δημοτικά τέλη για 2 χρόνια των νέων επιχειρήσεων που θα έχουν ως έδρα τon δημο ΘΕΡΜΑΙΚΟΥ.Αναγκαίο μέτρο είναι η έκδοση “Κάρτας Κοινωνικής Αλληλεγγύης”, με δικαιούχους τους: συνταξιούχους του ΟΓΑ, δικαιούχους του ΕΚΑΣ, Απόρους της Πρόνοιας, πολύτεκνες, μονογονεϊκές οικογένειες και ΑΜΕΑ. Τέλος σύσταση γραφείου ανέργων σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ & Δωρεάν πρόσβαση των ανασφάλιστων στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας των ΙΚΑ και ΕΣΥ.
2. α)Οργανωτική συγκρότηση του νέου Δήμου, β)Άμεση λύση στο πρόβλημα της ύδρευσης σ όλα τα Δημοτικά διαμερίσματα που υπάρχει πρόβλημα, γ)Επίλυση του Κυκλοφοριακού ,ασφαλτόστρωση του οδικού δικτυού εντός των δημοτικών-τοπικών Κοινοτήτων που υπάρχει πρόβλημα
3. Θα προβούμε άμεσα στην αναχρηματοδοτηση του χρεους (δάνεια)για να μειώσουμε την δανειακή επιβάρυνση του νέου Δήμου και να αυξήσουμε την ρευστότητα των οικονομικών.
Θα συμβάλουμε στην ενδυνάμωση της τοπικής Οικονομίας που αυτομάτως θα αυξήσουν τα έσοδα του νέου Δήμου.
Μεταφορά του ελέγχου των οικονομικών στην αντιπολίτευση για πλήρη διαφάνεια των οικονομικών στοιχείων και αποφυγή της σπατάλης.

ΝΙΚΟΣ ΠΑΡΑΣΧΟΥ¨
“ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ”
1. Πρώτιστο μέλημά μας είναι η ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων, εφαρμόζοντας νέες ουσιαστικές δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης, όπως: «Κοινωνικό Εστιατόριο» και «Κοινωνικό Πλυντήριο-Σιδερωτήριο» για ηλικιωμένους και μόνους, και φυσικά για τους ανήμπορους συμπολίτες μας, με προϋπόθεση πάντα την πραγματική καταγραφή των ανθρώπων αυτών. Στήριξη των ΑμΕΑ. Προώθηση της κοινωνικής εργασίας για απολυμένους άνω των 50 ετών και καταβολή στους απολυμένους οικονομικής ενίσχυσης, όπως και κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών στο ΙΚΑ. Καθιέρωση της δημοτικής κάρτας ανεργίας, δημιουργία γραφείου εργασίας και δομές για την στήριξη των νέων σε ηλικία ανέργων. Βεβαίως θα ενισχυθούν και οι ήδη υπάρχουσες κοινωνικές δομές.
2. α) Ανασυγκρότηση και ανασχεδιασμός του δήμου και των υπηρεσιών του β) Ένωση της Αγίας Τριάδας με τους Ν. Επιβάτες αποκαθιστώντας την ελεύθερη κυκλοφορία πεζών και οχημάτων στα σημεία ΚΑΑΥ και κάμπινγκ του ΕΟΤ, παραδίδοντας στους κατοίκους όλη την παραλιακή ζώνη. γ) θα δράσουμε με τρόπο άμεσο ολοκληρώνοντας κατ’ απόλυτη προτεραιότητα ένα master plan μέσα στο 2011. Θα περιλαμβάνει την άμεση καταγραφή της δημοτικής περιουσίας του νέου δήμου με σκοπό την αξιοποίησή της και την παροχή κινήτρων για την προσέλευση επενδυτών, ώστε να ενισχυθεί η ανάπτυξη και η οικονομική δραστηριότητα της περιοχής.
3. Ένας από τους άξονες του προγράμματός δράσης μας είναι και η οικονομία με την διπλή της έννοια. Δηλαδή ο διαχειριστικός εξορθολογισμός αφενός και ο περιορισμός της σπατάλης αφετέρου. Και φυσικά θα αντιμετωπιστεί και με αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που αναφέρονται στο πρόγραμμά μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά Άρθρα