Δήμος Θερμαϊκού: Mέτρα τύπου ΔΝΤ;

του Σπύρου Κουζινόπουλου
τ.Γενικoύ Διευθυντή του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων


“Με μέτρα λιτότητας και πολιτική εξυγίανσης, θα αναγκαστεί να αρχίσει τη λειτουργία του από 1ης Ιανουαρίου 2011 ο νέος διευρυμένος Δήμος Θερμαϊκού, εξ αιτίας των υπερβολικών χρεών που λόγω κακοδιοίκησης έχουν δημιουργήσει οι δήμαρχοι των δύο από τους τρεις δήμους που θα αποτελέσουν την ραχοκοκαλιά του νέου Δήμου.

Με συνέπεια η νέα δημοτική αρχή που θα προκύψει από τις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου, να αναγκαστεί να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα σκληρής λιτότητας, ανάλογο –σε μικρογραφία- αυτού που εφαρμόζει η χώρα λόγω του Δ.Ν.Τ. Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα; Ο νέος δήμαρχος Θερμαϊκού να μην μπορεί να εκτελεί έργα, να μην μπορεί να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στις υποχρεώσεις του, ενώ ούτε συζήτηση θα μπορεί να γίνει για την εφαρμογή ενός αναπτυξιακού προγράμματος με βάση επενδύσεις.
Με βάση τα στοιχεία της Ένωσης Τραπεζών και της Τράπεζας της Ελλάδος, μόνο προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και τις τράπεζες, τα συσσωρευμένα χρέη των τριών δήμων που θα συνενωθούν στο Δήμο Θερμαϊκού ανέρχονται στο ποσό των 8,6 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων τα 5.094.743 ευρώ είναι χρέη του σημερινού Δήμου Θερμαϊκού, 1.942.245 του Δήμου Ν. Μηχανιώνας και 1.601.966 ευρώ του δήμου Επανομής. Κοντά σε αυτά, θα πρέπει να προστεθούν τα τεράστια επιπλέον χρέη του Δήμου Ν. Μηχανιώνας, που αφορούν:
-Το πρόστιμο ύψους 2,6 εκατομμυρίων ευρώ που επιβλήθηκε στο Δήμο για τις παράνομα στέγαστρα (Πέργκολες) που κατασκευάσθηκαν στην παραλιακή οδό Πολυτεχνείου. Για το πρόστιμο αυτό, ήδη η ΔΥΟ Καλαμαριάς προχώρησε εδώ και καιρό στην αναγκαστική κατάσχεση των δημοτικών τελών, με συνέπεια τα ταμεία του δήμου να είναι «στεγνά» από χρήματα.
-Την κατάχρηση ύψους περίπου 1 εκατ. ευρώ που σημειώθηκε στο ταμείο του Δήμου Ν.Μηχανιώνας.
Εάν προστεθούν και τα λεγόμενα «κρυφά» χρέη των Δήμων προς τα ασφαλιστικά ταμεία, τις τράπεζες, τη ΔΕΗ, τη ΕΥΑΘ Θεσσαλονίκης για χρέη τελών αποχέτευσης, αλλά και λόγω της ζημιογόνου λειτουργίας των δημοτικών επιχειρήσεων, τότε συνολικά το χρέος του νέου Δήμου Θερμαϊκού θα πρέπει να ξεπερνά τα 20 εκατομμύρια ευρώ, ενδεχομένως και περισσότερα !!
Σύμφωνα με το νόμο 3852/2010, που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010 στο Φύλλο 87 της Εφημερίδας της Κυβέρνησης για τη νέα αρχιτεκτονικής της Αυτοδιοίκησης «Για Δήμους που έχουν υπερβολικό δανεισμό ή άλλα χρέη, εισάγεται διαδικασία εξυγίανσης βάσει ειδικού προγράμματος, στο οποίο συμμετέχουν, είτε με απόφαση του Συμβουλίου τους είτε με απόφαση Ειδικής Επιτροπής, η οποία αποφασίζει βάσει αντικειμενικών κριτηρίων. Με την υπαγωγή στο πρόγραμμα τίθενται αυστηρά όρια στο δανεισμό, αναστέλλονται οι προσλήψεις, περιορίζεται η χρηματοδότηση για επενδύσεις ώστε να χρηματοδοτηθεί η αποπληρωμή των χρεών».
Κι όμως, για τη σοβαρή αυτή κατάσταση που διαμορφώνεται με το χρέος του νέου Δήμου, οι απερχόμενοι δήμαρχοι Νέας Μηχανιώνας, Γιάννης Μαυρομάτης και Θερμαϊκού, Γιάννης Αλεξανδρής, «περί άλλων τυρβάζουν» και το μόνο που κάνουν στην προεκλογική τους εκστρατεία, είναι μία ακατάσχετη παροχολογία και εξαγγελίες για «έργα» που εκ των πραγμάτων θα είναι αδύνατο να υλοποιηθούν, από έλλειψη χρημάτων.
Εάν όντως αγαπούν τον τόπο τους και όχι μόνο την καρέκλα, όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι για το νέο Δήμο Θερμαϊκού, θα πρέπει να καθίσουν γύρω από ένα τραπέζι για να συζητήσουν σχετικά με το χρέος που θα κληθεί να παραλάβει η νέα δημοτική αρχή, αλλά και τα αναγκαία βήματα που πρέπει έγκαιρα να γίνουν και τα μέτρα που χρειάζεται άμεσα να ληφθούν.
Οι δημότες του Θερμαϊκού, της Μηχανιώνας και της Επανομής, που υποφέρουν από τα σκληρά μέτρα λιτότητας ελέω ΔΝΤ, δεν θα αντέξουν μία θηλιά στο λαιμό γύρο και από το νέο Δήμο, κάτι που θα σημάνει και περαιτέρω υποβάθμιση του επιπέδου ζωής τους. Όσοι νοιάζονται για την περιοχή, έχουν την ευκαιρία να το αποδείξουν. Αντί να μένουν μόνο στα προεκλογικά «τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα….»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά Άρθρα