Βιβλιοπαρουσιάσεις

από τη Λίτσα Πασχαλούδη 


ΝΑ ΒΛΕΠΕΙΣ ΣΤΟΝ ΕΡΩΤΑ
ΧΟΡΧΕ ΜΠΟΥΚΑΪ – ΣΙΛΒΙΑ ΣΑΛΙΝΑΣ

«Ο τίτλος του βιβλίου μας παροτρύνει να μάθουμε ότι, στην πραγματικότητα, στον έρωτα δεν πρέπει να κλείνω τα μάτια για να μη βλέπω πως ακριβώς είσαι, αλλά το ακριβώς αντίθετο: να σε κοιτάξω, να σε δω, να μάθω ποιος είσαι και να σου ζητήσω ν’ ανοίξεις κι εσύ τα μάτια για να με δεις και να ξέρεις ποιος είμαι. Να δεις τον πραγματικό άνθρωπο που έχω μέσα μου και να μου επιτρέψεις να δω τον πραγματικό άνθρωπο που έχεις μέσα σου. Ο τίτλος προέκυψε από μια εικόνα της περίφημης και σοφής Μαργκερίτ Γιουρσενάρ.»

Ένα λάθος του παροχέα Ίντερνετ αρκεί για να φέρει σε επαφή δύο αγνώστους, κατά έναν απρόσμενο τρόπο. Ο Ρομπέρτο, ένας εργένης διαφημιστής κουρασμένος από μια ζωή ρουτίνας και καυγάδων με τις εκάστοτε κοπέλες του, αρχίζει να δέχεται στον υπολογιστή του τα ηλεκτρονικά μηνύματα που ανταλλάσουν δύο ψυχολόγοι οι οποίοι ετοιμάζουν ένα βιβλίο για τον έρωτα και τις σχέσεις του ζευγαριού. Ένα ηλεκτρονικό τρίο κι ένα πρωτότυπο και ευφάνταστο μυθιστόρημα σκέψης και αναζήτησης γύρω από το κεφαλαιώδες ζήτημα των ερωτικών σχέσεων. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΟPERA.

ΠΑΤΡΙΔΑ ΑΠΟ ΒΑΜΒΑΚΙ
ΕΛΕΝΑ ΧΟΥΖΟΥΡΗ

Τι αναλογίζεται ο Έλληνας γιατρός Στέργιος Χ. στο σοβιετικό τρένο της γραμμής Τασκένδη-Μόσχα τον Οκτώβριο του 1967,καθώς αφήνει πίσω του για πάντα την «πατρίδα από βαμβάκι»; Φύλλο φύλλο περνούν από τη μνήμη του τα δεκαοχτώ χρόνια που τον χωρίζουν από τον σημαδιακό εκείνο Οκτώβριο του 1949, όταν, μαζί με χιλιάδες πολιτικούς πρόσφυγες, άνδρες και γυναίκες φτάνει στην Τασκένδη. Ανεξίτηλες εικόνες και έντονα συναισθήματα τον κατακλύζουν. Ανιδιοτελή οράματα, καίρια διλήμματα, βασανιστικές ενοχές, σκληρές προσωπικές συγκρούσεις ελέω ιδεολογίας, βαθιά και αθεράπευτη νοσταλγία για την απαγορευμένη πατρίδα, την Ελλάδα, και προπαντός τη Θεσσαλονίκη, όπου οι αγαπημένοι του άνθρωποι βιώνουν τον δικό τους πόνο. Αλλά κι ένας μοιραίος παράνομος έρωτας με μια Ρωσίδα που κρύβει ένα αναπάντεχο μυστικό το οποίο αποκαλύπτεται απρόσμενα-και πάλι στην Τασκένδη. Ένα μυθιστόρημα για ένα κομμάτι του ελληνισμού το οποίο έζησε για δεκαετίες ως αποδιοπομπαίος τράγος και βίωσε ως το κόκαλο την τραγικότητα της ιστορίας. Ένα μυθιστόρημα για τον αποχωρισμό, την απώλεια, την νοσταλγία, τον έρωτα και την ανθρωπιά. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά Άρθρα